Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

WUR: mest verdund met water effectiever

14 Mei 2020 - Erik Colenbrander

Mest aanlengen met water levert minder ammoniakuitstoot op. Minder eiwit in veevoer is ook een goed idee, maar de uitwerking van het kabinet minder. In totaal kunnen de stikstofmaatregelen van het kabinet de ammoniakuitstoot op melkveebedrijven met 25 à 30% verlagen.

Dat stelt Gerard Migchels, onderzoeker van Wageningen Livestock Research in het universiteitsblad Resource. Collega’s van Migchels voeren metingen uit hoeveel ammoniakwinst de met water verdunde mest oplevert tijdens het uitrijden op zandgrond. Eerder onderzoek van Migchels op veengrond, waarbij 1 deel water werd toegevoegd aan 2 delen mest, leverde een ammoniakreductie op van 40%. De onderzoeker verwacht op zandgrond een reductie van 25 tot 40%. De maatregel vraagt water, wat gelet op de huidige droogte een probleem kan zijn.

Daarom adviseert Migchels dat ondernemers investeren in wateropslag. “Elke koe heeft 21 vierkante meter dak. Daarmee kun je hemelwater opvangen. Dat water is ook nodig om water te sproeien op de mestroosters in de stal, zodat ook de ammoniakuitstoot in de stal daalt.” Het ministerie van LNV stelt geld beschikbaar voor wateropvang in de landbouw, schrijft Resource.

Voerspoor met Kringloopwijzer
Naast het verdunnen van mest verdunnen, raadt Migchels het ministerie ook aan eiwit in het voer te verlagen. Maar niet op de manier zoals minister Schouten dit vorige week heeft gepresenteerd. “Er is een betere methode: de Kringloopwijzer. Met de Kringloopwijzer bepalen ondernemers zelf hoe ze het stikstofgebruik reduceren. Je appelleert aan hun vakmanschap, maar je hebt vooraf geen keiharde garanties.”

Migchels denkt dat via het voerspoor gemiddeld 10% ammoniakreductie mogelijk is. “Er zijn boeren die efficiënt met stikstof omgaan, maar ook nonchalante boeren die bijvoorbeeld voor de zekerheid teveel eiwit voeren. Die kunnen 20% ammoniak reduceren.” Ook de derde maatregel van het ministerie, het stimuleren van de weidegang, helpt de ammoniakuitstoot te verlagen. Maar ook dit verschilt per boer, zegt Migchels.

Stand van zaken wetgeving
De onderzoeker is benieuwd hoe het ministerie het verdunnen van mest, het voerspoor en het stimuleren van weidegang gaat verankeren in wet- en regelgeving. Tot nu toe heeft het ministerie alleen het verlagen van het ruw eiwit in het voer wettelijk vastgelegd in de Spoedwet stikstof, die in januari werd gepubliceerd in de Staatscourant. Het keuzemodel met de bovengenoemde drie elementen dat het Landbouw Collectief met het ministerie van LNV uitgebreid heeft besproken, is mede om die reden (nog) niet uitgevoerd. Het is wettelijk nog niet vastgelegd.

Kringloopwijzer niet alleen maar gebruiken als managementinstrument is overigens controversieel en wordt ook niet door het Landbouw Collectief bepleit. Er is dan ook veel verzet vanuit melkveehouders zelf. Ook het ministerie loopt er tot nu toe niet warm voor, omdat het te fraudegevoelig zou zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden