Agrifoto

Nieuws Mest

Aantal mestboetes in 2018 met 40 procent gestegen

18 November 2019 - 25 reacties

Het aantal boetes, lasten onder dwangsom (LOD) of waarschuwingen in de mestsector is over 2018 met bijna 40% toegenomen tot 3.674 stuks, schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in haar antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

In 2018 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) 3.674 boetes, LOD's en waarschuwingen opgelegd, waar dat er in 2017 nog 2.662 waren. Daarnaast blijkt uit de antwoorden van minister Schouten dat het totale bedrag behoorlijk hoger ligt: in 2017 ging het om €2,1 miljoen en in 2018 is dat gestegen naar €11,4 miljoen.

Groot verschil in zaken
Schouten schrijft verder dat het totaalbedrag ieder jaar fors verschilt en sterk afhankelijk is van 'grote zaken'. "In 2018 was sprake van een aantal grote zaken, voornamelijk bij de controle van de gebruiksnormen en de verantwoordingsplicht", zo schrijft Schouten. In het jaar 2017 werd maar 1 boete opgelegd van meer dan €100.000, terwijl dat er vorig jaar 18 waren. Ook waren er in 2017 maar 3 boetes tussen de €50.000 en €100.000, waar dat er in 2018 33 waren. Het aantal boetes van minder dan €2.000 daalde over 2018 van 886 naar 659.

De stijging van het totale boetebedrag en van het aantal boetes, LOD's en waarschuwingen is volgens de landbouwminister met name te wijten aan het gebruik van steeds geavanceerdere data-analyses. Hierdoor leiden de administratieve onderzoeken sneller tot een bestuurlijke sanctie dan bij een steekproefsgewijze aanpak.

Lees hier de hele brief van Schouten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
F. de Boer 18 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10884717/aantal-mestboetes-in-2018-met-40-procent-gestegen]Aantal mestboetes in 2018 met 40 procent gestegen[/url]
Criminele boeren, die het verpesten voor de anderen.
tot hier en niet verder 19 November 2019
regels die niet duidelijk zijn, controleurs die de regels uitleggen dat je het altijd fout gedaan hebt, het kan toch niet zo zijn als je volgens de regel in orde bent, maar doordat de overheid ze anders uit kan leggen je fout zit, hun maken de regels mogen ze zelf aanpassen als ze niet goed zijn, maar dan nog menen ze het ook nog te mogen uitleggen naar hun believen, de overheid heeft financieel gewin bij boetes schrijven, net de maffia
xx 19 November 2019
Het zat je toch wel hoog waarschijnlijk als je daar om 5 uur voor uit je bed bent gekomen.
grondworm 19 November 2019
Er zijn akkerbouwer die durven totaal geen mest aan te voeren omdat ze bang zijn dat ze een boete krijgen er heerst een hele angst cultuur .
Harry 19 November 2019
grondworm schreef:
Er zijn akkerbouwer die durven totaal geen mest aan te voeren omdat ze bang zijn dat ze een boete krijgen er heerst een hele angst cultuur .

Mee eens, als je goed bedoeld en volgens regels wilt werken ben je nog bang dat het net niet goed is of zo.
tot hier en niet verder 19 November 2019
xx schreef:
Het zat je toch wel hoog waarschijnlijk als je daar om 5 uur voor uit je bed bent gekomen.
ik kan er niet van slapen, stelletje criminelen.
Boerin Dieuwke 20 November 2019
Onzin natuurlijk. Het is een bekend syndroom bij criminelen dat hen onrecht wordt aangedaan. Omgekeerde wereld, wist niet dat het ook onder boeren voorkwam.
tot hier en niet verder 20 November 2019
Beste Boerin Dieuwke, je moet mij dan het verschil eens aangeven dat er is tussen de maffia in Italië en de Nederlandse overheid?
kees 20 November 2019
de ned overheid mag legaal geld van hun burgers vorderen en de maffia mag dit niet in Italie
er is wel iets dat ze wel samen delen ze blijven terug komen om geld te innen en het blijft een bodem loze put
Boerin Dieuwke 21 November 2019
Dank Kees voor je humor, wel nodig nu de dagen zo donker en kort zijn.
tot hier en niet verder 21 November 2019
Beste, of moet ik stellen, onnozele Dieuwke, reageer nou eens inhoudelijk, ik heb toch heel netjes gevragen?
tot hier en niet verder 21 November 2019
Het blijft opvallend stil!
boerin Dieuwke 22 November 2019
Je vraag is een retorische vraag. De Nederlandse overheid is een product van democratie en de maffia een dictatoriaal voortbrengsel. Maar dat wist je zelf ook wel. De overheid moet middelen tussen vele belangen, waarvan boeren er maar 1 is. Er zou een dictatuur zijn als alleen het boerenbelang zou tellen.
boerin Dieuwke 22 November 2019
"Tot hier en niet verder" is een dictatoriaal getinte uiting..
tot hier en niet verder 23 November 2019
Democratie in Nederland, dan heeft iedereen rechten, de werkende hebben dat in Nederland toch zeker niet, die hebben enkel plichten, de boeren mogen gewoon gediscrimineerd worden, zie oa het protest in den Haag. Als je als asielzoeker uit het buitenland komt, dan heb je enkel rechten, zelfs het recht om op vakantie terug te gaan naar je vaderland wat je zogenaamd ontvlucht bent omdat het onveilig is. De overheid moet middelen over diverse belangen, waar moet dan de landbouw alweer de stikstof oplossen, het is de enige sector die al veel gedaan heeft, nee, onze overheid probeert echt niet ieders belangen mee te nemen
boerin Dieuwke 23 November 2019
Er is veel mis in NL, maar nog meer goed. Wij boeren zijn / worden net als vluchtelingen te veel gepamperd. Zelfstandig denken kunnen we niet meer. Het gaat om.het volume, net als in Rusland voor 1990, gevolg rotprijzen en uniformiteit. Dit dankzij Mansholt en LTO. Ondernemerschap is nodig, samenwerken met een paar andere boeren en meer onderlinge cooncurrentie. Neem vooral ook een paar vluchtelinge un dienst: gaat verstarring tegen.
Kjol 26 November 2019
Dieuwke, je leeft op een andere planeet, blijf daar ook maar.
tot hier en niet verder 26 November 2019
Dieuwke leeft niet op een andere planeet, maar van onze centen, zo stom kan een normaal werkend mens niet zijn
tot hier en niet verder 27 November 2019
Zelfstandig denken kunnen de werkende nog wel Dieuwke, maar de gestudeerde, die compleet gehersenspoeld zijn, die zijn van het padje
ed 28 November 2019
zoals de kat aan de lijn , hoog begaafde mensen en compleet gestoorde mensen is net als de klok , 5 voor 12 en 5 over 12. deze zitten dicht bij elkaar . politiek den haag, Brussel.
Jb 28 November 2019
Dieuwke wat voor werk doe jij of geniet je van je pensioen ?
boerin Diuewke 28 November 2019
Ik ben boerin van 75 melkkoeien, 2 honden, 140 schapen. Is daar iets mis mee. Prima inkomen!
Piet 1 December 2019
Deze eeuw zal de eeuw zijn van het gebrek aan anticiperen op een veranderende wereld en het uitbuiten van feiten door schuldcultuur van onhaalbare EU normen, implementatie middels U bent niet het probleem maar de oplossing.

Waarom mogen zaken als overbevolking niet meer benoemd worden?
(dit heeft ons in 1930 veel ellende gebracht)

De realiteit moet in acht worden genomen (weet iedere werkende!),
doen wij dat niet dan spreken de gevolgen voor zich.

Van glyfosaat, 5G mogelijke gevaren, A.I. & Qbits in armor robots tot afwezigheid geografische vluchtplannen en onderwerping werkenden door verplichte consumptie oneindige groei middels inflatie arbeidsvaluta voor de elite met huisjes hoog en droog.
hoofdpijn 2 December 2019
hoeveel hoofdpijn moet je hebben om zo'n onzin op te schrijven
Dirk 2 December 2019
verder nog iemand met een verstandige opmerking?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox