Inside: Mestmarkt

Natte start in zicht voor uitrijdseizoen gras

15 Februari 2018 - Redactie Boerenbusiness

Het uitrijdseizoen voor grasland gaat op vrijdag 16 februari van start. Het is goed nieuws voor de ophaalbijdrages van mest, of zijn er nog factoren die prijsdalingen tegen kunnen gaan? Ondertussen gaat ook in Duitsland het uitrijden van mest verre van vlekkeloos.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aftellen voor het uitrijdseizoen op grasland is begonnen. Er was nog even verwarring over de inzet van de sleepvoet, maar daarvan heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) nu ook gezegd dat deze nog ingezet mag worden. Dan is er nog een ander spannend onderdeel dat mee moet werken: de bodem. Op veel plaatsen lijkt de grond nog te nat om op grote schaal uit te rijden. 

Weinig mest uitgereden
Hetzelfde verhaal speelde rond het opengaan van het uitrijdseizoen op bouwland. Ook toen was op veel plaatsen de grond te nat. Ondertussen diende zich een periode van vorst aan, wat het strooien van kalk mogelijk maakte. Echter, dit legde het uitrijden van mest stil. Op veel plaatsen was de grond al snel te hard. Alles bij elkaar is er, op enkele plaatsen na, nog maar heel weinig mest uitgereden.

Hoe vol zitten de opslagen en mestputten?

Dan blijft de volgende vraag over: hoe vol zitten de opslagen en mestputten? Vooral bij melkveehouders is de druk minder groot dan 1 jaar geleden. Dat is onder meer het gevolg van minder vee. Anderen hebben creatievere oplossingen gezocht. 

De ophaalbijdrages voor rundveemest laten een gemengd beeld zien. Zo noteert midden met €18,50 per ton, ruim onder de €20,17 per ton van 1 jaar eerder. In het zuiden ligt de prijs voor rundveemest echter boven het niveau van 2017 en doet deze €19,83 per ton. Traditioneel gezien nemen de ophaalbijdrages voor rundveemest na de opening van het weideseizoen snel af.

Varkensmest zijwaarts
Vooral de ophaalbijdrages voor varkensmest laten zien dat er nog weinig actie heeft plaatsgevonden op bouwland. De ophaalbijdrages bewegen dan ook vooral zijwaarts. Ook hier ligt de prijs in het midden van het land ruim onder die van vorig jaar. Ondanks het uitblijven van een daling, doet deze €24,33 per ton. In het zuiden ligt de prijs juist iets hoger en komt die uit op €25,50 per ton. 

Kleine prijswijzigingen waren er in de vaste kippenmest. Die kent nu een spreiding van €15 per ton tot €21,50 per ton in regio Leeuwarden.

Over de grens
Net over de grens ondervinden ook de Duitse veehouders hinder van de nattigheid. Net nu de putten door een nat najaar al voller zitten, dan gemiddeld. Door de huidige situatie is de verwachting dat er dit seizoen minder mest naar Duitsland zal gaan (vergeleken met andere jaren).Minder koeien betekent een nieuwe balans in mest.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden