Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Provincies trekken samen op met natuurorganisaties

10 April 2020 - Erik Colenbrander - 19 reacties

De Nederlandse provincies kondigden vorige week nog af eerst met de agrarische sector te willen overleggen voordat het extern salderen in werking treedt. Gisteren (donderdag) kwamen de provincies, verenigd in het IPO, en natuurorganisaties met een gezamenlijke verklaring dat ze 'samen willen optrekken' in het verbeteren van natuur. Ook rondom Natura2000-gebieden.

Want juist in tijden van economische wederopbouw moet er worden geïnvesteerd in natuur, concluderen natuurbeschermingsorganisaties met instemming van de provincies in het gezamenlijke rapport ‘decentraal natuurbeleid onder de Wet natuurbescherming.’

Minister Schouten heeft precies een week geleden de provincies opgedragen eerst met de agrarische sector te overleggen, alvorens invulling te geven aan het extern salderen binnen de Spoedwet aanpak stikstof. Met de snelle uitvoering van deze wet wil het kabinet niet alleen spoedige groei van de woningbouw en infrastructuur mogelijk maken, maar ook natuurherstel en sanering van de veehouderij.

2019 niet goed genoeg
Hoewel het IPO eerst het beleid met de agrarische sector moet afstemmen, voordat ammoniak via veebedrijven kan worden opgekocht, stellen de provincies met de natuurorganisaties dat de natuurdoelen in 2019 niet zijn gehaald. Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland, zegt in een verklaring: “Natuurherstel plaatst ons voor een gigantische uitdaging. Provincies hebben daarin een belangrijke taak. Dit rapport maakt duidelijk dat er meer inzet nodig is om de natuurdoelen te halen. Maar provincies kunnen dit niet alleen. Ook het rijk moet zijn verantwoordelijkheid nemen en het de provincies beter mogelijk maken de natuur te herstellen.”

Inzet Schouten
De provincies en natuurorganisaties merken daarbij op dat investeren in Natura2000-gebieden alleen niet voldoende is: de milieucondities voor de natuur moeten juist ook verbeteren door maatregelen buiten N2000-gebieden. “Nederland staat voor grote opgaven. Natuurbescherming, zoveel mogelijk economisch perspectief voor alle sectoren, opbouw na de coronacrisis en forse reductie in stikstofdepositie. Deze opgaven moeten zoveel mogelijk integraal worden opgepakt. Dat vraag om een nieuwe, natuurinclusieve manier kijken naar ons ruimtegebruik. En daar zijn forse investeringen voor nodig, meer dan we nu al samen doen”, zegt Peter Drenth namens de 12 provincies in een verklaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
inno 10 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886649/provincies-trekken-samen-op-met-natuurorganisaties]Provincies trekken samen op met natuurorganisaties[/url]
natuurdoelen bla bla. dat zou nog het enige positieve zijn van de Corona crisis. dat het op een gegeven moment zo slecht gaat met de economie dat er geen geld meer is voor al die natuur flauwe kul.
kijk toch es om je heen, het sterft overal van het wild op akkerland. het enige verschil met de zogenaamde natuur is dat een boer nog een boterham probeert te verdienen en dat natuur bakken geld kost. we hebben het in Nederland nog veel te goed
Abonnee
beste 10 April 2020
laat maar praten, iedereen moet nog wennen aan het feit dat we dadelijk in een grote economische crisis zitten en dat er bedrijven omvallen dus heeft de natuur dadelijk toch geen prioriteit meer dus zal allemaal wel weer loslopen.
Hans 10 April 2020
De agro industrie heeft veel kapotgemaakt. Er is heel weinig natuur over in ons land. De grond wordt volgepompt met stond en gif. Miljoenen koeien, kippen en varkens zijn opgepropt in loodsen zijn geen natuur. Gele akkers zijn geen natuur. Zwarte sloten zijn geen natuur. Trots op de boer, wordt een zielige vertoning. Trots is wat anders dan waardering. Waardering is er, maar trots is een narcistische houding die in negatieve zin drijft op zelfverlogening. Kom daar eens uit! Voordat de waardering voor de boeren gaat verdwijnen.
Brabantboer 10 April 2020
Hans heeft deze week nog geen voedsel tot zich genomen denk ik. Helaas Hans, de werkelijkheid is dat de wereld in brand staat. Samenwerken all over, tot dat het paniek wordt en dan is ieder land weer voor zichzelf. Voedsel is een primaire levensbehoefte, zonder voedsel houdt niemand het uit. Daarom moeten we er voor zorgen dat Nederland niet afhankelijk wordt van het buitenland voor onze voedselproductie en dan liever wat te veel wat we kunnen exporteren dan dat we 1 aardappel te weinig hebben.
Hans 10 April 2020
Brabant boer, het gaat er helemaal niet om of we wel of geen of heel veel voedsel moeten verbouwen. Het argument dat boeren hiermee aanvoeren is afpersing en daarmee schieten ze in hun eigen voet. Het gaat erom dat we het voedsel op een verantwoorde manier moeten verbouwen. In harmonie met de natuur. Dat gebeurt nu totaal niet. Een waar mij betreft ook niet in een kapitalistisch systeem. Dus niet ieder voor zich, maar eerlijk delen. En samen.
Jan kievit 10 April 2020
Beste hans jij betaalt al 60jaar structureel veel telage voedselprijzen schuldige kiloknallers en complete overheid inclusief eu 27
Frits 10 April 2020
Hans ventileert hier zijn visie van samen en harmonie, een hoop blabla. Maar gaat totaal voorbij aan wat er allemaal al is gebeurt op het gebied van verduurzaming en natuurinclusief boeren. Naast het voedselvraagstuk waar wij in deze wereld voor staan. Zijn het juist de gewone boerengezinnen die op een zo goed en werkbaar mogelijke manier een toekomst proberen op te bouwen voor zichzelf en de volgende generatie boeren. ik zou Hans daarom willen vragen om een wat meer concretere en genuanceerdere visie op de landbouw
Jos 10 April 2020
Elke meter grond die bebouwd wordt of verhard neemt geen stikstof meer op dus de consentratie stikstof in Nederland word sowieso hoger mat al die woningbouw en industriehallen
Henri 10 April 2020
Hans je snapt er niks van vanuit de hele wereld komen ze naar Nederland toe om te kijken hoe wij de landbouw bedrijven. En jij zegt dat wij het niet goed doen laat me toch niet lachen.
Henri 10 April 2020
Gelukkig komen ze niet vanuit de hele wereld kijken naar al onze geldverslindende nep natuurgebieden hier in nederland die beheerd worden door allemaal deskundigen vanachter het bureau een mooi voorbeeld zijn de oostvaarderplassen is niet echt een visite kaartje. Wel jammer dat nu daar de stikstof niet neergedaald is dan hadden die arme beesten wat minder honger geleden
???!!! 10 April 2020
Hans schreef:
De agro industrie heeft veel kapotgemaakt. Er is heel weinig natuur over in ons land. De grond wordt volgepompt met stond en gif. Miljoenen koeien, kippen en varkens zijn opgepropt in loodsen zijn geen natuur. Gele akkers zijn geen natuur. Zwarte sloten zijn geen natuur. Trots op de boer, wordt een zielige vertoning. Trots is wat anders dan waardering. Waardering is er, maar trots is een narcistische houding die in negatieve zin drijft op zelfverlogening. Kom daar eens uit! Voordat de waardering voor de boeren gaat verdwijnen.
Hans, maak scherpe keuze:
Voor de boer? Prima! Koop uw eten, liefst bij de boer.
Niet voor de boer? Ook Prima. GA IN HONGERSTAKING!!! Hiermee treft u de boer direct en het meest. VOLHOUDEN!!!
Josephus 10 April 2020
Op advies van de tbo's zijn onhaalbare doelen geformuleerd, de stikstofdepositienorm. Nu willen ze de kwetsbare nepnatuur beschermen door nog meer nepnatuur er om heen te realiseren.
Is leuk verdienmodel, jaarlijks ruim €1800 /ha subsidie. Koeien vervangen door vrachtwagens en vliegtuigen, en de grond voor nieuwe nepnatuur, dat is de opzet. Zoveel mogelijk economisch perspectief voor alle sectoren, blablabla,
Sybren 10 April 2020
Sjongejonge Hans, wat lul je toch uit je nek. Als je echte natuur in Nederland wil, zal je de dijken moeten doorsteken. Maar dan krijgen jullie in de Randstad natte voeten.
By the way door de coronacrisis met minder weg- en vliegverkeer is de natuur een stuk schoner geworden.
drent 10 April 2020
er is hier in drenthe de laatste 20 jaar juist heel veel natuur bijgekomen echter het beheer is fout, in de natuurgebieden komen geen wild meer voor die zitten juist op onze gronden omdat daar voedsel is en niet in die natte bende van Staatsbosbeheer. En die Hans zegt dat wij niet goed boeren, man er is juist heel veel veranderd, hoezo de grond wordt volgepompt met mest daar zijn allerlei regels voor dus dat gaat niet en weeer die gele velden, dat is niks anders dan doodgespoten onkruid, wat wil je dan liever spinazie met brandnetels erin?
Abonnee
Vrij grof 12 April 2020
Die Hans maar wegjagen van zijn plek en weer teruggeven aan de natuur.
Wat een nul!
Ton Raaijmakers 14 April 2020
Sinds 1990 is er in Nederland ruim 190.000 ha natuurgrond bijgekomen. Dat is 45% meer natuur. (bron CBS).
Kjol 15 April 2020
Wen maar aan types zoals Hans, dat is de toekomstige houding van van veel nederlanders, import van voedsel is wat ze willen.
???!!! 15 April 2020
Ton Raaijmakers schreef:
Sinds 1990 is er in Nederland ruim 190.000 ha natuurgrond bijgekomen. Dat is 45% meer natuur. (bron CBS).
Er is in NL geen natuur. 0 ha. Zal ook nooit 1 ha. bijkomen. (bron: definitie natuur)

schoenmakers1 15 April 2020
Maar die ha die Ton noemt zal wel weer een kostenpost zijn voor de Nederlandse samenleving waar we ook van een goede oude dag zouden kunnen genieten
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden