Inside Mest

Warboel rond uitrijden van mest op maïs

13 September 2018 - Redactie Boerenbusiness

Het uitrijden van mest wordt medio september beperkt op grasland en kleigrond. De DCA-ophaalbijdragen schetsen welk effect dit op de afzetkosten voor mest heeft. Het blijkt daarnaast een warboel te zijn rondom het uitrijden van mest op maïsland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De geluiden uit het veld schetsen dat er in september (in verhouding) maar weinig mest is uitgereden. Er was met name op bouwland al veel mest voor 1 september geplaatst. Daarbij geven intermediairs aan dat zij voor dit seizoen zo goed als klaar zijn. Wat rest er na medio september? Dat is het uitrijden van mest op grasland en kleigrond. Ook daarvan wordt niet veel meer verwacht, behalve wat loonwerk om de mest die al aanwezig is op de veehouderijen uit te rijden.

Wanneer uitrijden op maïsland?
Opvallend is dat er een verschil is in de interpretatie van het mogen uitrijden van mest op maïsland. Volgens de letter van de regeling is dat namelijk niet toegestaan, maar hier en daar zijn er personen die hier een andere uitleg aan geven. Daardoor wordt er toch mest uitgereden op maïsland, met inachtneming van het zaaien van een vanggewas.

Nu het uitrijdseizoen bijna bij de finish is, moeten er weer plannen worden gesmeed voor het nieuwe seizoen. Akkerbouwers hebben hun hoofd gemiddeld genomen nog niet bij de voorbereidingen voor seizoen 2019, waardoor de komende weken rustig worden.

Verlenging drukt prijs niet
De ophaalbijdragen blijven stabiel. De verlenging van het uitrijdseizoen heeft niet kunnen voorkomen dat de afzetkosten voor mest opgelopen zijn en op een relatief hoog niveau staan. Zo schrijft varkensdrijfmest een onderprijs van €23,50 per ton op (Markelo) en wordt de bovenkant op €28 per ton (Deurne) gezet. Vooral in het zuiden van het land liggen prijzen opvallend hoog. 

Het beeld is niet anders voor de ophaalbijdragen van rundveedrijfmest. Ook hier worden de hoogste prijzen in het zuiden van het land betaald. Opnieuw is afzet het goedkoopste in Markelo (€16,50 per ton). De duurste mest wordt in Tilburg (€21,50 per ton) aangetroffen. Dit terwijl het midden van het land wel boven het niveau van 2017 ligt. 

Kippenmest blijft onverminderd grote verschillen in de prijzen neerzetten. Zo ligt de onderkant op €16,50 per ton (Deurne en Uden), maar kost de afzet in Leeuwarden en Markelo zo'n €28 per ton. Het is het grootste prijsverschil ooit, wat alweer 10 weken standhoudt.De ophaalbijdragen voor varkensmest laat een kleine stijging zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden