Agrifoto

Nieuws Commissie Remkes

'Binnen 10 jaar is uitrijden drijfmest passé'

8 Juni 2020 - 12 reacties

Als het aan de Commissie Remkes ligt, wordt het toedienen van drijfmest op bouw- en grasland binnen 10 jaar uitgefaseerd. Drijfmest heeft een negatieve invloed op de biodiversiteit en daarmee de bodemkwaliteit. De drijfmestban is zomaar een greep uit een reeks maatregelen waarmee Remkes de stikstofemissies uit de landbouw wil halveren.

De Commissie Remkes presenteerde vandaag (8 juni) in Nieuwspoort Den Haag een vuistdik eindadvies van maar liefst 175 pagina's aan het kabinet om het stikstofprobleem het hoofd te bieden. De landbouwsector wordt daarbij, zoals verwacht, niet ontzien. De ammoniakuitstoot moet in 2030 gehalveerd zijn om zodoende de kwetsbare natuurgebieden te ontlasten. Remkes vindt bovendien dat de huidige stikstofaanpak van het kabinet onvoldoende is en wil scherper aan de wind zeilen.

Een emissiearme landbouwsector is kort gezegd het doel van Remkes. Om daartoe te komen, zijn 5 oplossingsrichtingen bedacht. De zogenoemde 5 M's te weten: mineralen in balans, moderniseren mestbeleid, maatwerk in ruimtelijke inrichting, minimaliseren natuurbelasting en tot slot meten is beter weten. 

Sturen op diervoer
Op het huidige gebruik van drijfmest is de commissie bijzonder kritisch, omdat deze techniek schadelijk is het voor het bodemleven. In uiterlijk in 2030 wil Remkes het toedienen van drijfmest aan banden leggen. Daarmee moet een vicieuze cirkel doorbroken worden. Omdat akkerbouwers geld krijgen wanneer zij drijfmest aanwenden, worden vaak de maximale bemestingsnormen opgezocht of zelfs overschreden. Dit leidt in de praktijk tot meervoudige bemesting in drijfmest en daarmee hoge emissies.

Door eiwit binnen de diervoerrantsoenen te reduceren naar behoefte van de bodem en gewassen, denkt de Commissie de stikstofbalans meer in evenwicht te brengen. In plaats van drijfmest moet dierlijke mest als basis dienen. Dan is er volgens de Commissie ook minder kunstmest nodig.

Dierlijke mest is volgens Remkes emissiearm, wanneer de stikstof sterker in de organische fractie is gebonden. Er wordt gewezen naar potstalmest, compost en mestkorrels. De huidige mestwetgeving ondersteund deze transitie nog onvoldoende en moet daarom worden gemoderniseerd. 

Klik hier om het rapport te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
frits 8 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10887688/binnen-10-jaar-is-uitrijden-drijfmest-pass]'Binnen 10 jaar is uitrijden drijfmest passé'[/url]
wie maalt er straks nog wat om stikstof en natuur, als de hele economie van Nederland naar de klote gaat en niemand meer wat te vreten heeft.

vooral je kop in het zand steken meneer Remkes
Abonnee
betweter 8 Juni 2020
sinds wanneer heeft hij verstand van mest?
tis toch niet te geloven dat we dat allemaal pikken

weer naar den Haag en dan maar blijven tot ze luisteren
fc boer 8 Juni 2020
ik kan mijn kinderen vast vertellen dat ze beter wat anders kunnen gaan doen.... Einde nabij
petatje 8 Juni 2020
Deze man heeft nog nooit van de mestwet en mineralenbalans gehoord, met zijn veelvuldig aanwenden van drijfmest? Wat n zeperd. Van dit soort "pensioengeleerderen" met hun goedbetaalde bijbaantjes die deze onzin naar buiten brengen groeit het overheidsvertrouwen bepaald niet.
hsh melkvee 8 Juni 2020
optoeren naar Den Haag met een volle mesttank
hsh melkvee 8 Juni 2020
optoeren naar Den Haag met een volle mesttank
8 Juni 2020
Met nieuwe wet en regelgeving worden investeringen en werkgelegenheid geforceerd. De landbouw mag er weer voor zorgen dat de economie uit het slop getrokken wordt, en dat betalen.....
JD 8 Juni 2020
Dit soort oude mannetjes hoort in verzorgingstehuizen achter de geraniums en dan geen bezoek meer ontvangen..
caseih 9 Juni 2020
volgas naar den haag met flink wat kuubs mest!!
jan 9 Juni 2020
gaat lekker zo geen drijfmest meer kunsttax waar moet alles van groeien
piet piloot 9 Juni 2020
zorg dat je opvolgers naar het buitenland gaan
hier zijn ze ziek geworden
Miss Kissingbug 9 Juni 2020
Commissie Remkes beweert dat er over 10 jaar geen mest meer wordt uitgereden.... Mensen, ga nu maar vast #Hamsteren, want er komt hongersnood. Er gaat niks meer groeien op de Hollandse akkers. Tenzij u goedkope/giftige/bespoten en overbemeste brol uit t buitenland eet. #stikstof
Staat er ook iets in dat rapport van aanbeveling over #overbevolking #gezinsbeleid ?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox