Pluimvee en varkens idem

Afschrijving fosfaatrechten: voorlopig niet

13 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 20 reacties

Fosfaatrechten worden voorlopig niet afschrijfbaar. Dat maakt het ministerie van Financiën bekend. Het argument daarvoor is het ontbreken van een einddatum. Daarom worden ook pluimvee- en varkensrechten over 2017 niet meer afschrijfbaar.

Het ministerie laat weten niet in te stemmen met afschrijving op de investering in fosfaatrechten, zo zegt Alies Visscher van Countus. "Over fosfaatrechten wordt vermeld dat deze niet opgenomen zijn in de Landelijke Landbouwnormen 2017, omdat de rechten pas in 2018 toegekend worden en dus nog niet bestaan. Aangezien voor fosfaatrechten geen (vermoedelijke) einddatum is vastgesteld, stemt het ministerie niet in met het afschrijven op fosfaatrechten."

Niet afschrijven over rechten 2017

Einddatum het probleem
Countus: "Ook wordt het standpunt ingenomen dat varkens- en pluimveerechten niet afgeschreven mogen worden, zolang ook daar nog geen nieuwe (vermoedelijke) einddatum voor is vastgesteld."

Visscher meldt dat navraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) leert dat er nog geen nieuwe (vermoedelijke) einddatum bepaald is. "Het is mogelijk dat het ministerie van LNV op een later tijdstip alsnog met een beslissing komt, die afschrijving wel mogelijk maakt. Als dat het geval is, dan zullen de landbouwnormen uiteraard op dat punt worden aangepast."

En nu? 
Visscher: "Wat we nu kunnen doen is een aangifte indienen, waarin een ander standpunt wordt ingenomen. Vervolgens kan er dan een beroep en/of bezwaar worden ingediend." Countus beraadt zich nog op de mogelijke vervolgstappen.

ABAB is van mening dat het een tijdelijke regeling betreft, waardoor er wel op fosfaatrechten kan worden afgeschreven. Wanneer in 2018 geen duidelijkheid komt over de afschrijving, zal alleen nog een gang naar de rechter overblijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Abonnee
Hendriksen 13 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876891/afschrijving-fosfaatrechten-voorlopig-niet][/url]
Dat kon nog wel eens een prijsverlaging tot gevolg hebben van alle rechten.
Durk 13 December 2017
Als je geen rekening hoeft te houden met 'een afschrijvingspost fosfaatrechten' is de saldoverhoging na aftrek van een paar cent rente (voor het investeringsbedrag) de winstverhoging.

De investering in fosfaatrechten is dan heel snel terugverdiend en dat geeft de mogelijkheid om de prijs van fosfaatrechten explosief te laten stijgen.
peter 13 December 2017
Ha ha, die durk. Zeker nog wat fosfaatrechten in de aanbieding. Nu er niet op afgeschreven kan/mag worden betaalt de belasting dus niet mee. De prijs zal heel zeker behoorlijk onder uit gaan. Potentiele kopers moeten gewoon wat geduld hebben,er komen straks nog zat fosfaatrechten. Prijs is trouwens nu al de gekte voorbij en behoorlijk zakkende. Maar goed.. dat weet Durk ook wel.
Bob 13 December 2017
Als ik verkoper was zou ik de fosfaatrechten snel verkopen
Straks halve geld waard!!!
Hans 13 December 2017
Geweldig bericht toch voor de verkopers!
De belastingdienst zal toch wel zo consequent zijn, als de koper er niet op mag afschrijven, de verkoper toch ook niet hoeft af te rekenen met de fiscus......toch?
Dan te bedenken dat er al veel transacties zijn vastgelegd voor gigantische bedragen!
Abonnee
stront 13 December 2017
en Bob en Hans zijn verkopers!
wilma 13 December 2017
Fosfaatrechten niet afschrijfbaar is goede zaak voor jonge boeren !
Abonnee
erik 13 December 2017
suikerreferentie was ook afschrijfbaar , vanwege de einddatum, de LLB's in het nieuwe systeem zijn ook niet afschrijfbaar. Een goede zaak, handel in (gebakken ) lucht is meestal alleen goed voor de tussenpersoon
klaas k 13 December 2017
Dit heeft groot impact op de prijs. aanbod ligt inmiddels op 135 euro
Bob 14 December 2017
Als je toekomst wil hebben voor jonge boeren moeten fosfaatrechten niet afgeschreven worden
Het gaat niet om de grootste hypotheek maar om geld verdienen
De banken moeten er geen geld voor verstrekken dan gaat het allemaal wel meevallen
Henk 14 December 2017
Als het bij de verkoper dan ook niet belast is, maakt het niets uit. Gaat de prijs naar de helft en verkoper niet af te rekenen, houdt verkoper het zelfde (netto) over...
Gerard Groot Koerkamp 14 December 2017
Zolang er geen nieuwe datum voor varkensrechten is hebben we toch te maken met de oude datum en dat is 31 december.1 jan. 2018 is de waarde in principe 0.
Mn 15 December 2017
Fosfaatrechten gaat ook niet werken. Het is allemaal lucht. Gaan weinig boeren investeren in Fosfaatrechten . Dan maar een paar koeien minder melken i.p.v. in de schulden steken
Mn 15 December 2017
Melkprijs gaat 2018 zakken. Er is aanvoer genoeg. Duitsland heeft al een verlaging van de melkprijs
Abonnee
Dirk 15 December 2017
Bob schreef:
Als ik verkoper was zou ik de fosfaatrechten snel verkopen
Straks halve geld waard!!!

Nee, Bob is een potentiele koper. Laat je niet gek maken door de opmerking van zo iemand.
Alle potentiele verkopers moeten niet in paniek raken. Je bent gek, niks verkopen nu. Is gewoon weggeven op dit moment. Laat ze verrekken!! Let maar eens op in 2018 bij ongewijzigd beleid [als de banken dat goedvinden tenminste].
Alleen als de melkprijs gaat zakken [en dat staat wel vast] hebben bank-lijfeigenen met hun grote stallen geen geld meer om nog te kopen. Dan gaan ze zonder fosfaatrechten naar de kloten (ook niet erg). Wat ook nog wel van invloed kan zijn is dat deze barmhartige CU minister besluit de fosfaatschotten tussen de sectoren even licht om o.a.ook de divisie verzuipende varkensboeren tegemoet te komen. Uiteindelijk gaan we met fosfaat gewoon dezelfde richting als met het melkquotum{is ook prima]. Al was het natuurlijk achteraf gezien altijd veel beter geweest dat we het mq hadden gehouden. Maar dit laatste is een cliche zal ik er bij zeggen. En jawel, mijn beste vrienden, als ooit de prijs van fosfaat op mq-niveau[toen het piekte] uitkomt ben ik voornemens dan mijn/onze zegeningen te gaan tellen. Maar gij, bank-lijfeigene met uw grote halflege stallen zult niet gaan feesten met mijn/onze rechten voor weinig. Wij groeten u beste vrienden.
scherp 15 December 2017
aaaaah Dirk, heb je speculatief fosfaatrechten gekocht en probeer je nu de markt in de lucht te houden. zodat je het straks voor veel te veel geld aan een klem zittende melkveehouder te lozen
Abonnee
Dirk 15 December 2017
scherp schreef:
aaaaah Dirk, heb je speculatief fosfaatrechten gekocht en probeer je nu de markt in de lucht te houden. zodat je het straks voor veel te veel geld aan een klem zittende melkveehouder te lozen

Welnee scherp,jouw fantasie is door de fosfaatwetgeving op hol, of jouw denkwerk is van slag, of jouw waarnemingsvermogen schiet te kort. Je bent in ieder geval minder scherp dan je zelf denkt, dus samenvattend zou het kunnen zijn dat jouw zelfbeeld niet klopt. Je zit er finaal naast [zoals zo vaak zo velen hier en overal]dus dat is eigenlijk geen schande [dus troost je].
Weet je wat het is, Scherp? Nou, wij willen gewoon een zo hoog mogelijk pensioen. Wij melken en nog best flink ook, al jaren. Wij leunen ook achterover. Maar wij gaan onze rechten niet voor de jodenfooi van nu van de hand doen, dan blijven wij zelf wel melken, dat gaat ook goed hoor. Als ze graag groot willen boeren dan maar eens flink lappen voor de plaats die wij inleveren om de banklijfeigenen wat meer beweegruimte te geven en anders evt. wieberen, ook goed, heeft ook een zeer positieve uitwerking op de bewegingsruimte van de rest. Is hier dan wat op tegen? Wij dachten van niet. Wij lezen hier immer altijd over marktwerking. Snap je't nu, scherpe lezer. t'zit helemaal anders dan je dacht. Maar wat denk jij Scherp, zouden er op enig moment in de toekomst [die niet ver weg is]klemzittende veehouders boven komen drijven dan? aaaaaaaaaaaahhhhgggrrrrhhhh.....!!!????Volgende keer weer scherp nadenken, komt best goed joh.
En probeer bovenstaande op de juiste toonhoogte te lezen.
scherp 15 December 2017
hmmmm, best scherp geformuleerd. maar ik kan niet anders lezen dan dat je scherp aan de wind zeilt. En dat bijzonder beheer je scherp in de gaten houd.
jopke 16 December 2017
Gij snapt het helemaal Dirk.Ik sluit me graag bij je aan in het denken.
Abonnee
Dirk 16 December 2017
denken en gissen doet de waarheid missen, heb ik binnen mijn familie wel eens horen zeggen
scherp 16 December 2017
ooh het is een familie bedrijf. dus je deelt het leed en het verlies
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden