Inside Kunstmest

'Boeren gaan schrikken van hoge KAS-prijzen'

19 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

'Boeren gaan op korte termijn schrikken van de hoge KAS-prijzen', zo meldt zowel de industrie als de handel. Tot nu toe is de prijs behoorlijk stabiel gebleven. Echter, gezien de aardgasprijs 50% hoger ligt en er veel vraag is, zal de prijs opgedreven worden. De lange termijn geeft wel een iets ander beeld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor KAS (kalkammonsalpeter) is de afgelopen tijd iets gedaald. KAS (27% stikstof) noteert momenteel een prijs van ongeveer €19 tot €20 per 100 kilo franco boerderij (los gestort). Levering per big bag kost tussen de €20,50 en €21,50 per 100 kilo. Dat is iets lager dan in mei.

5

procent

minder stikstof gebruikt in het afgelopen jaar

De Kali-prijs is stabiel tot licht stijgend, zo melden handelaren. Er wordt tussen de €30 en €32 per 100 kilo betaald bij levering in big bags. Voor tripelsuperfosfaat wordt €36 per 100 kilo betaald. De handelaren merken dat er veel vraag is.

Minder vraag
Op de lange termijn wordt echter verwacht dat de vraag zal verminderen. Dat blijkt uit een rapport van Fertilizers Europe. Er wordt voor de komende 10 jaar in Europa een kleine daling in het gebruik van stikstof verwacht. Afgelopen jaar daalde het gebruik al met 5%. Het gebruik van fosfaat en kalium zal met zo’n 6% stijgen.

In 2017 werd 11,2 miljoen ton stikstof gebruikt op 134,5 miljoen Europese hectares. In Oost-Europese landen zal de komende 10 jaar meer kunstmest worden gebruikt. In landen als Polen en Bulgarije neemt het NPK-gebruik sterk (+30%) toe in de komende 10 jaar. In Nederland wordt echter een daling in het gebruik van stikstof (-15%) verwacht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden