Shutterstock

Nieuws Stikstofbeleid

'Boer die stikstofrechten verkoopt, is een Judas'

14 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 29 reacties

Agrarische ondernemers moeten geen stikstofrechten verkopen aan overheden of bedrijven van buiten de agrarische sector. Met dit strijdplan wil Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF), het stikstofbeleid van het kabinet om zeep helpen. Hij zet de toon scherp: een boer die zijn stikstofrechten extern verkoopt, is in zijn ogen een zwakke schakel of een Judas.

Van den Oever zet zijn idee uiteen in een paasbrief die gisteren, op Tweede Paasdag, is verstuurd aan de volgers van FDF in onder meer de appgroepen. "We weten allemaal dat het extern salderen de dood van de sector wordt", aldus de FDF-voorman. "De oplossing is even simpel als moeilijk voor dit probleem. Als wij boeren besluiten geen stikstofrechten te verkopen aan de overheid of aan bedrijven buiten de agrosector, en dit minutieus uit zouden voeren is er geen vuiltje aan de lucht."

Volgens Van den Oever is dit plan alleen uitvoerbaar als er geen zwakke schakels zijn in de agrarische sector en de belangenbehartiging. FDF gaat binnen het Landbouw Collectief voorstellen om deze lijn uit te zetten naar alle leden en achterbannen van de deelnemende organisaties. "Ik verwacht LTO in ieder geval aan onze zijde", benadrukt Van den Oever.

Plan affakkelen gemakkelijk
Volgens hem is het financieel ook interessant om de stikstofrechten te verkopen, daarbij verwijzend naar de rente van 0% en de financiële steunpakketen van de overheid waardoor geld snel minder waard wordt. "Waar je voor enkele jaren geleden een huis kocht voor 2 ton betaal je nu 3 ton. Oftewel 50% inflatie. Daarbij val je nog eens in de 52% belastingschijf bij verkoop dus van je oorspronkelijke deal blijft na enkele jaren weinig over."

De voorzitter van FDF noemt boeren die besluiten de stikstofrechten te verkopen, in de brief 'zwakke schakels' of 'Judassen'. "Dit plan is zo sterk als de zwakste schakel, dat weet ik. Ik verwacht wel dat we nog wat problemen met Judassen en zwakke schakels in onze sector te maken krijgen, maar daar zullen we dan te zijner tijd mee af moeten rekenen. Het plan affakkelen is gemakkelijk gedaan, maar daar zitten waarschijnlijk ook diegene tussen zonder ruggengraat en waar de schakel het zwakste is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
Hendriksen 14 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886684/boer-die-stikstofrechten-verkoopt-is-een-judas]'Boer die stikstofrechten verkoopt, is een Judas'[/url]
Van den Oever doet aan wishful thinking.
Ik ben boer maar ook ondernemer.
Voor veel geld verkoop ik (En iedere slimme boer) alles.
Hendriksen 14 April 2020
Ohja.
Met mijn ruggengraat is nix mis mee.

Trouwens voor de overblijvers alleen maar gunstig als er een zooitje boeren mee ophoudt.
Minder product-hogere prijs
Abonnee
Trevor 14 April 2020
Coöperen is begon uit het oogpunt van welbegrepen eigenbelang. Totdat het eigenbelang minder welbegrepen is en een andere keuze aantrekkelijker is. Je kan niet elk boerenbedrijf gaan blokkeren.
willie van Gemert 14 April 2020
In een vrij land waar geproduceerd moet worden voor een vrije markt is het aan individuele ondernemers om vrije besluiten te nemen die bij hun persoonlijke situatie het beste past. Verkoop of verleasen binnen of buiten de sector is aan de ondernemer maar moet passen binnen de Nederlandse wet, deze ondernemers het stempel opdrukken van zwakke schakels of judassen is onjuist en ongepast. Ik ben groot voorstander van FDF en waardeer hun behaalde resultaten zeer. Een voorbeeld :agrarische ondernemer tegen Natura 2000 gebied geen opvolger geen uitbreidingsmogelijkheden en ongeveer 65 jaar zou volgens bovenstaande redenering niet voor de hoogste prijs zijn bedrijf mogen verkopen omdat de rechten dan mogelijk buiten de sector vallen. Wie behartigd zijn belangen????
vos 14 April 2020
wie zegt dat diegene stikstof verkoopt, stopt met boeren?
misschien gaat deze boer minder intensief boeren?
misschien gaat hij peren kweken of opkopen.
misschien heeft deze boer geld over om andere eiwitbronnen te produceren. hoe noemen we mensen die door slim te lobbyen en te vergaderen, om voor te zorgen dat zijn eigen bedrijf zo goedkoop mogelijk kan uitbreiden. en zo weet te regelen dat de grond alleen voor hem te koop komt en ook de rechten? (sluwe vos) boeren zijn geen collega's. ze praten altijd in de vorm van; de andere boeren moeten stoppen, en ik heb het goed voor elkaar?
Henk 14 April 2020
Het is nog altijd geweest, de hoogste Bieder is koopman. Gaat FDF stikstof opkopen dan? Laat de industrie maar komen. Voor een goede prijs mogen ze alles hebben. Zwakste schakel of slim ondernemen.
Dommel boer 14 April 2020
Judas zegt van den Oever. Hij klink als de boeren die 35 jaar geleden tegen komst van de melktank waren.
De wereld draait door.
Door zijn toedoen worden boeren uit mekaar gespeeld
Man is een ongeleid projectiel
Onze werkelijke tegenstander is niet het rijk maar de retail
Ik krijg nu dezelfde melkprijs als in 1989.
Daar moeten we onze energie op zetten.
Als de melkprijs nu €50 ct was hoorde je niemand en klom er niemand op een trekker.
Abonnee
mt 14 April 2020

En bedankt markie...je bent echt dom, een domme boer...!!
Ik sta vrij met wie ik handel voor hoogste prijs...en dan ben ik een judas, doe normaal man
Judas himself! 14 April 2020
Wie bij mij een nette prijs biedt voor mijn stikstofrechten is vandaag koopman! Niemand anders als IK bepaalt wat ik er mee doe. Als Carola slim is staat ze morgen extern salderen naar de industrie toe , dan wordt de sector opgeruimd en kost het de maatschappij niets. Grachtengordel en ngo's dik tevreden en mij zal het een worst wezen waar Nederland het voedsel vandaan tovert. Ik ben er klaar mee.
John 14 April 2020
Wij noemen hem hier in Sint Hubert, Mark van den Droeftoeter.
peter34 14 April 2020
@Judas himself!
Dat klinkt knap rancuneus..

Overigens wat hier over stikstof wordt gezegd geldt evenzo voor aanleg van zonneparken op goed land.

Als hiertegen ethische/morele/maatschappelijke bezwaren zijn is regelgeving door gemeente/Den Haag op zijn plaats.

In hoeverre je jouw boerenhart door financien laat dicteren is aan het individu. Dit soort denken is de dertig jaar geintroduceerd door het idee dat boeren eerstens ondernemers zijn en dat degenen die dat anders zien afgedaan hebben. Dat is wel het begin van het einde van je gezinsbedrijf, want die status levert ook geen geld op. En zonder het gezinsbedrijf heeft landbouw geen toekomst.
Als puntje bij paaltje komt is dat de voor opiniemakers, politici en managers van minder belang als het voortbestaan van KLM en Schiphol.
Pietje1 14 April 2020
We leven in een vrij land en iedereen mag zelf weten of die zijn/haar stikstofrechten verkoopt en aan wie zonder een judas te zijn
Thon 14 April 2020
Hier zijn twee kanten.
Voor boeren die willen stoppen is het goed!
Voor boeren die door willen is het een ramp!
Zo spelen ze het van boven uit!
En weer, die de schaapjes op het drogen hebben is het niet slecht.
Die door moeten en het niet kunnen door de slechte regelgeving is het een ramp
Abonnee
Krulstaart 14 April 2020
Dan mogen ze voor de varkenshouderij wel opschieten met die wetgeving als we nog willen kiezen uit de opkoopregeling of verkoop van stikstof. Wellicht is het laatste wel interessanter voor bedrijven dicht bij een natuurgebied. Of gaat het ook samen? Verkoop bedrijf aan opkoopregeling en verkoop stikstof aan industrie?
Abonnee
mt 14 April 2020

Voor boeren die door willen een ramp, omdat???
gewone boer 14 April 2020
de slag kracht van de sector afneemt
tijdbom 14 April 2020
Een ieder is vrij hoe hij omgaat met zijn eigen verworven rechten. Als je opvolger geen interesse heeft in de intensieve veetak,maar alleen maar voor akkerbouw,dan moet er toch een mogelijkheid zijn om deze slapende rechten te verleasen of het uiterste verkopen? Als het toegestaan wordt, dan is een ieder toch zelf nog vrij hoe hij/zij daar mee omgaat,het verplicht toch niets.Laat de markt zijn werk doen.
Worden er prijzen genoemd?
Jan kievit 14 April 2020
De politiek lacht de 1%primaire vergrijsde sector zonder opvolgers uit maar paard en wagen min schouten kan goed gereformeerd praten de oplossing is 50% meer netto inkomen op de bedrijven dus weg met achterlijke kiloknallers en 0% residuop de producten
Cees 14 April 2020
Mark van den Oever is voor onze tegenstanders de gedroomde voorzitter van een belangenorganisatie voor boeren.

Hij komt in de media precies over zoals onze tegenstanders de boeren maar al te graag neer willen zetten.

FDF help de boeren en stel een voorzitter aan met charisma, dossierkennis en analytisch vermogen.
waterwilg 14 April 2020
Heeft er al iemand in de gaten wat er met fosfaatrechten,pluimveerechten,varkensrechten gebeurd als de ammoniakrechten uit de agrarische sektor verdwijnen
Gewoon normaal 14 April 2020
@Cees, helemaal mee eens. Probeerde dit eerder ook te verwoorden maar zei dit met teveel emotie. Jij slaat de spijker op z’n kop!
Hendriksen 14 April 2020
"Heeft er al iemand in de gaten wat er met fosfaatrechten,pluimveerechten,varkensrechten gebeurd als de ammoniakrechten uit de agrarische sektor verdwijnen"

@Waterwilg

Uiteraard zullen verkopers die hun ammoniakrechten duur verkopen buiten de sector, ook hun dierrechten aanbieden.
Probleem is alleen dat er weinig kopers voor zijn omdat deze kopers die willen uitbreiden ook dure ammoniakrechten nodig hebben.
En buiten de sector heeft niemand belangstelling voor dierrechten.
Ammoniakrechten worden dus bepalend voor de verkopers/stoppers.
De rest wordt fooi.
Kjol 14 April 2020
Goed dat stikstofrechten vrij verhandelbaar worden, anders worden ze straks gratis afgeroofd.
De landbouw gaat hier toch verdwijnen zoals die was, waarom dan niet nog een paar leuke extra centen vangen als afsluiter of extra startkapitaal voor buitenlands avontuur?
Ascon Wateler 15 April 2020
Als je "ammoniak" (NH3) rechten verkoopt aan een niet agrarisch bedrijf weet je dat dit zal worden omgezet naar stikstofoxide (NO2).
Daarmee doe je elk levend wezen te kort. Immers is NO2 uitermate slecht voor de luchtkwaliteit en dus voor ieder mens een verslechtering. Het zou aangevochten moeten worden bij de VN om dat het de universele rechten van de mens schaad.
Akkerbouwer 15 April 2020
Ik ben ondernemer Mark,
Als ik iets kan verdienen doe ik het.

Verkopen is voor sommigen ook ondernemen, de sector is zwaar vergrijsd, veel oudere ondernemers zouden direct op de trein springen als deze voorbij komt.

Probleem is dat de meeste FSF-ers als boeren blijven denken.
Flexibel zijn is allemaal te veel gevraagd, het tegen de klippen voedsel produceren voor een wereldmarkt is niet meer van deze tijd.

Ik hoef de wereld helemaal niet te voeden, laar ze maar eens een tijdje honger hebben.
De vakantie en tweede auto is nu heilig, voedsel mag en moet zo goedkoop mogelijk zijn en vooral makkelijk.
Er word voor 85% processed food gekocht door de consument, en dat zal voor altijd zo blijven.
Het verse en onbewerkte voedsel is een luxe voor the lucky few op deze wereld.

Wij als Nederland en België dumpen ons voedsel overal op de wereld en de lokale ondernemer daar word de nek omgedraaid.

Beste Mark,

Trek je fruitbomen uit de grond en plant er een bos vraag SKNL subsidie aan, dan doe je iets nuttigs.
Je varkens gaan de komende 3 jaar niets maar dan ook helemaal niets opbrengen want de globalisering is een feit nu met heel het corona verhaal, je stallen zijn zwaar verouderd gooi ze plat.

los je schulden af en ga lekker wat boeren zonder je zelf druk lopen te maken over de maatschappij, want jij bent de laatste naar wie er geluisterd word.
Kjol 15 April 2020
Ascon Wateler schreef:
Als je "ammoniak" (NH3) rechten verkoopt aan een niet agrarisch bedrijf weet je dat dit zal worden omgezet naar stikstofoxide (NO2).
Daarmee doe je elk levend wezen te kort. Immers is NO2 uitermate slecht voor de luchtkwaliteit en dus voor ieder mens een verslechtering. Het zou aangevochten moeten worden bij de VN om dat het de universele rechten van de mens schaad.
Dit interesseert geen hond, je hebt gelijk maar daar maalt de politiek nu echt niet om. De VN is een ordinair politiek vehicel.
Jannie C. Souverein-Bouwman 25 April 2020
Betreft: Octrooi NL 1016461, vergisting van biomassa d.m.v. holtes in aardlagen.

Graag zou ik uw aandacht willen vragen voor de exploitatie van kolen- en zoutmijnen.
Het idee om biomassa in holtes in de aarde te laten vergisten is door emeritus hoogleraar dr. R.D Schuiling van Geochem Research en een medewerker van TNO-NITG zeer positief ontvangen.
"De BV Nederland kan profiteren van de uitwerking van een echte innovatie, de beschikking over een nieuwe vrij belangrijke alternatieve energiebron, een extra mogelijkheid om aan de Kyoto-normen te voldoen, en de oplossing van het slepende probleem van de mestoverschotten". Aldus emeritus hoogleraar dr. R.D. Schuiling.

Daarom vraag ik uw aandacht met betrekking tot het uitwerken van mijn ideeën betreffende het vergisten van biomassa in holtes in de aardlagen.
Ik hoop via u in contact te komen met bedrijven of instanties die mogelijkheden zien om mijn ideeën te kunnen realiseren.

Kolenmijnen
De diepte van de kolenmijnen is in de orde van 600-800 meter. De biomassa zal er uit zichzelf vergisten. Bij een gemiddelde jaartemperatuur van 11 graden aan het aardoppervlak is de temperatuur op deze diepte 30 a 35 graden, een ideale temperatuur voor vergisting.
De exploitatie van gedeelten van de mijnen is realiseerbaar.

Zoutmijnen
De cavernes liggen tot ca. 500 meter diep. Het milieu is geschikt voor vergisting.
De methaanvorming stopt zelfs niet bij een pekelgehalte van 20%. De wanden van de mijnen kunnen met een coat bedekt worden waardoor er geen contact van biomassa met de wanden is.

Voordelen voor de boeren/de leveranciers van biomassa:

· Grotere bestaanszekerheid
· Minder en vereenvoudigde administratie
· Minder kans op boetes
· Minder stress

Voordelen voor Nederlanders:

· Beschikking over echte groene energie
· Benutten van concentraten uit de biomassa waardoor een
geringere belasting van het milieu
· Mineralen zoals fosfor, calcium, kalium en magnesium blijven in
het digestraat achter en kunnen winstgevend gemaakt worden
· Stikstof en fosfaat zijn in de vergiste mest beter opneembaar
voor gewassen dan de gebruikelijke onbewerkte mest daardoor
minder stankoverlast
· De vergiste mest vermindert de uitstoot van methaan in het
milieu (een 20 keer zo sterk broeikasgas als CO2) aanzienlijk
· In de mijnen kan o.a. uit de dierlijke mest ammoniak d.m.v.
vergisting gewonnen worden. Dus geen/minder
ammoniakproductie ten koste van aardgas. Voor de
ammoniakproductie koopt OCI Nitrogen jaarlijks meer dan 1
miljard m3 aardgas in (zie www.ocinitrogen.com/ammonia)
· Voor het ondergrondse vergistingsproces is geen warmtebron
(energie) nodig, zoals bij bovengrondse vergisting
· Geen uitstoot, opvang en verwerking (asfalt, beton en cement)
van het giftige vliegas veroorzaakt door kolencentrales en
afvalverbranding.
· Geen vervoer van slachtafval, mest en vliegas naar het
buitenland waardoor minder vrachtverkeer en hierdoor minder
CO2-uitstoot
· Geen milieuvervuilende import van z.g. “groene energie” dus
minder vliegas
· Indien mogelijke gebruik maken van gasleidingen die buiten
gebruik zijn

Ook de kolenmijnen kunnen geschikt gemaakt worden voor exploitatie.

Bij SodM Heerlen, zijn 15 staatsmijnen. Volgens de heer Wiel Miseré is een verbinding maken met de ondergrond realiseerbaar.
Volgens Ir J.A.M.J. Franssen, manager Business Development van Chemelot Services bij DSM, is er gelegenheid tot faciliteren.
Het op bovengenoemde wijze vergisten van organische grondstoffen zal gezien de huidige kennis geen onoverkomelijke technische problemen geven, is doelmatig en veilig. Het milieu van de ondergrond zal niet belast worden.

Frits de Groot, Teammanager Milieu, Energie, Ruimtelijke Ordening, Transporten Infrastructuur VNO-NCW–MKB-Nederland reageerde op mijn informatie met o.a.: “Ik denk dat u een zeer interessante innovatie bij de kop heeft en verwacht dat dit in de markt zeker zal aanslaan. Ik wens u daar alle succes mee.”

Ik heb contact gehad met de heer Joost Sandberg Business Development Manager bij Nouryon.
Zijn reactie:
“Ik zie een mogelijke link naar de cavernes die Nouryon maakt. Wij hebben echter geen positie in de biomassa-/mestmarkt.
Deze partijen zouden voor de hand liggen om de businesscase voor dit idee te dragen. Heeft u al contact met dergelijke partijen”.

Prof. dr. ir. Sikke Klein Technology Manager Energy bij TU Delft
Zijn reactie:
Heeft u al een massa en energie balans gemaakt? Heeft u een reëel beeld van het maximaal haalbare potentieel in Nederland en welke voorwaarden hiervoor vervuld moeten worden?
Ik ben geen expert in vergisting dus kan het idee niet goed beoordelen.

Ook de heer Henk Wanningen Hoofd productgroep biomassa bij Staatsbosbeheer heeft gereageerd.
Het gaat bij hem om grote volumes maaisel.
Staatsbosbeheer is echter geen investerende partij.

Ik hoop via u de personen te bereiken die mijn innovatie vorm kan geven.

Met een vriendelijke groet,
Jannie C. Souverein-Bouwman
Galgerwaard 9
3621LW Breukenen
tel. 0346-266187
tijdbom 25 April 2020
Hier mag niet mee gespot worden. Dit is een weergave waar het kabinet U tegen MOET zeggen. Dit MOET verder onderzocht worden.
Ik wens Mevrouw Souverein heel veel reacties toe,en bedankt voor zo n prachtige weergave. Daar kunnen veel mensen met een berg titels voor of achter hun naam een puntje aan zuigen. Veel succes.
Octrooi NL 1016461 26 April 2020
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie

Van ons belastinggeld uitvinden en terugkomen als tollenaar voor eeuwige subsidie, zoveelste hoogopgeleide blindganger markwerking.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden