Vredepeel in de aandacht

Ammoniakmeting uit landbouw deugt niet

16 Mei 2018 - Herma van den Pol - 4 reacties

Ongeveer 25% van de informatie uit het Landelijke Meetnet Luchtkwaliteit voor ammoniak blijkt te zijn 'vervuild'. Zo ontdekten Jaap Hanekamp en Geesje Rotgers dat de metingen in Vredepeel (Limburg) niet deugen. Aangezien de landbouwsector maar 4 meetpunten heeft, kunnen de gevolgen groot zijn. 

Ammoniak is een gas dat opgaat in de lucht, maar niet zo snel dat het na uitscheiding op een bedrijf direct voldoende verdund is om betrouwbare informatie op te leveren. Vanwege deze reden zijn er protocollen die stellen dat er minimaal 300 meter, en liever 500 meter, afstand moet zitten tussen een meetpunt en een veehouderij. 

Vredepeel verstoort
Juist dat gaat fout in Vredepeel. Rotgers stelt dat er met 150 meter veel te weinig afstand zit tussen het meetpunt en een pluimveehouderij; 1 die er al was toen het meetpunt werd aangelegd. Door de jaren heen heeft het bedrijf uitgebreid, en momenteel zijn er plannen om verder te groeien. Iets wat grote gevolgen kan hebben, want bij noordoostenwind levert het een hoge piek in de ammoniak op. 

"Deze winter hebben we veel noordoostenwind gehad", zegt Hanekamp. Dat geeft al aan dat de ammoniakwaardes een flinke stijging gaan tonen. Het balletje kwam aan het rollen door een onverklaarbare ammoniakpiek in de winter. Vredepeel is daarbij door zijn ligging voor de veehouderij ook nog eens het belangrijkste meetpunt. "Zo kan het dat misschien maar 1 bedrijf het landbouwbeleid in Nederland stuurt", aldus Hanekamp.

Luis in de pels
"De onderzoeken moeten kritischer, transparanter en beter worden", stelt Hanekamp. Een leerling zou bij hem niet wegkomen met een dergelijke fout, maar Wageningen reageerde alleen met het woord 'interessant'. Trienke Elshof stelde namens LTO Nederland dat het goed is dat Rotgers en Hanekamp er zijn. "Een goede luis in de pels, want ook wetenschap moet je ter discussie kunnen stellen."

Via mest, stallen en voeding heeft de sector dan ook al miljoenen uitgegeven om de uitstoot van ammoniak tegen te gaan. "Er is echter nog wat te doen en daar is draagvlak voor nodig", aldus Elshof, "Maar het moet het ook mogelijk maken dat we een keer kunnen zeggen: 'Het is goed'. Wat hebben anderen gedaan?"

Depositie?
Ondertussen klinken er ook minstens zoveel geluiden die aangeven dat het tijd wordt om naar de depositie, neerslag op grond, en het effect daarvan op het bodemleven te kijken. Zo twijfelt de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) aan de conclusie dat de neveneffecten van het huidige beleid misschien nog wel groter zijn dan de fouten in de berekening. Daarbij doelen ze onder meer op de verplichting om te injecteren.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
tinus 16 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878566/ammoniakmeting-uit-landbouw-deugt-niet][/url]
ff opletten of dit verhaal op voorpagina vd oogst komt.....ben bang van niet
Abonnee
betweter 17 Mei 2018
maar wel in Veldpost.
die schrijven daar wel over
Jpk 21 Mei 2018
De overheid ziet wageningen als leidend dus er verandert niets aan deze fraude gevoelige mestwet
kalf 21 Mei 2018
Zolang de opdrachtgever het onderzoek en de uitslag bepaald verandert er hier helemaal NIETS.
bookeskook 23 Mei 2018
LTO neemt de conclusies van het rapport van Rotgers en Hanekamp NIET over. Ze
bevestigen wel dat de metingen van het RIVM niet objectief zijn. Dat is nou nog eens betrouwbare gesprekspartner voor de overheid. Toch fijn dat de boeren nog zo'n organisatie hebben anders kon het ministerie met niemand praten.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden