Inside Mest

Het uitrijden van mest neemt gestaag toe

9 Augustus 2018

Er wordt weer meer mest uitgereden, wat vooral veroorzaakt wordt door zicht op regen en het vroege einde van de graanoogst. Ook de verlenging van het uitrijdseizoen is goed ontvangen. Hoewel de mestnoteringen van DCA-Markets vrij stabiel blijven, is de spanning op de markt iets afgenomen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De belevingen op de Nederlandse mestmarkt zijn erg wisselend. Toch lijkt de markt in zijn algemeenheid wat te ontspannen nu er regen op komst is. Vooral op de klei staan akkerbouwers open voor het uitrijden van zowel vaste als vloeibare mest (dan kunnen er groenbemesters worden gezaaid), maar dan moet de regen wel in voldoende mate vallen.

Tevreden met verlenging
Er is in eerste instantie positief gereageerd op de verlenging van het uitrijdseizoen, al staat een kalendergestuurde landbouw ver van de praktijk af. Maar goed, het is in ieder geval iets. Mocht de droogte in onvoldoende mate worden weggewerkt, dan zal er nogmaals een verzoek tot verlenging moeten worden ingediend, zo melden insiders.

Ten opzichte van vorige week wordt er deze week weer meer mest uitgereden, wat bijdraagt aan de ontspanning in de markt. Er lijkt bij de akkerbouwers toch meer mestruimte te zijn, dan aanvankelijk werd gedacht. De huidige mestvraag vanuit de akkerbouwsector is voor een groot deel financieel gedreven, wat veroorzaakt wordt door de hoge teeltkosten (wegens het vele beregenen).

Omslag in de markt
Door het snelle verloop van de stro- en graanoogst krijgen loonwerkers wat meer armslag om mest uit te rijden. Wanneer de weersverwachtingen uitkomen, dan mag er verwacht worden dat er volgende week veel mest uitgereden gaat worden. Dat zou betekenen dat de mestmarkt half september een hele andere uitstraling kan hebben.

De mestnoteringen van DCA-Markets blijven allemaal redelijk stabiel. De prijs van de varkensmest behoudt een spreiding van €23,50 per ton (Markelo) tot €28 per ton (Deurne). De rundveemest wordt aan de bovenkant €0,50 goedkoper en daalt naar €20 per ton (Tilburg). Ook in Deurne zakt de prijs met €0,50, waardoor deze uitkomt op €18,50 per ton. Markelo kent met €15,50 de laagste notering.De spreiding voor varkensmest blijft deze week zo goed als gelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden