Inside: Mestmarkt

Fipronilmest extreem duur om af te voeren

15 Augustus 2017 - Esther de Snoo

De circa 150 getroffen pluimveehouderijen, die op slot zitten vanwege het gebruik van fipronil, betalen extreem hoge prijzen om van hun mest af te komen. Dat blijkt uit navraag bij mestdistributeur Orgafert, die belast is met de afvoer van de besmette mest naar mestverbrander BMC in Moerdijk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De pluimveehouders die door de NVWA geblokkeerd zijn, geen mestcontract hebben met BMC en alsnog van hun mest af willen, betalen €25 per ton, exclusief transportkosten. In totaal betalen de pluimveehouders gemiddeld €40 per ton, afhankelijk van de regio en dus de rijafstand.

40

euro

per ton voor besmette kippenmest

Extra kosten worden doorberekend
Orgafert en BMC zijn aangewezen door het ministerie van Economische Zaken om de afvoer van de besmette mest te regelen. Zij zeggen extra kosten te maken om de fipronilmest met voorrang af te voeren en te verbranden. Deze kosten worden doorberekend aan de pluimveehouders die niet samenwerkten met BMC. Ad van Schijndel, directeur van Orgafert: "We hebben extra materiaal moeten inzetten om deze taak te kunnen volbrengen. Ook hebben we aparte opslagen moeten regelen om de reguliere mest in kwijt te kunnen."

Coöperatieve gedachte
Pluimveehouders die hun mest al leverden aan BMC betalen daarentegen €6,50 tot €11,50 per ton, inclusief transportkosten. Dit is vergelijkbaar met de prijs van reguliere mest. Ad van Schijndel, directeur van Orgafert legt uit dat het prijsverschil te maken heeft met de coöperatieve gedachte. "De kosten van de pluimveehouders, die al samenwerkten met BMC, worden gedeeld door de coöperatie. Zij hoeven dus niet alle kosten zelf te dragen. Dat geldt wel voor die pluimveehouders die niet leverden aan BMC." 

25 van de getroffen bedrijven hadden al een afspraken met BMC. De overige 125 bedrijven niet en betalen dus de volle mep.

Kosten worden doorberekend aan pluimveehouders die niet samenwerken met BMC

80 vrachten per week
Om hoeveel mest het gaat, weet Van Schijndel nog niet. "We hebben inmiddels 30 tot 50 bedrijven bediend. Dat zijn tot nu toe ongeveer 80 vrachten per week geweest." Eén vracht bestaat uit 30 ton mest. In totaal verwacht hij dat 1.500 tot 2.000 ton mest met fipronil besmet is en de komende weken nog zal moeten worden afgevoerd naar de verbrandingsoven. 

BMC laat weten dat zij sinds vorige week circa 2.500 ton besmette mest heeft verbrand. 

Ander afzetkanaal
BMC laat weten dat zij beschikken over voldoende mest. Gert-Jan de Leeuw, manager mest en mineralen bij BMC: "Voor een deel van de reguliere mest, bestemd voor verbranding, moet nu een ander afzetkanaal worden gevonden. Denk aan exportvergunningen die moeten worden geregeld. We hebben ook extra opslagen moeten organiseren. De besmette mest moet ook extra bemonsterd worden. Dat kost geld." 

Ongeveer 30% tot 35% van de in Nederland geproduceerde pluimveemest wordt door BMC in Moerdijk verbrand. BMC is opgericht door een deel van de Nederlandse pluimveehouders, verenigd in de Coöperatie DEP, ZLTO en PZEM. Per dag verwerkt BMC in de zomermaanden 1.250 ton pluimveemest en het produceert daarmee duurzame elektriciteit voor ruim 70.000 huishoudens

Wilt u op de hoogte blijven van actuele mestprijzen? Klik dan hier

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden