Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

'Miljarden voor natuur en opkopen van boeren'

20 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Het kabinet wil de komende 10 jaar in totaal €5 miljard uittrekken voor het verbeteren van de natuur en het vergroten van de natuurgebieden. Onder meer door boerenbedrijven op te kopen. Op deze wijze moet de uitstoot van stikstof fors worden verminderd.

Dit melden diverse media waaronder De Telegraaf, die zich baseert op 'Haagse bronnen'. Voor natuurherstel gaat het om ongeveer €300 miljoen per jaar. Voor stikstofreductie, waar het opkopen van agrarische bedrijven onder valt, ongeveer €200 miljoen per jaar. Ook komt er geld vrij voor het verduurzamen van agrarische bedrijven die kunnen en willen doorboeren.

Volgens de krant worden deze week de punten op de i gezet voor de stikstofplannen, waarvoor in de komende voorjaarsnota een 'flink bedrag' wordt uitgetrokken. Het kabinet wil Natura2000-gebieden met elkaar verbinden. Dit betekent dat deze gebieden moeten worden uitgebreid. Vooralsnog is er geen overeenstemming op kleinschalige natuurgebieden te schrappen. De Europese regels om dit te mogen doen zijn zeer rigide.

Tijdelijke stikstofwinst meeboeken
Een aantal stikstofdoelen worden in een speciale wet vastgelegd. Opvallend genoeg bekijkt het kabinet of de huidige verlaging van de stikstofuitstoot door de intelligente lockdown als gevolg van de coronacrisis alsnog kan worden opgepakt. Eerder werd dit juridisch onmogelijk geacht, hetgeen ook onder meer aan het Landbouw Collectief is gecommuniceerd. Nu wordt toch gekeken of deze tijdelijke stikstofwinst kan worden gebruikt om de tijdelijke uitstoot te vergunnen, onder meer voor woningbouw. 

Ook andere sectoren, zoals de industrie, luchtvaart en scheepvaart, worden naar verluidt meegenomen in het nieuwe stikstofpakket.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Allee 20 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886809/miljarden-voor-natuur-en-opkopen-van-boeren]'Miljarden voor natuur en opkopen van boeren'[/url]
Goede zaak , terug naar 100% zelfvoorzieningsgraad.
Het gaat hoe dan ook gebeuren.
gewone boer 20 April 2020
stop met die Hollandse gekkigheid ga voor een Duits stikstof beleid
Abonnee
Bosman 20 April 2020
Ik denk dat ze dat bedrag straks wel eens nodig kunnen hebben om nog jonge boeren en boerinnen te vinden, op te leiden en te motiveren om de Nederlandse landbouw nog aan de draai te houden....
regelbedenker 21 April 2020
Zo zie je maar als de grootste idioten het voor het zeggen hebben waar je terecht kunt komen
Trump 21 April 2020
Mensen maak jullie niet druk, ik regel jullie voedsel wel, voldoet aan alle strenge eisen van de USA! (Niet de Europese, maar jullie hebben het maar te slikken door het CETA verdrag).
Willem 21 April 2020
Vergroten en/of aan een schakelen lost het probleem niet op... achter elke stikstofbron zit weer een andere. Of is het de bedoeling bufferstroken te vormen? Volgens mij zijn die nooit breed genoeg om echt serieuze vermindering van ammoniakdepositie te realiseren.
Budget lijkt er in overvloed, maar dat kan aan het eind van de coronacrises wel eens anders zijn!
Drikus 21 April 2020
Ja beste Willem daar kun je wel eens groot gelijk in hebben . Maar geen probleem nu rijd handhaving al in de natuur gebieden rond enkele zijn al afgesloten . En er wordt al gedacht aan parkeer geld te heffen . Dan is de volgende stap intree heffen . De weg is ingezet op inkrimpen veehouderij en intensive landbouw . Dan zal dat gebeuren kosten wat kost . Horeca en recreatie zal dan verdien model moeten worden . Maar zie hoe zwak en kwetsbaar deze tak is in deze crisis tijd en eigenlijk altijd . Dus als een verdien model weg is zal andere in de plaats moeten komen . Dit zullen de profeten die deze plannen uitdokteren ook wel weer oplossen . Het begint met parkeer geld en dan is entree de volgende stap . Eerst betaald de burger voor verwezenlijken van deze zaken en dan mag hij of zij nog keer betalen om er van te genieten . Dus 2 maal betalen voor hetzelfde .
modern natuur liefhebber 21 April 2020
Ja kleinschalige natuurgebieden susidieeren , en kleinschalige landbouw negeren; dit is gewoon de standaard in Nederland.
geert 21 April 2020
Denk dat voor veel veehouders die de 50 gepasseerd zijn dit een mooie regeling wordt. Lekker uitboeren de komende jaren en gegarandeerd een koper voor je bedrijf.
Opvolgers moet je in dit anti boeren land toch al met een lampje zoeken.

???!!! 22 April 2020
geert schreef:
Denk dat voor veel veehouders die de 50 gepasseerd zijn dit een mooie regeling wordt. Lekker uitboeren de komende jaren en gegarandeerd een koper voor je bedrijf.
Opvolgers moet je in dit anti boeren land toch al met een lampje zoeken.

Er zijn op nationaal nivo miljoenen beschikbaar.

Individueel gaat dat HEEL anders worden:
1:Locatie niet geschikt om te blijven? Dan FOOI bij verkoop!
2:Toch willen groeien op die locatie? Dan GEEN vergunning!
3:Verbreden? Dan GEEN vergunning!
4:Verkopen binnen de landbouw? FOUT terug naar 1!
5:Aanpassingen die verplicht gaan worden uitvoeren? GEEN vergunning, terug naar 1!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden