Shutterstock

Nieuws Mest

Gesjoemel met digestaat schaadt export Frankrijk

10 April 2019 - Eric de Lijster - 4 reacties

Nederlandse exporteurs sjoemelen in de export van digestaat naar Frankrijk. Daarbij wordt onder meer de schijn gewekt dat de dikke fractie in de digestaat wordt gecomposteerd, wat in de praktijk niet zo blijkt te zijn. Cumela Nederland noemt het in een verklaring kortzichtig en schadelijk voor de export naar Frankrijk.

Cumela Nederland is hierop geattendeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De belangenorganisatie ziet nu een groeiend probleem, want uit de registraties over de export naar Frankrijk blijkt dat steeds meer digestaat als gecomposteerde mest wordt geëxporteerd. In 2018 en de eerste maanden van 2019 zijn ruim 2.700 vrachten vaste fractie van digestaat geëxporteerd, waarbij de schijn is gewekt dat dit is gecomposteerd.

In de praktijk is dit volgens Cumela niet zo, waardoor deze vrachten niet voldoen aan de regels in Frankrijk voor het gebruik van de digestaat op landbouwgronden. De transporten worden uitgevoerd door ongeveer 10 exporteurs en zijn afkomstig van ongeveer 30 vergisters, zo laat Cumela weten.

Export op het spel
Hoewel er mogelijk geen Nederlandse regels worden overtreden, wordt volgens de organisatie door deze handelwijze wel de exportpositie naar Frankrijk op het spel gezet. "Door een product te leveren dat niet voldoet aan de Franse bemestingseisen, wordt het vertrouwen geschaad en wordt onze exportpositie op het spel gezet. Dat is kortzichtig en alleen gericht op gewin op de korte termijn", zo schrijft Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie bij Cumela Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers1 10 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10882027/gesjoemel-met-digestaat-schaadt-export-frankrijk]Gesjoemel met digestaat schaadt export Frankrijk[/url]
Beste meneer Verkerk, wij moeten hier alles accepteren wat niet volgens onze welzijnseisen is geproduceerd, als u werkelijk u leden wil helpen zou u zich druk moeten maken dat spullen volgens de nederlandse regels ook in het buitenland geaccepteerd moeten worden, in plaats van weer te vragen om strengere regels
Teun 11 April 2019
Meneer Verkerk doet geweldig werk voor de leden van Cumela. Hij knijpt echter stelselmatig de klanten van zijn leden uit.
Jan 20 April 2019
Judas.
kalf 27 April 2019
Nou,ben je mooi klaar mee zo:n secretaris van belangen behartiger.Dus weg handel en transport,bedankt.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox