Agrifoto

Nieuws Kunstmest

Mogelijk Europese heffing op stikstofmeststoffen

26 Maart 2019 - Anne Jan Doorn - 7 reacties

Europa wil mogelijk antidumpheffingen instellen op de import van vloeibare stikstofmeststoffen, omdat de import schadelijk zou zijn voor de eigen meststoffenindustrie. Dit kan de boeren echter wel geld kosten, vanwege de stijgende prijzen voor kunstmest.

De heffingen hebben met name te maken met de goedkope import vanuit Rusland, de Verenigde Staten en Trinidad en Tobago. Het zou volgens de Europese Commissie van Handel gaan om dumping, omdat de prijzen van de meststoffen uit deze landen fors lager zijn dan die op de Europese markt. Dat schrijft agrarheute.com. Naast de importheffingen, moeten ook de importhoeveelheden vanuit deze landen geregistreerd worden.

'Boer gaat bloeden'
De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca maakt zich echter grote zorgen over de maatregel. Copa-Cogeca betoogt dat de lagere prijzen van de stikstofmeststoffen (zoals ureum en ammoniumnitraat) overeenkomen met de wereldwijde markttrend. "De boer zal bloeden bij deze maatregel", zo stelt de koepelorganisatie.

De organisatie stelt dat de antidumpheffing ergens op de Europese markt betaald moet worden. "Waarschijnlijk draait de boer er dan voor op." Dat heeft verzwakking van de Europese concurrentiepositie tot gevolg. Copa-Cogeca zegt dat de kosten voor de meststoffen in Europa tot wel 30% van de bedrijfskosten vertegenwoordigen. De gevolgen van deze heffing zou Europese boeren in 5 jaar tijd €2 miljard kosten, zo stelt de organisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Pootgoedteler Zuidwest 26 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881829/mogelijk-europese-heffing-op-stikstofmeststoffen]Mogelijk Europese heffing op stikstofmeststoffen[/url]
Dus omdat de industrie moet gaan betalen voor de CO2-heffing, worden er antidumping heffingen ingevoerd op stikstofmeststoffen die geproduceerd zijn buiten de EU zodat de prijs kunstmatig hoog gehouden wordt voor de Europese boeren zodat het de industrie niets kost en de werkgelegenheid gewaarborgd blijft.

Dan heeft de industrie goed gelobbyd.
Bob 27 Maart 2019
Ruilen voor dierlijke mest!!!
cagri 27 Maart 2019
"goedkopere "meststoffen via import wil men aan banden gaan leggen, gaan ze dit dan ook doen met de dumping van goedkope maïs uit het Oosten (o.a.Oekr.), Suikeren, eiwitten en granen uit zuid -Amerika (waar men nog eens massaal bos voor rooit???
Abonnee
mij 27 Maart 2019
Europa en vooral nederland is goed ziek!!!!
Abonnee
info 27 Maart 2019
Als ik het goed lees is het een Europese regel , dat betekend dat wij er nog het beste vanaf komen wij hebben immers redelijk veel organische mest welke we kunnen verwerken tot een vloeibare (kunst)meststof welke de akkerbouw kan inzetten daarentegen hebben de omliggende landen dit veel minder dus zal de opbrengst per ha. veel sneller dalen en er eerder hongersnood zal ontstaan. En zal de opbrengstprijs van de Nederlandse producten hoger worden dus een beter inkomen op termijn.
Mercatus 27 Maart 2019
Meststoffen blijven gewoon verkrijgbaar maar zullen alleen duurder worden. Hoeveel meststof fabrikanten zijn er nog in de EU: 5 stuks ? in ieder geval geen concurrentie van buiten de EU.
Eerder hongersnood? Dacht het niet VS, Rusland, Oekraine, China, Australie, Brazilie, Argentinie enz doen gewoon een tandje er bij op de wereld markt. Als er tekort is koopt de EU toch gewoon elders.
De EU is inderdaad goed ziek.
Tijd voor Nexit
Abonnee
Kjol 27 Maart 2019
We zitten in de gEUvangenis....
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Weg uit stikstofkeurslijf vereist meer scherpte

Achtergrond Stikstof

Onderzoek ruimt barrière stikstof op voor PAS-melder

Achtergrond Stikstofstemming

Rummenie heeft meer nodig dan stikstofbril

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius en de steeds groter wordende stikstofhobbel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden