Eigen foto

Nieuws Mest

Periferie maakt zich sterk voor mestverwaarding

30 November 2018 - Tim Roetman - 5 reacties

Er zijn in de periferie 6 gevestigde partijen die de verwaarding van mest een boost willen geven. Onder de titel: 'Next level mest verwaarden' gaat Wageningen University & Research (WUR) de samenwerking aan met Agrifirm, Darling Ingredients International, De Heus, VanDrie Group, FrieslandCampina en ForFarmers.

De samenwerking gaat vanaf 2019 van start en heeft als doel een beeld te krijgen van de potentie van de mestverwaarding. Het onderzoek richt zich onder andere op de ontwikkeling van nieuwe producten en technologie. Ook zullen de regelgeving en financiering in kaart worden gebracht.

Kringloopvisie
Mede-initiatiefnemer Martin Scholten, algemeen directeur van de Animal Sciences Group van de WUR, legt uit: "De huidige mestverwerking is met name gericht op het wegwerken van het mestoverschot. Echter, drijfmest, digestaat uit mestvergisting en de daaruit gemaakte mestkorrels, is van beperkte waarde voor het gras en gewas. Die moeten worden aangevuld met kunstmest en dat veroorzaakt de huidige milieuproblemen met betrekking tot bemesting. Dit terwijl dierlijke mest in de basis een zeer goede grondstof is voor bodembemesting."

Scholten vervolgt: "Ons programma richt zich vooral op de kwaliteit van het product dat je uit de mest maakt: een emissiearme bemesting die goed is voor de bodem, het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid. Het hergebruiken van hoogwaardige voedingsstoffen in mest sluit ook volledig aan op de kringloopvisie van het landbouwministerie."

Scheiding
Er zijn al diverse technieken van het opwaarderen van mest. Het collectief wil de technologieën van het opwaarderen van de dikke en dunne fractie optimaliseren, opschalen en professionaliseren. Ook willen de bedrijven de kosten van het opwaarderen verlagen. Samen met het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding wordt gekeken naar welke technologieën het beste aansluiten op deze doelstellingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
fons 30 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10880670/periferie-maakt-zich-sterk-voor-mestverwaarding]Periferie maakt zich sterk voor mestverwaarding [/url]
Gas erop.
Fortissimo 30 November 2018
Sinds wanneer is het mestprobleem een probleem van de melkveehouderijsector#FrieslandCampina?
Bik 2 December 2018
IK mis er eentje in het rijtje initiatiefnemers, en nog wel de opperhoeder van de sector, de Rabobank. Zó bewust van zijn zorgplicht...Vergeten te vragen? of gaven ze gewoon niet thuis...
Jpk 3 December 2018
Een aardig e beweging .maar hoe krijg je vergunningen traject met medewerking van overheden gerealiseerd
Gerjan 3 December 2018
@Fortissimo
2017 graasdierbedrijven met een overschot: 60%
overschot N 75300ton
overschot P 26400ton
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws melk

FrieslandCampina haalt nieuwe geldlening op

Nieuws Melk

FrieslandCampina vrij van fusiebeperkingen

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

Nieuws melk

FrieslandCampina keert dit jaar geen nabetaling uit

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox