Nieuws Jan-Cees Vogelaar

'Kabinet moet stoppen met virtuele stikstofgame'

20 Februari 2020 - 13 reacties

"Deze virtuele stikstofgame brengt het beleid van het kabinet in beeld. Een beleid met enorm veel onkunde die de veehouderij en het land in een crisis heeft gestuurd. Dat moet stoppen", zo zei Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, na de presentatie van de doorrekeningen van de RIVM-stikstofdata.

De doorberekeningen van het researchteam in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds gaf Vogelaar veel nieuwe inzichten, zo gaf hij aan. "Terwijl ik toch al 6 tot 7 jaar met stikstofmodellen bezig ben. Uit het onderzoek komt echt een totaal ander beeld."

Hij wijst erop dat het volstrekt onduidelijk is hoe algemeen landelijk stikstofbeleid in de regio en plaatsspecifiek uitgewerkt gaat worden. "Het is heel complexe materie. Deze virtuele stikstofgame brengt het beleid van het kabinet in beeld. Het is allemaal virtueel. De effecten van dit beleid zijn heel lastig door te rekenen. De uitkomsten weten we niet. Daarom moeten we daar ook snel mee stoppen."

Parlementaire enquete
Vogelaar heeft felle kritiek op het kabinet en specifiek landbouwminister Carola Schouten die de stikstofcrisis in zijn ogen zo hoog heeft laten oplopen over feitelijk 'simulatiecijfers' uit de rekenmodellen van het RIVM. "Deze virtuele stikstofgame is geen grondslag voor een noodwet stikstof. Zoveel onkunde heeft boerenbedrijven aan de rand van de afgrond gebracht en de bouw in een crisis gestuurd. Dit schreeuwt om een parlementaire enquete."

Hij laakt ook het beeld in de media die wordt neergezet van zijn persoon en het Mesdag Zuivelfonds, die de betrouwbaarheid van het onderzoek in twijfel zou trekken. "Onze onderzoeken deugen. Daar staan we pal voor." Ook had hij een boodschap voor D66 en GroenLinks. "Als D66 en GroenLinks het echt om de natuur gaat, moeten ze nu stoppen met het gedram en gejammer over het halveren van de veestapel. Het Landbouw Collectief wil maatregelen nemen. Dit jaar kunnen we stikstof verder reduceren met 5 tot 8%."

Onderzoek met UvA
Het Mesdag Zuivelfonds gaat, zoals eerder aangekondigd, met de Universiteit van Amsterdam een 3-jarig onderzoek doen om de depositie van stikstof rond veebedrijven werkelijk te meten. Dit gaat gebeuren bij 2 melkveebedrijven en wellicht ook een varkensbedrijf. Ook het RIVM werkt aan dit onderzoek mee. "Dit gaat heel gedetailleerd gebeuren, waarbij we ook de herkomst van stikstof kunnen achterhalen. Pas als we dat allemaal exact weten, kunnen we maatregelen nemen. Nu roeien we enkel in het donker. Over 3 jaar weten we of de stikstofgame van het RIVM overeenkomt met de werkelijkheid." 

Later voegt hij nog toe over het Mesdag-onderzoek: "We zijn hier potverdikkie als boeren overheidswerk aan het doen. Dat had de overheid zelf moeten doen. Dan hadden ze recht van spreken gehad."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Jb 20 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10885944/kabinet-moet-stoppen-met-virtuele-stikstofgame]'Kabinet moet stoppen met virtuele stikstofgame'[/url]
Je kan het kabinet al horen vallen en vluchten
petatje 20 Februari 2020
Goed dat er organisaties zijn buiten falende LTO om die wel hun ogen en oren open hebben en dieper in de problematiek duiken.
Hulde aan het Mesdagfonds, Jan Cees Vogelaar en Geesje Rotgers die samen met de Universiteit Amsterdam de koe nou echt bij de horens hebben gevat en duidelijk maken, aan welk een wanbeleid de overheid samen met de meepolderende LTO, de landbouw heeft blootgesteld.
In de politiek zal ongetwijfeld orde op zaken worden gesteld, zal dat nu eindelijk binnen de falende LTO ook gebeuren?
En verder natuurlijk verdienen FDF en Agractie een diepe kniebuiging vanuit LTO, allerminst vanuit het boerenbestuur, immers deze organisaties waren het, die een halt toeriepen aan dit doorpolderende rotte wanbeleid waarmee de landbouw in Nederland (ook LTO leden) aan de afgrond werd gebracht.
AtzeB 20 Februari 2020
eindelijk een man met verstand!
Ps 20 Februari 2020
Er zal toch zo well politiek als bij eeeen Hele bekende landbouworganisatie steakholders En al de old boys en girls in de banennetwerk carousell verantwoording afgelegd worden al Dan niet met juridische gevolgen en niet alleen in Nederland maar ook de Eu met Hun ecoreligie met al die adviseurs v commissie timmermans
Mark Rutte 20 Februari 2020
Vogelaar suggereert veel en wat hij zegt berust niet op feiten.. Mesdag komt met niks, ze hadden zoveel toegezegd; een wassen neus oftewel blaaskaken. Feit is wel dat de natuur naar de klote is; diversiteit, insekten, bodemgesteldheid. Dus generiek moet alle stikstof met 50% terug; vóór boeren, industrie, auto's, etc. Waarom wordt er in godsnaam 10% stikstof aan aardgas toegevoegd.
Abonnee
Vrij grof 20 Februari 2020
Mark, rij eens een rondje!!
Ik zie helemaal geen naar de klote natuur.
Groeit er lekker van ,zeker in combinatie met CO2!!!
Geeft dus meer plantengroei, is dus meer co2 vast leggen, meer plantengroei is ook meer bladmassa= meer verdamping= meer afkoeling.
frits 20 Februari 2020
jammer dat zo’n zwaarbevochten rapport van het mesdagfonds aan dovemansoren is gericht. De politiek is alleen nog bezig met hoe ze de landbouw kunnen verwijderen uit nederland. Niet met het oplossen van de echte problemen in ons land.
Marlene 20 Februari 2020
Niemand is tegen boeren. Wel tegen de vervuiling door door stinkend dure voeding, die onnatuurlijk vetmesterij en tot extreem hoge melkproductie leidt. Mensonwaardig, zeg ik als boerendochter. Vecht voor een hogere prijs, die zou ik en de hele Randstad en Grachtengordel graag betalen
tot hier en niet verder 21 Februari 2020
Doe je ogen eens open Marlene, het ene vrijhandelsverdrag na het andere vlieg om ons oren, en wij maar meer eisen en hogere kosten opgelegd krijgen
Abonnee
betweter 21 Februari 2020
alshet rapport 60% N was geweest stonden alle kranten vol en alle nieuwsuitzendingen hadden linkse politiek in de studio.
Bijzonder dat het niet eens op de voorpagina~s staat
Abonnee
Kraai 21 Februari 2020
Door een kleine prijs verhoging ligt suiker van, van gilse niet meer in de superunie supermarkten blijkbaar betaald de grachtengordel toch niet zo graag iets meer Marlene
Boerin 21 Februari 2020
Grappig dat de Lto weer zo wordt afgekraakt door collega boeren. Ze zijn zeker vergeten dat het Mesdagfonds nota bene mede opgericht is door de LTO!!!

Het leek eerst heel veelbelovend, maar het RIVM heeft een goed weerwoord. Het is helaas geen waterdicht verhaal vanuit het Mesdagfonds....
Jan kievit 21 Februari 2020
Ned is als een schip stuurloos dit is op te lossen door sgp fvd vvd cda en pvv een politieke partij te worden voor de verkiezingen van 2021 er komt een linkse fusie van gl pvda pvdd d66 en christen unie dan is er iets te kiezen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox