Shutterstock

Nieuws Stikstofdata Mesdag

'Effect stikstofmaatregelen raakt ondergesneeuwd'

21 Februari 2020 - 11 reacties

Veel van de maatregelen die het kabinet wil nemen om de stikstofdepositie terug te dringen, zoals het opkopen van veebedrijven, hebben maar een beperkt effect. Zeker voor het geld wat er voor wordt gereserveerd. Toch komen deze resultaten van de stikstofberekeningen van het Mesdag Zuivelfonds na de presentatie amper voor het voetlicht.

Het Mesdag Zuivelfonds heeft gisteren (donderdag) haar eigen doorrekeningen gepresenteerd van de stikstofdata van het RIVM. In de - met name - algemene media heeft zich daarna vooral een discussie ontsponnen welke instituut de echte stikstofcijfers berekent: het RIVM of Mesdag? Wat tot teleurstelling van Geesje Rotgers door deze media twist onderbelicht blijft, is het beperkte effect van de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen op het terugdringen van de depositie.

Klein beetje winst in depositie
Rotgers, coördinator van het onderzoeksteam van het Mesdag Zuivelfonds, gaf gisteren in Den Haag aan dat de stikstofmaatregelen die het kabinet voor ogen heeft voor de landbouw 'heel kostbaar zijn en relatief weinig effect heeft'. "Veel maatregelen worden genomen voor een klein beetje winst in depositie", aldus Rotgers bij de presentatie. Zij onderbouwde dit ook door voorbeelden te geven van de stikstofneerslag van melkveebedrijven dicht bij een Natura2000-gebied. 

Het saneren van de zogeheten piekbelasters, wat een voornemen van het kabinet is, heeft volgens Rotgers daardoor weinig effect op de natuur. Ook omdat deze bedrijven vaak helemaal niet dicht bij een Natura2000-gebied zitten. Een wens van het Mesdag Zuivelfonds daarom is dat het kabinet de juiste uitgangspunten gaat hanteren. Rotgers wijst op de Commissie Remkes, die heel Nederland heeft meegeteld in stikstof terwijl het enkele moet gaan over de depositie in natuurgebieden. "Het kabinet neemt nu maatregelen op basis van foutieve uitgangspunten. Dat moet anders."

Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, was daar gisteren ook klip en klaar over: "Het kabinet moet stoppen met deze virtuele stikstofgame."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Ton Westgeest 21 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10885959/effect-stikstofmaatregelen-raakt-ondergesneeuwd]'Effect stikstofmaatregelen raakt ondergesneeuwd'[/url]
Geweldig hoe gisteravond, Jan Kees die linkse lullo van Nieuwsuur pareerde!!! Je kon zien dat de lullo van plan was om Jan Kees zo in de hoek te zetten..... Maar dat ging ff niet door!!!

Je kan nu heel duidelijk zien dat het hier niet gaat of de landbouw nu wel of geen, veel of weinig uitstoot. Het gaat over de dubbele agenda van D66 en Groen Links.... En die moet volgens De Groot kost wat kost doorgaan!!
Geertruida 21 Februari 2020
Ik las gisteren in ochtendkrant Trouw (: "de krant voor mensen met idealen..")(werkelijkheid doet er niet meer toe dus, dat was in oorlogstijd wel anders met Trouw) al een recensie op wat er gistermiddag bekendgemaakt zou worden in Nieuwspoort! Knap hè...
john 21 Februari 2020
volgens mij kan dat geld beter teruggestort worden naar de eu wegens onterecht ontvangen subsidies voor natura 2000 doelen die niet haalbaar zijn.
Ton Westgeest 22 Februari 2020
Jan Cees Vogelaar en journalist Jeroen Wollaars van Nieuwsuur. De vooringenomenheid van Wollaars droop er vanaf. Waar Jan Cees met argumenten onderbouwde antwoorden gaf, verzandde Wollaars in zijn eigen onmacht.(Melkvee)

Het geeft wel heel goed weer hoe de linkse media werkt.... Het is slechte journalistiek, het is een mening doordrukken en het publiek zo veel mogelijk te hersenspoelen!!
hans 22 Februari 2020
Ton, linkse media?
Zijn het niet net de "rechtse" bevolkingsgroepen, de hoge inkomens via de industrie, die baat hebben bij de bal bij de landbouw neerleggen zodat hun winkel buiten schot blijft?
???!!! 22 Februari 2020
hans, verdiep je in de publieke omroep en je zult moeten erkennen dat die extreemlinks is. Gebruik je "radar", dan zie je hoe we elk 'nieuwsuur' worden 'opgelicht'. Je wenst dergelijke praktijken direct en enkeltje nova 'zembla'. (ps. dat zijn slechts enkele tips om je verdiepingstocht te beginnen)
Abonnee
Roy 22 Februari 2020
Idd heel netjes van Jan Cees Vogelaar hoe hij het bij Nieuwsuur deed. Die Jeroen Wollaars zei alleen wat hem ingefluisterd was. Dan durven ze het nog neer te zetten ook als een onfhankelijk journalistiek programma. Linkse indoctrinatie en smijten met belastinggeld dat is waar het stikstofdossier op neer komt. Op de onvolkomenheden van Remkes en RIVM wordt niet ingegaan.
Martin 22 Februari 2020
de media en de polutiek, geven de veehouders over de schudt van. dit is de makkelijkste prooi, voor amtenaren/ rechters/GroenLinks.de burger mag geen last hebben van de stikstof regels. ze maken nederland arm,werkende mensen gaan kapot, troep komt er in . de grondwet moet aangepast worden,wij passen ons aan aan buitenlanders.rutte komt niet meer op voor, nederlan d ,die hufter gooit het geld naar eu, en nederland laat hij zin eigen mensen in de steek. stem rechts
Jaap-Jan 22 Februari 2020
De informatie, gebracht door Vogelaar was zo warrig, dat de journalist van Nieuwsuur moest ingrijpen. Ik hield mijn tenen krom. Mesdag heeft aan geloofwaardigheid zeer ingeboet. Onder de mom van wetenschap verwarring willen zaaien. Weg met die vreemde vogel.
Abonnee
Vincent 23 Februari 2020
Jaap-Jan schreef:
De informatie, gebracht door Vogelaar was zo warrig, dat de journalist van Nieuwsuur moest ingrijpen. Ik hield mijn tenen krom. Mesdag heeft aan geloofwaardigheid zeer ingeboet. Onder de mom van wetenschap verwarring willen zaaien. Weg met die vreemde vogel.
Zat ook met de tenen krom. Maar dan om de tegenovergestelde reden.
De journalist was zo warrig en vooringenomen dat Vogelaar moest ingrijpen. Mesdag heeft aan geloofwaardigheid zeker gewonnen ten opzichte van de zogenaamde "gevestigde wetenschap".
Eindelijk een vrij vliegende en denkende vogel.
schoenmakers 1 23 Februari 2020
Hulde aan het mesdag fonds, alleen is de politiek nog steeds niet van het dwaalspoor af te brengen schijnbaar, WEER NAAR DEN HAAG? Ik hoop niet dat het nodig is, maar als het moed.......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox