Inside: Mestmarkt

Kunstmestverkoop komt laat van de grond

16 April 2018 - Anne Jan Doorn

Door de trage start van het seizoen is er vooralsnog geen grote vraag naar kunstmest geweest. Mogelijk ontstaat extra vraag naar kunstmest omdat in een aantal gevallen het uitrijden van dierlijke mest niet meer lukt. Wat doet dit met de prijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De extra vraag naar kunstmest wordt vooral aangejaagd door de korte periode die nog over is om mest uit te kunnen rijden. Zo kan wintertarwe inmiddels te ver ontwikkeld zijn om nog drijfmest over uit te rijden. Ook vraagt het geduld om te wachten tot de grond draagkrachtig genoeg is, om voor het aardappelen poten eerst nog mest te rijden. 

Het late voorjaar zorgt ervoor dat boeren hun voorjaarswerkzaamheden uitstellen, waardoor ook de aankoop van kunstmest verlaat wordt. Veel akkerbouwers hebben al vroeg een voorraad kunstmest aangelegd. Als gevolg daarvan was de vraag bij handelaren vroeg in het jaar al groot.

Lagere inzet
Hoewel sommige handelaren spreken over een daling van de kunstmestprijs, spreken anderen dat sterk tegen. Het is een wetmatigheid dat de prijzen bij de start van het seizoen lager zijn dan bij sluiting van het oude seizoen. Voor prijsdalingen is het, volgens handelaren, daarom nog te vroeg.

16

euro/100 kg

wordt half april voor urean (30%N) betaald

Vorig jaar werd rond deze tijd de prijs van kunstmest reeds iets verlaagd, om de voorraad af te bouwen. De handel heeft momenteel meer vertrouwen. Voor KAS (kalkammonsalpeter) wordt half april tussen de €19,50 tot €21 per 100 kilo betaald, afhankelijk van de leverancier. Wat betreft urean (30% stikstof) wordt ongeveer €16 per 100 kilo betaald. Een stijging ten opzichte van een maand eerder, toen nog zo’n €15,50 per 100 kilo betaald werd. Deze prijzen zijn exclusief transportkosten.

Internationale stabilisatie
Op de internationale markten hebben de prijzen van stikstof, fosfaat en kali lange tijd een prijsstijging laten zien. Nu is stabilisatie echter zichtbaar. Met name de prijzen voor stikstof wankelen, na een stevige stijging. Stikstof was lange tijd de belangrijkste prijsopduwer. De gemiddelde stikstofprijs over 2017 is met 10% gestegen, ten opzichte van 2016.

Handelaren merken een toenemende vraag naar meer speciaal samengestelde en vertraagd werkende meststoffen. Dit omdat deze meststoffen een werkgang kunnen besparen, en door het vertraagd vrijkomen van de stikstof een beter milieuprofiel hebben.

Hoewel de prijzen voor KAS stijgen, ligt de prijs niet extreem hoog.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden