Shutterstock

Nieuws Stikstofbeleid

Stikstofcijfer landbouw blijft in nevelen gehuld

4 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

Hoeveel stikstof uit de Nederlandse landbouw daadwerkelijk neerslaat op de natuur blijft nog even in nevelen gehuld. De onderzoekers van het Mesdag Zuivelfonds zijn opnieuw gestart met het doorrekenen van de stikstofdeposities op natuurgebieden en het aandeel van de landbouw daarin. Ook heeft de stichting een 'goed gesprek' gehad met het RIVM.

Dit meldt Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, in een brief. Het gesprek met het RIVM heeft gisteren (dinsdag 3 maart) plaatsgevonden. Daarbij is onder meer gesproken over de fouten in het OPS-rekenmodel van het RIVM, waardoor het Mesdagfonds zich begin deze week genoodzaakt zag haar stikstofdepositiecijfer voor de landbouw van 25% in te trekken.

Volgens Vogelaar kwam uit het gesprek met medewerkers van het RIVM naar voren dat de 'partijen het erover eens zijn de handleiding bij het OPS-rekenmodel beter had gekund'. Ook alle validatiechecks in de software zelf ontbreken, waardoor het Mesdagfonds een berekening heeft uitgevoerd die het systeem - zo bleek achteraf - niet aankon. 

Knelpunt natuurgebieden
Ook is gesproken het het percentage van 46% die de Commissie Remkes hanteert als aandeel van de landbouw in de stikstofproblematiek. Later, kort voor de presentatie van de Mesdag-doorrekeningen, heeft het RIVM dit aangepast naar 45%. Volgens Vogelaar is dit cijfer echter ook onjuist en gaat het RIVM dit wijzigen naar 41%. Een knelpunt is nu de vraag welke natuurgebieden volgens de wetgeving moeten worden meegeteld in de rekensom, meldt Vogelaar. "Dat is op dit moment niet helder."

Het Mesdagfonds geeft aan het RIVM nogmaals te hebben uitgenodigd deel te nemen aan het 3-jarige depositie-onderzoek, dat in januari in gang is gezet door de Universiteit van Amsterdam. "Het RIVM wil daaraan op onderdelen meewerken, mits zij hiervoor budget krijgt van LNV", aldus Vogelaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
ps 4 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886069/stikstofcijfer-landbouw-blijft-in-nevelen-gehuld]Stikstofcijfer landbouw blijft in nevelen gehuld[/url]
Als de overheid LNV hun vertrouwen positief naar de sector en de samenleving ter wille wil zijn geeft ze RIVM een blanco check om met het Mesdagfonds volledig deel te nemen aan het 3-jarige depositie-onderzoek als ze voor de rest niks te verbergen hebben,
dirk 4 Maart 2020
Door alle onzekerheden heeft de overheid gekregen wat ze wou : verdeeldheid zaaien en alles op zijn beloop laten. Ik verwacht dit jaar nog zeker geen duidelijkheid , dus sterfhuisconstructie doet haar werk toch wel.
Bert 4 Maart 2020
Het grootste knelpunt is het kabinet, hoe het valt hoe beter.
Net als LTO, daar is Calon het grootste knelpunt!
grondworm 8 Maart 2020
Heel het stikstof probleem stelt niets voor in vergelijking met het caronavirus , dat de mensen zo reis lustig zijn is een probleem daar kan de politiek zich beter zorgen over maken.
regelbedenker 8 Maart 2020
Als een geval als de corona bij het vee was gebeurd was meteen alle bewegingen stil gezet, maar regels zijn er alleen maar om goedwillende mensen te discrimineren
Abonnee
Vrij grof 15 Maart 2020
Mooi beetje stikstof minder zo, vliegen , scheepvaart , rijden.
We zouden best tijdelijk naar 150 per uur kunnen.
Abonnee
ikke 28 Maart 2020
vraagje, is onze veestapel gekrompen of zo ik zag net de kaartjes op tv 60% minder vervuiling kunnen we dit rijmen met de rivm cijfers over uitstoot vd veehouderij ik dacht het niet.
Abonnee
Leo 29 Maart 2020
Blijft dus 40% over, die de boeren produceren.
schoenmakers1 29 Maart 2020
Heden ten dagen is het zeker niet dat alleen boeren iets uitstoten, dus ik denk dat we gerust aan kunnen nemen dat de boeren maar voor een 15% er verantwoordelijk voor zijn
Abonnee
ikke 29 Maart 2020
nee leo tata steel enz draaien ook nog
Abonnee
ikke 29 Maart 2020
trouwens we zijn volop mest ah uitrijden op bouwland kun je nagaan hoe het werkelijk zit hier hoeft geen rivm aan te pas te komen gezond boerenverstand is genoeg jan kees onthoudt deze cijfers effe aub.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden