136 aanmeldingen

Verruiming stikstofnorm meest populair

28 Juni 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

RVO.nl heeft 136 aanmeldingen ontvangen voor de equivalente mestmaatregelen. Meest populair is de hogere stikstofgebruiksnorm, gevolgd door de hogere fosfaatgebruiksnorm. Voor rijenbemesting in maïs is weinig animo.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) maakt eind juni bekend dat 136 agrarisch ondernemers zich hebben aangemeld voor de equivalente mestmaatregelen. Die relatief kleine groep is onderverdeeld in 89 aanmeldingen voor de stikstofnorm, 80 voor de fosfaatnorm bij bodemtoestand neutraal, 53 voor de fosfaatnorm bij bodemtoestand laag en 14 voor rijenbemesting in maïs op zand- en lössgronden.

Minder drijfmest
Boeren die zich hebben aangemeld voor de stikstofnorm mogen op zand- en lössgronden, in het zuiden, nog maximaal 75 kilogram stikstof aanvoeren in de vorm van drijfmest. Voor andere regio’s is dat 100 kilogram. Afhankelijk van de hectareopbrengst in 2016 mag in suikerbieten tot 45 kilo stikstof worden bijgestrooid, in consumptieaardappelen tot 42 kilo en wintertarwe 35 kilo. Voor uien is dat maximaal 38 kilo.

Forse opbrengsten
Een suikerbietenopbrengst van 85 ton per hectare of meer is voor akkerbouwers op de klei geen lastige opgave. Consumptieaardappelen boven de 65 ton, tarwe van 11 ton en uien boven de 75 ton is echter een ander verhaal.


Aanmelden kon tot 2 juni
Wie gebruik wil maken van de equivalente mestmaatregelen had tot 2 juni de tijd zich hiervoor aan te melden. Een simpel formulier invullen is er niet bij. Schriftelijke bewijzen, een samenstellingsverklaring van de accoutant en het betalen van €195 aan onderzoekskosten is verplicht. Ook moeten bewijsstukken voor 5 jaar bewaard worden.

Mestnormen dienen niet de boer maar de kunstmesthandel

Omstreden mestnorm
De equivalente mestmaatregelen werden, na een lang voortraject, begin april aanvankelijk met gejuich ontvangen voor belangenbehartiger LTO. De mening vanuit de sector was een stuk gematigder, waardoor de toon van LTO later ook werd aangepast. Om te beginnen kwam de aankondiging te laat om voor dit seizoen veel bij te dragen, zo noemde boeren. Ook het feit dat de maatregelen sturen op bijbemesting met kunstmest en niet met organische meststoffen, stoort ondernemers. Akkerbouwer Rens van Bergeijk reageerde eerder in een interview met Boerenbusiness.nl. “De mestnormen stimuleren louter de kunstmesthandel. Ze dienen niet de boer.”

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
arjan 28 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875000/verruiming-stikstofnorm-meest-populair][/url]
Te gek voor woorden moet je minder dierlijke mest aanvoeren om totaal meer stikstof en fosfaat te mogen gebruiken. Er kunnen voldoende producten uit dierlijke mest gehaald worden om het mee aan te vullen nog een stuk beter voor het milieu en voor Groningen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden