Inside Mest

Prijzen voor VVO's lopen gestaag op

6 September 2018 - Herma van den Pol

De prijzen voor vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) zijn op weg naar een nieuw record. Zo ligt de bovenkant van de prijs ruim boven de €2. Door de gestaag oplopende prijzen wordt steeds duidelijker dat voldoen aan de verwerkingsplicht een grote, maar ook kostbare uitdaging gaat worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de mestnoteringen van DCA-Markets bevindt zich ook de notering voor VVO's. Deze notering neemt sinds week 25 van week tot week vrij consequent toe. Het is een grote omslag, omdat er aan het begin van het jaar zo goed als geen handel plaatsvond. In week 36 komt de notering uit op €1,94 (bij een bandbreedte van €1,50 tot €2,50 per kilo fosfaat). Bij een prijs van boven de €2 wordt een nieuw record neergezet. 

Schaars aanbod
In de praktijk blijkt de bovenkant de prijs te zijn waartegen verwerkers zaken willen doen. Het aanbod is dan ook schaars. Dit wordt nog eens versterkt door de houding van de verwerkers. Zo incasseerden de mestverwerkers de laatste jaren krappe marges. De prijs voor VVO's kon op bepaalde momenten zelfs de productiekosten niet compenseren. Nu er krapte dreigt, zijn de verwerkers alleen bereid tegen de juiste prijs aanbod te geven.

Prijsdaling steeds minder waarschijnlijk

Uit een onderzoek blijkt dat veel aanbod niet meer is dan een fictief aanbod, omdat er amper VVO's via de handel beschikbaar zijn. Toch waren veehouders tot nog toe terughoudend met het kopen van VVO's, omdat er nog steeds gehoopt werd op een prijsdaling. Nu deze steeds minder waarschijnlijk wordt, begint de kooplust toe te nemen.

De laatste weken melden zich, naast melkveehouders, ook meer varkenshouders op de markt. De volumes die de varkenshouders kopen, liggen tussen de 1.500 en 6.000 kilo fosfaat. Bij melkveehouders gaat het vaak om kleinere volumes.

Kostbare uitdaging
Zonder een tussenstand omtrent de verwerking en een beeld van het effect van het monsteren door derden op de beschikbare VVO's, blijft het gokken hoe de nieuwe balans er uit gaat zien. De grote vraag is of er voldoende VVO's gaan komen? Maar, dat de prijzen verder gaan oplopen staat echter vast, waarmee het voldoen aan de verwerkingsplicht in eerste instantie een kostbare uitdaging wordt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden