Inside: Mestmarkt

Mestafzetkosten zijn dit jaar flink lager

2 Oktober 2017 - Esther de Snoo

Dit jaar zijn de mestafzetkosten lager dan in de afgelopen 2 jaar. Meer lezen? Neem een abonnement op 'Mestmarkt'.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste daling is te zien in regio midden. De ophaalbijdragen voor rundveedrijfmest zakten sneller, dan de prijzen die de varkenshouders betalen. Betaalden rundveehouders in regio midden in september 2016 €21,30, 1 jaar later is dit €15,20. Dat is een prijsdaling van bijna 27%. 

De grootste daling is in regio midden

In regio zuid is de daling kleiner. In week 37 van dit jaar kostte 1 kuub varkensdrijfmest daar €23 per kuub. Dat is €2 minder dan vorig jaar in dezelfde periode, wat neerkomt op een daling van 8%. De prijs van rundveedrijfmest daalde wel scherper, namelijk met 21% naar €16 per kuub. 

Meer verwerkingscapaciteit
De reden van de prijsdaling is de toenemende verwerkingscapaciteit in de regio’s midden en oost. Daarbij was ook het aanbod van mest dit jaar kleiner. Tegelijkertijd kon de mest dit jaar wel vlotter uitgereden worden. Vorig jaar belemmerden weersomstandigheden het uitrijden, waardoor het aanwendseizoen zeer kort was. Dit jaar is er al veel drijfmest in het voorjaar uitgereden.

Prijs maakt eindspurt
De prijzen voor rundveedrijfmest zijn aan het eind van het uitrijdseizoen flink gestegen. Ten opzichte van week 35 steeg de prijs met €1 tot €2,50 per ton. Het hardst stegen de ophaalbijdragen in regio zuid, met als uitschieter regio Tilburg. Daar steeg de prijs met €2,50 tot €19,50 per ton.

In de regio Deurne liep de prijs met €2 op naar €18,50 per ton. In de andere zuidelijke regio, Uden, stegen de ophaalbijdragen met €1 tot €17,50 per ton. 

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De mestprijzen in regio midden laten een flinke daling zien.

Reden voor de prijsstijging?
De reden voor de stijging is dat er onverwacht veel aanbod is van rundveedrijfmest en de afzetruimte minimaal is. Vanaf week 39 zijn de prijzen redelijk stabiel, ten opzichte van de week ervoor. 

Dit artikel is onderdeel van het recent verschenen Trendrapport 'Melk- en fosfaatrechten zijn op een keerpunt beland'.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden