Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Vertraging in kort geding voermaatregel Schouten

21 Juli 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Het kort geding dat Agri Facts en Stikstofclaim vorige week vrijdag hebben aangespannen tegen de krachtvoerregeling van landbouwminister Carola Schouten, heeft vertraging opgelopen. De stichtingen willen de onderbouwing van de ministeriële voermaatregel boven water krijgen. 

De landsadvocaat heeft laten weten dat het ministerie wel met de gevraagde onderbouwing komt, maar niet binnen de tijdslimiet die de stichtingen hebben gesteld. John Spithoven, voorzitter van Stichting Stikstofclaim, laat weten dat wat hem betreft het kort geding zo snel mogelijk plaats vindt. De jurist die de zaak voor de stichtingen behartigt, heeft daarvoor ook contact met de landsadvocaat.

Ministerieel overleg
Spithoven heeft een oproep gedaan aan alle betrokken agrarische melkveepartijen om het overleg met het ministerie van Landbouw over de aangekondigde voermaatregel en het voerbeleid voor 2021 te staken, totdat via het juridische traject de onderbouwing van de voermaatregel boven water is. "Wij zijn geen belangenbehartiger. Maar we hebben vorige week wel met de verschillende partijen uit de agrarische belangenbehartiging afgesproken dat we uitonderhandeld zijn", laat hij weten. 

Toch zijn deze partijen, waarvan Spithoven niet wil aangeven welke dat precies zijn, dinsdagochtend aangeschoven bij een overleg op het ministerie. De voorzitter van Stikstofclaim laat weten dat hij ongelukkig is met dit overleg. "Nu ligt de zaak bij de rechter. Dan is het niet verstandig om tegen de afspraken in toch weer te gaan onderhandelen."

Wat er aan vooraf ging
STAF en Stikstofclaim eisen volledige inzage in de onderbouwing van de voermaatregel. Het ministerie van Landbouw kreeg van vorige donderdag 18 juli tot vrijdag 19 juli 12.00 uur de tijd om de ontbrekende informatie op te leveren. Toen dat niet gebeurde is, de procedure tot het kort geding gestart.

Volgens STAF heeft het ministerie de eiwitlimieten voor de 9 grondsoort-intensiteit-combinaties zelf 'afgeleid' op basis van steekproeven van melkveebedrijven in het BIN-meetnet. Maar de berekeningen stroken niet overal met praktijkcijfers, vindt STAF. Deze praktijkcijfers zijn cijfers afkomstig uit de veevoerwereld en Kringloopwijzer, die niet openbaar zijn. Ook zijn de stichtingen het niet eens met de manier waarop de minister omging met adviezen van de Commissie Deskundigen Meststoffen (CDM).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 21 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10888436/vertraging-in-kort-geding-voermaatregel-schouten]Vertraging in kort geding voermaatregel Schouten[/url]
LTO natuurlijk weer(tegen afspraken vanuit sectorpartijen in) aan de overlegtafel als betrouwbare gesprekspartner voor de minister.
Wie betaalt nog aan dit soort frutselaars die de zaak willens en wetens verstieren voor de gehele sector?!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden