Prijsverlaging afdwingen

Jumbo boycot conserven van Hak

8 Februari 2016 - 28 reacties

Supermarktketen Jumbo stopt met het leveren van Hak-groenten om zo lagere prijzen af te dwingen bij het bedrijf uit Giessen. In meerdere winkels stuiten klanten daarom op lege schappen.

Verschillende filialen van de in totaal 500 Jumbo supermarkten in Nederland laten aan haar klanten weten dat een ‘groot deel’ van het Hak assortiment tijdelijk niet leverbaar is. Als reden noemt Jumbo dat het niet akkoord gaat met de te hoge prijzen die Hak hanteert voor haar potjes en blikjes.

Jumbo gaat niet akkoord met de prijzen van Hak

Om hoeveel supermarkten het gaat kan Hak niet zeggen. Het bedrijf doet geen uitspraken omtrent onderhandelingen met afnemers, zo laat een woordvoerster van Hak aan Boerenbusiness weten. Op Twitter wordt met onvrede gereageerd. Agrarisch ondernemers vrezen dat uiteindelijk de telers op moeten draaien voor het laagste prijsbeleid van Jumbo.

De prijs van conserven meten zich voor een groot gedeelte met de tarweprijs. Nu die zich op een dieptepunt bevindt betekent dat vast goed nieuws voor  Hak en andere conservenverwerkers? Niet helemaal legt directeur inkoop & landbouw – Adri den Dekker – van Hak uit. ‘De contractprijzen blijven op hetzelfde niveau als in 2015. We verwachten dat het areaal conserven dit jaar gelijk zal blijven. De dalende lijn zet niet door. Alleen rode bieten en rode kool vallen onder de eigen teelt van Hak. Conserven worden van verschillende producenten aangekocht. Daar hebben we geen invloed op.’

Biologisch boeren mag in Flevoland dan hot zijn, bij Hak merken ze nog weinig van deze kentering onder akkerbouwers. Den Dekker: ‘Er zit bij ons weinig groei in het segment biologisch. Het loopt zeker niet storm en de groei in afname is zeker geen procenten.’

Verschuivingen binnen de aardappelteelt van klei naar zand ziet de directeur eerder gebeuren. ‘Dit hangt sterk van het gebied af. Het is mogelijk dat in Flevoland een gedeelte van het vrijgekomen aardappelareaal wordt ingevuld met conserven. Die situatie is per bedrijf verschillend. In het oosten en zuiden van Nederland zien we de conserventeelt niet in het gedrang komen door een uitbreidende aardappelteelt. Als je alles bij elkaar optelt en aftrekt kom je onder aan de streep op hetzelfde areaal uit.’

Eind januari berichtte Albert Heijn in sommige van haar filialen dat het tijdelijk geen Aviko-producten op voorraad had. Dat werd echter snel opgelost. Hoe lang deze kwestie aan zal houden zegt Hak niet.


Ondanks de volle schappen laat een Jumbo filiaal in het oosten van Nederland weten dat klanten rekening moeten houden met leverproblemen. Foto via Twitter: @SchotmanPoultry


Een supermarkt van Jumbo in Rotterdam-Zuid laat maandagochtend eveneens aan haar klanten weten de lege schappen niet te kunnen vullen met eenzelfde bericht.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
Groenteteler 8 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868101/Jumbo-boycot-conserven-van-Hak]Jumbo boycot conserven van Hak[/url]
Hak hou je poot stijf.
Zijn ze nou helemaal........
Gerrit 8 Februari 2016
Hoe groter de Jumbo, hoe minder de boer verdient. Schandelijk dat dit zo kan gebeuren. Grote waffel over duurzaam enzovoorts maar betalen willen ze niet.
De familie van Eerd verrijkt zichzelf over de rug van de producent die langzaam ten onder gaat.
Dat moet je als supermarkt eigenaar toch wel een echt voldaan gevoel geven.!!!!!!!
anton 8 Februari 2016
Helemaal met Gerrit eens. Laat ze stikken.Geen normale kip meer in de winkel,geen goede conserven meer. Niet meer aan willen leveren.Straks zijn de frieten te duur,en zo blijven we maar bezig,om bezig zijn en te blijven,werkend voor de kat z n .......
leo 8 Februari 2016
altijd weer het zelfde liedje . conclusie ; eerst verkopen dan pas produceren ,doen ze met auto s en trekkers ook.
Abonnee
erik 8 Februari 2016
poot stijf houden hak, we zeuren wel eens over jullie, maar samen moeten we een vuist maken tegen de inkopers. Iedereen hoort zijn boterham op een FATSOENLIJKE manier te verdienen, dus ook de producent.
Abonnee
erik 8 Februari 2016
heb net even geklaagd op de Jumbo site. Je moet even zoeken naar het contactformulier en je moet je adresgegevens achterlaten, maar dat heb ik over voor deze zaak.
robin hood 9 Februari 2016
Ingangen vd supers dwarsen, via socialmedia boycot jumbo ontketenen, journaal erbij; kortom Franse aanpak hanteren...
Realist 9 Februari 2016
Wat een onzin. De Jumbo is toch geen filantropische instelling.
Jumbo houd je poot stijf. Hoe goedkoper de potjes verkocht kunnen worden hoe beter want dan is je volume groter.
Miep Bos 9 Februari 2016
Jumbo die zijn mond vol heeft van duurzaam, etiketteert zijn ge-importeerde genetisch gemanipuleerde producten uit de USA niet naar behoren, terwijl dat in de EU verplicht is. Er wordt niet gereageerd op klachten hierover. We mogen allang niet meer weten wat we eten. En de Hak kwestie is een nieuw dieptepunt.
Abonnee
erik 9 Februari 2016
Realist, je hebt gelijk dat ze geen filantropische instelling zijn. Maar als je de jaarverslagen van dit soort bedrijven er op na leest, en dan vooral de pagina's over het maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoe groen ze wel niet zijn, daar zie je in de praktijk niks van terug. Het gaat alleen maar om marktaandeel. Als al dit soort bedrijven deden wat ze opschreven dan hadden we dit soort problemen niet.
Esskal 9 Februari 2016
Er zijn meer ratten met een wil overhemd dan met een lange staart
Jan 9 Februari 2016
"Wat in het vat zit verzuurd niet"
Wat in Hak zijn potjes zit gaat ook niet bedreven.
Dus tijd zat om de poot stijf te houden, na twee dagen gaat de consument wel naar een andere supermarkt.
Dan komt Jumbo wel terug.
Zet hem op HAK doe het voor de Nederlandse BOER.
Jullie voordeel is dat het product niet bederft of in kwaliteit achteruit gaat.
Breek die macht van de groot supers. (arrogantie)
Wipi Wap 9 Februari 2016
De boeren c.q. telers zijn vast en zeker zoals gewoonlijk weer de klos
Yolanda 9 Februari 2016
Als consument vind ik ook dat Hak haar poot stijf moet houden. De race to the bottom is voor iedereen funest. Werknemers zijn altijd de klos bij dit soort gedrag (en in dit geval ook ondernemers trouwens). Als consument wil ik een gezond (bio) en eerlijk product en daar wil ik ook een eerlijke prijs voor betalen!
Frenk de Jong 9 Februari 2016
Nou ik vind wel dat Jumbo altijd met goede acties komt.
Net zoals deze, waarbij je 10 euro korting op je boodschappen krijgt :)
http://www.savly.nl/e-10-korting-op-boodschappen-bij-jumbo/
Eric 9 Februari 2016
Frits van Eerd moet ergens zijn startgelden voor de 24 uur van Le Mans vandaan zien te plukken! Om nog maar te zwijgen over al die jaren Parijs - Dakar! Ik heb lang sympathie gekend voor Jumbo, maar het stijgt hen duidelijk naar het hoofd. Spijtig dat de spierballen nu ineens worden gebruikt voor een nog beter resultaat. De arrogantie...
Monique 9 Februari 2016
Steeds goedkopere prijzen zorgen alleen maar voor slachtoffers... Boeren die het vel over de neus wordt gehaald en consumenten die steeds meer bewerkte troep voorgeschoteld krijgen. Wees zuinig op de boeren, zij voeden ons!!
M.T. 9 Februari 2016
Doordat Jumbo lagere prijzen wil moet de boer hier maar voor inleveren. Niet alleen Jumbo moet een boterham verdienen maar zeker ook de Boer. Want als de Boer het niet redt Kan Jumbo ook op zoek naar iets anders. Dus Hak hou je poot stijf.
Anthon 9 Februari 2016
Van eerd tegen willems (exhak) in Dakar. Daar wisten jullie wel sen te werken. Kom op schouders er onder en in z"n voorruit.
Huub 9 Februari 2016
Dames en heren. Onder aan de streep is de consument zelf verantwoordelijk. Als Nederlanders zijn we erg gevoelig voor de prijs. We kopen geen milieuvriendelijke auto maar een met weinig bijtelling. We zijn allemaal tegen kilo knallers. Totdat we voor de vitrine staan en de prijs zien.

Omdat prijs voor de Nederlanders belangrijkste koop argument is. (ook al geven we dit niet graag toe) zal de Jumbo er alles aan doen om dit zo goedkoop mogelijk in te kopen. En als goedkoopste te verkopen. En ja met behoud van marge. Met een bedrijf als Hak hoef je net zoals de Jumbo geen medelijden te hebben.

Lage prijzen betekent veel aanbod, dus boeren ga iets anders verbouwen.
eenvoudige zeeuw 9 Februari 2016
De fout ligt bij onszelf, wij onderhandelen niet of nauwelijks met onze afnemers.95 % van de boeren onderhandeld niet eens over de prijs !! Als we een trekker moeten kopen zitten we aan de goede kant en onderhandelen we ons helemaal suf. Als een verwerker een bijeenkomst geeft gaan alle boeren er braaf naar toe.
Niemand durft eens flink zijn gal te spugen over de prijzen.
De verwerker zorgt dat er die avond flink bier en hapjes zijn.
De medewerkers van de verwerkers weten precies hoe ze een club boertjes aan moeten pakken en lachen zich helemaal krom.
DE MACHT LIGT BIJ DE BOEREN, MAAR DE VERWERKERS SPELEN HET SPEL.
Huub 9 Februari 2016
Dames en heren. Onder aan de streep is de consument zelf verantwoordelijk. Als Nederlanders zijn we erg gevoelig voor de prijs. We kopen geen milieuvriendelijke auto maar een met weinig bijtelling. We zijn allemaal tegen kilo knallers. Totdat we voor de vitrine staan en de prijs zien.

Omdat prijs voor de Nederlanders belangrijkste koop argument is. (ook al geven we dit niet graag toe) zal de Jumbo er alles aan doen om dit zo goedkoop mogelijk in te kopen. En als goedkoopste te verkopen. En ja met behoud van marge. Met een bedrijf als Hak hoef je net zoals de Jumbo geen medelijden te hebben.

Lage prijzen betekent veel aanbod, dus boeren ga iets anders verbouwen.
vc 9 Februari 2016
Nu is het jumbo ..... maar ah is ook zo n vies bedrijf wat die spelletjes speelt
Belofte maakt schuld 9 Februari 2016
Als je als leverancier met de Jumbo zaken doet, en contractuele afspraken met ze maakt op papier, en ze maken van een aanbieding van 2 maanden een jaarlijkse actie voor dezelfde prijs gaat dat indirect over de rug van de teler. Tevens houden ze er nog een betalingstermijn erop na van 100 dagen. Voor mij zijn het nette schurken.
Hak sterkte en wijsheid.
J van der rijt 10 Februari 2016
Jumbo boycotten
Mila 10 Februari 2016
Ben het met jan 11.40 eens,gewoon een week niet naar jumbo maar naar een betere supermarkt,is het zo opgelost.
anton 10 Februari 2016
Idd ,laten wij als boeren en mensen met een boerenhart jumbo achter ons laten. Zegt het voort , zegt het voort.
LEO 10 Februari 2016
anton schreef:
Idd ,laten wij als boeren en mensen met een boerenhart jumbo achter ons laten. Zegt het voort , zegt het voort.


Ja, en dan gelijk alle andere afnemers ook.
We gaan gewoon teren op subsidies!

Stelletje idioten, spuug niet in de hand die je van inkomen voorziet.
Berg 10 Februari 2016
Ben grootverbruiker van Hak potten, actie Jumbo voor mij geen enkel probleem, ga gewoon naar AH
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Zuivel

Melktekort bij Jumbo is uitstekende PR sector

Nieuws HAK

Sancties treffen HAK met Russische eigenaar niet

Nieuws Handelspolitiek

China weigert rundvlees en zuivel uit Litouwen

Nieuws Melk

Jumbo breidt assortiment Beter Leven-zuivel uit

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief