Inside: Mestmarkt

Energiekosten en politiek drijven kunstmestprijs op

5 September 2017 - Clarisse van der Woude

De markt van meststoffen voelt wat onbestendig aan. Aan de ene kant gebeurt er weinig op het prijsfront, maar aan de andere kant is er onrust over de wisselkoersen, de energiekosten en de politieke ontwikkelingen in de wereld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Boeren zijn momenteel hun stikstofruimte aan het volmaken, maar verder is de markt vrij rustig. Ook rustiger dan vorig jaar. Wel worden de prijzen eind augustus/begin september iets steviger, waardoor er een betere bodem in de markt komt. Duidelijke dalingen liggen dan ook niet in de lijn der verwachting.

KAS-prijs
Stikstofhoudende producten, zoals KAS en Sulfan, lopen in prijs op. Voor een ton KAS betalen boeren tussen de €19 en €20,50, afhankelijk van de ordergrootte. Van de zomer lagen de prijzen op een lager niveau, maar deze nemen nu weer toe. Er is wel amper actie op de fosfaat- en kalimarkt. "De kaliummarkt is tot rust gekomen op een iets hoger niveau door nieuwe contracten met India en China. Inmiddels is dat gestabiliseerd", aldus Harry Smit, analist bij Rabobank.

Er is ook niet echt een richting te ontdekken. Ureum Zwarte Zee is $202 per ton, een hogere stand dan van de zomer toen deze meststof nog rond de $180 lag. "Dit is nog steeds niet hoog, als je bedenkt dat de niveaus in 2014 op $300 en hoger zaten."

Noord-Korea veroorzaakt nervositeit op de markten

Nervositeit en energiekosten
Een verklaring voor de stijgende prijzen wordt gezocht in de onrust. De recente natuurrampen hebben niet geleid tot fluctuaties in kunstmestnoteringen, maar Noord-Korea veroorzaakt wel nervositeit op de markten. Wat gaat daar gebeuren en welke reacties vloeien daaruit voort? Wat verandert er daardoor in de posities van China en Rusland?

Verder worden de stijgingen gedreven vanuit hogere energiekosten. Industrieën vragen daarom meer voor hun eindproduct. "Echter, helpt de sterkere euro de prijs weer te drukken, omdat veel stoffen worden ingevoerd. Dit geldt overigens minder voor KAS."

Wat wordt goedkoper?
Toch ligt een grote sprong voorwaarts niet voor de hand. Voor een tekort aan meststoffen hoeft niemand bang te zijn. Er is wereldwijd juist overcapaciteit. "Zeker in fosfaat en kalium. Deze producten zullen in euro's goedkoper worden", verwacht Smit.

De beste peilstok voor dit moment is de onrust in de wereld. Voor de boer die voor zekerheid gaat, is het wellicht nu geen slecht moment om te kopen, maar echt heel spannend zal het de komende tijd ook weer niet worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden