Mest kopen, drogen, verbranden en vervolgens groen gas overhouden. Het enige bijproduct is hoogwaardige koolstof wat voor een deel kunstmest kan vervangen. Het Hoogeveense bedrijf Stercore deed er onderzoek naar en het kan. Het streven is om in 2019 de eerste fabriek in Emmen te openen.
Hans Jansen en Richard Kusters zijn de uitvinders van Stercore die hier onderzoek naar deden. RTV Drenthe meldt dat de onderzoekers op het provinciehuis de plannen uit de doeken deden. "Simpel gezegd: we kopen mest, dat drogen we eerst. Dan stoppen we het in de vergasser, waar we het zuurstofloos verbranden. Het groene gas komt dan vrij. Van dat gas maken we aardgaskwaliteit en we leveren het vervolgens aan het aardgasnet", legt Jansen tegen RTV Drenthe uit.
Geen reststoffen
Het grote voordeel van deze methode is dat er geen reststoffen overblijven, wat met vergisten wel het geval is. De fabriek in Emmen moet 3.000 kuub per uur groen gas gaan leveren. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een productie van 20 miljoen kuub groen gas. Er zit wel een prijskaartje aan, want de fabriek kost €36 miljoen. Van dat bedrag is tweederde al gedekt, aldus de onderzoekers, zonder steun van banken.
Het bijproduct van de gasproductie is hoogwaardig koolstof, een bodemverbeteraar. Iets wat kunstmest kan vervangen en wat de onderzoekers vooral willen gaan exporteren naar landen met een voedingsarme bodem. In Nederland kan het gebruikt gaan worden in potgrond of tuinaarde.
Grote ambities
De mannen zijn ambitieus, want er zijn ook plannen voor een fabriek in Havelte. Die kan de grasdrogerij in Ruinerwold van energie gaan voorzien. Maar er zijn nog meer plannen voor fabrieken. Die moeten dicht bij gasafnemers komen en de leveranciers van mest. Vooral in Brabant zijn dan mogelijkheden. Naast Brabant is Drenthe een optie, vanwege de toegang tot veel Duitse mest net over de grens.
"Met fabrieken in Nederland kan 1 miljard kubieke meter gas worden geproduceerd. Een aanzienlijk deel van het mestoverschot in ons land kan hiermee worden opgelost,"
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878276/mestprobleem-gaat-letterlijk-in-rook-op][/url]