In nieuwjaarsspeech

Burgemeester Deurne noemt mestfraude hype

2 Januari 2018 - 23 reacties

Burgemeester Hilko Mak van de gemeente Deurne (Noord-Brabant) hekelt de manier waarop de media boeren in 2017 wegzette als notoire mestfraudeurs.

Mak zei maandag 1 januari in zijn nieuwjaarstoespraak zich als burgemeester van de meest veedichte gemeente van Nederland aangesproken te hebben gevoeld door de berichtingeving over het stelselmatig plegen van mestfraude door boeren en mesthandelaren. De NRC publiceerde zaterdag 11 november een artikel ('Het Mestcomplot'), waarin staat dat 39% van de intermediairs in 2014 en 2015 de regels heeft overtreden.

Ik heb een ander beeld van deze problemen

Twijfel over de feiten
Mak: "Ik voel mij als burgemeester van Deurne ook aangesproken wanneer dit naar buiten wordt gebracht. Als burgemeester ben ik er voor alle inwoners. Wat ik mij als burgemeester afvraag is of de feiten, die door de media worden verspreid, wel kloppen. Ik heb een ander beeld van deze problemen."

Mak ziet dat er in Deurne veel goede ontwikkelingen op boerenbedrijven en veel boereninitiatieven plaatsvinden. "Veel van de agrarische bedrijven in Deurne, met vaak jonge ondernemers, hebben hun zaken goed voor elkaar. Zij geven steeds meer invulling aan de verbinding tussen boer en burger."

Ombuigen
Mak wil de negatieve trend ombuigen. "Het is goed om de negatieve trend, die door deze hype gecreëerd wordt, om te buigen. Daarvoor moeten we met elkaar in gesprek blijven en niet tegenover elkaar gaan staan. De politiek heeft een belangrijke rol in het ombuigen van de polarisatie."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
jeroen 2 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877072/burgemeester-deurne-noemt-mestfraude-hype][/url]
zoals zo vaak heeft de politiek totaal geen zicht op dit soort zaken Dhr Mak roept ook maar wat De boeren in Brabant moeten niet doen of ze onschuldig zijn.
concludeur 2 Januari 2018
Als de akkerbouw nou meer ruimte kreeg om mest te rijden was heel dat gezeik er niet geweest
Jan 2 Januari 2018
Jeroen helemaal fout alles over een kam scheren. Er zitten heel veel goede ondernemers bij die het super voor elkaar hebben !!!
theo 2 Januari 2018
de heer mak heeft teminste ballen jeroen van jou weet ik het niet
jpk 2 Januari 2018
De burgemeester onschat de boter en sigarettensmokkelaars van 25% van de dierhouders in brabant en limburg een fruitteler uit de betuwe
Abonnee
Dirk 2 Januari 2018
Mak zou wijzer moeten zijn. Ben jij een beetje bekend in Brabant?, Jan? En met de Brabantse mentaliteit? Ik wel.
Ik zou maar een beetje voorzichtig met partij te trekken voor evt. onschuld van het agrarische hier zo. Jawel, er zijn wel een paar goeie, maar eh.....
Jan 2 Januari 2018
Ho Dirk niet alle zijn goed maar wel veel !!!
Jan3 2 Januari 2018
De burgemeester van Deurne heeft uit de aard van zijn functie er alle belang bij de belangen van zijn boeren, burgers en buitenlui te behartigen.
Als hij weet dat de boeren en intermediairs niet met mest sjoemelen mag hij dat ronduit verklaren, hetgeen hij blijkens dit verslagje niet gedaan heeft.
Als hij dat niet kan, doet hij er goed aan deze 'hype' beter serieus te nemen, niet als hype, maar door de stelling van de minister van LNV ter harte te nemen, dat er niet langer met een toeluikend oog, bagatelliserend, zelfs heimelijk met enige bewondering voor het ondernemende karakter van de beroepsgroep (intermediairs, boeren, transporteurs etc) het petje af te nemen. Hij dient zijn toespraak met feiten en details te verluchtigen, zodat zijn notitie in perspectief kan worden geplaatst.
Weet iemand waar de internettekst van zijn toespraak te vinden is?
Jan 3 2 Januari 2018
@concludeur. Het gaat niet om meer (dump/drijf)mest, maar om goede mest. En dat is gerijpte stalmest, daar kun je wat mee als je weer leven in je grond wilt hebben. Die drijfmest is gif, ook als het uitgeperst is.
Abonnee
Dirk 2 Januari 2018
Die burgemeester had er zich beter buiten kunnen houden.
anoniem 3 Januari 2018
jij ook Dirk
Abonnee
Dirk 3 Januari 2018
Ook eh.... stront aan de knikker bij jouw? eh.. anoniem?
Ha, Ha, een burgemeester die de mestfraude een hype noemt. Zoek effe de betekenis van hype op joh, als je 't weet te vinden tenminste
De afd. voorlichting van de gemeente heeft verm. het BD uitgenodigd omdat Mak onder druk van de achterban de boel schoon moet praten. La me niet lachen anonieme reageerder. Ik zie van nabij aan hoe de boel echt goed bedonderd wordt. Mak maakt zichzelf belachelijk. groetjes
Gerard 3 Januari 2018
Dirk, neem je ook in het nieuwe jaar op tijd je pilletjes in?
jeroen 3 Januari 2018
O O wat zijn we allemaal braaf
Abonnee
Dirk 3 Januari 2018
Ja met dit soort moet je de oorlog winnen. Maar geen oorlog beginnen is dan de beste oplossing. Laat ze maar aankloten, als wij er maar geen last van hebben
Jan 3 Januari 2018
Ja Dirk ik zie het pilletje werkt al !!!
hans 3 Januari 2018
Zelfs ZLTO met H Huijberts zegt al dat het met de mest de spuigaten uitloopt in het zuiden, en de boertjes maar ontkennen en doordoen. Het wordt door den Haag nog oogluikend toegestaan ook, met Calimero-controles. En Dirk, reken maar dat de rest van Nederland er last van heeft/krijgt, water aangevoerd krijgen als mest, dus veel lagere gewasproducties, en straks nog strengere normen.
Abonnee
Dirk 3 Januari 2018
Jawel, sommige reageerders hier voelen zich blijkbaar nogal bedreigd of in ieder geval nogal aangesproken. En een burgemeester die nota bene deel uitmaakt van de Driehoek, reageert op een wijze zoals beschreven. Hij had beter even kunnen wachten, totdat Justitie (zit ook de Driehoek naast de burg.)tot een oordeel is gekomen hoe crimineel de zooi daar is. Het zegt iets over de mentaliteit in die contreien. Het moet in die regio toch (bestuurlijk) wel echt een bende zijn. Maar dat kan ook niet anders als er zoveel dominante criminelen tot je "parochie" behoren. Overheid moet rotte appels het gewoon goed aanpakken, zodat de bonafiden rechtgeaard hun bedrijf kunnen voortzetten. Jan/Gerard/Anoniem pak zelf een zak pillen en ga ook naar de Pearl voor een goeie bril. Beide zal je goed doen.
vooroordeelige Dirk 4 Januari 2018
Nou Dirk je bent goed bevooroordeeld!
Het druipt er bij jou vanaf.
hans 4 Januari 2018
Dat "vooroordeelige Dirk" de echte Dirk bevooroordeeld noemt, betekent dus gewoon dat hij Dirk niet bevooroodeeld vindt. Goed dat met Dirk steeds meer mensen fraude waar medemensen de dupe van worden durven te benoemen.
Abonnee
Dirk 4 Januari 2018
Beste pseudo Dirk,
Vooroordeelde als bijvoeglijk naamwoord is geen Nederlands. Als jij bedoelt wat ik begrijp had je moeten schrijven "Vooringenomen Dirk". Dat is wel Nederlands en heeft dezelfde betekenis wat jij bedoelt zoals ik het begrijp.
t.a.v. Hans, zou hij jou ook begrijpen?
Abonnee
Dirk 4 Januari 2018
Ho wacht ik zie, dat het nog gekker is . Er staat zelfs "vooroordeelige"[met 2 e's ha,ha]
Dat is helemaal nergens thuis te brengen. Wat daar het meest op lijkt is "voordelig" maar dat zal hij ook wel niet bedoelen.
Abonnee
Dirk 4 Januari 2018
En de burgemeester...? Welnu, zoals een goed burgemeester betaamt kan hij gewoon beter schouder aan schouder naast de div. opsporingsdiensten gaan staan en verder geen enkele poging doen om wat dan ook met de mantel der liefde te bedekken
gerard 5 Januari 2018
ik ben een mest afnemer
heb het verslag gelezen en denk het mijne van
bv als er geknoeid wordt met de gehaltes van de mest dan kom ik het het jaar met een slechte oogst en neem ik geen mest meer af van mijn leveracier
en als het gewicht niet klopt kom ik daar ook wel achter
maar een mens zoekt nu wel de grens op en dat doen ze ook in holland
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox