Eigen foto

Nieuws Mest

'We willen bijdragen aan reductie van emissies'

14 November 2018 - Kimberly Bakker

Jan Pieter van Tilburg en Wouter Schep, 2 melkveehouders uit de provincie Groningen, gaan een techniek testen waarbij de warmte van de melk en mest wordt hergebruikt in hun bedrijf. "Het voornaamste doel is om bij te dragen aan de reductie van diverse emissies", zo laat Van Tilburg weten.

Het is een nieuw concept: de combinatie van het herwinnen van warmte uit melk en uit mest. "Het idee is ontstaan uit het feit dat de warmte van de melk in de koude wintermaanden te gering is om de spoelinstallatie, kalvermelk, kantine en privéwoning van voldoende warmte te voorzien", zo vertelt Van Tilburg. De melkveehouder laat weten dat er juist in deze maanden veel mest voorradig is, wat gebruikt kan worden om warmte uit te onttrekken.

Dat is echter niet de enige aanleiding voor dit project. "Wij zochten al een tijdje naar een manier om bij te dragen aan de reductie van onder meer de methaan- en ammoniakuitstoot. Dat is een onderwerp dat de laatste periode steeds vaker aangehaald wordt, zo ook in de visies van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)", vervolgt Van Tilburg.

Koelen van de mest
De melkveehouders hopen de techniek toepasbaar te maken voor meer bedrijven. "Daarom wordt er gewerkt met een nieuwe en een bestaande stal. Ik lever de bestaande stal en Wouter zal de nieuwe stal leveren, die naar alle waarschijnlijkheid in april klaar is." Mocht de techniek op beide bedrijven goed werken, dan zal de techniek op bijna alle mestkelders toepasbaar zijn.

We zijn begonnen met verkennend onderzoek

- Jan Pieter van Tilburg

Naast het benutten van warmte en het reduceren van emissies, zijn er nog 2 doelen te behalen met dit project: een beter stalklimaat en een verbetering van de mestkwaliteit. "Voor dit laatste onderwerp zijn we met verkennend onderzoek gestart, waarbij we onderzoeken wat er nou precies gebeurt in de mestput." De Groningse melkveehouder geeft aan dat er onder andere onderzoek wordt gedaan naar de hoeveelheid ammoniak- en methaanemissies uit gekoelde mest.

De hoop (en verwachting) is dat de kwaliteit van de mest beter wordt als de mest gekoeld wordt en dat de emissies tegelijkertijd afnemen. Om dit te meten wordt er onder meer gekeken naar wat de effecten van de grondtemperatuur zijn. "Door de put te isoleren, hopen we het effect van de grondtemperatuur uit te bannen. We willen de mest vervolgens koelen en bekijken wat de effecten zijn voor de methaan- en ammoniakuitstoot."

Hulp van buitenaf
De 2 melkveehouders worden ondersteund door L’orèl Consultancy, welke ondersteunt bij het inregelen van de meetapparatuur en het meten en monitoren van de mestkoelingsinstallaties. Ook de provincie Groningen doet een financiële bijdrage: zij subsidieert 40% van de subsidiale kosten en draagt dus een bedrag van ruim €55.000 bij.

"We zijn ondertussen al sinds het voorjaar bezig met het opzetten van dit project en het kostte veel tijd om subsidie te bemachtigen. Het is geen kwestie van even je handje opsteken. We zijn dan ook ontzettend blij dat de provincie besloten heeft om bij te willen dragen aan ons project", zo licht Van Tilburg toe.

Het verkennende onderzoek loopt tot en met april 2019 en de installaties zullen vanaf maart in gebruik worden genomen. De bedrijven houden dan in mei een open dag waar de installaties en werkwijze getoond worden. "Het is echter nog niet duidelijk wanneer er resultaten bekend zijn, maar we hopen dat dit voor meer veehouders op termijn een oplossing kan bieden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden