Column Albert Voet

Functioneringsgesprekken met uw medevennoten

3 Maart 2015 - Albert Voet

Functioneringsgesprekken worden veel gevoerd. Ervaring leert dat deze gesprekken, mits goed uitgevoerd, nuttig zijn en veel informatie opleveren. Maar hoe zit dat bij het voeren van functioneringsgesprekken met uw medevennoten in het bedrijf? Is daar een vergelijkbaar of zelfs een nóg groter voordeel mee te behalen? Immers, er kan sprake zijn van een hefboomeffect binnen het bedrijf.

Als gesprekken goed worden gevoerd, kunnen ze  heel veel opleveren

Functioneringsgesprekken met medevennoten wordt als lastig ervaren. Dat leert de ervaring, maar hoe komt dat? Over het algemeen vinden personen het gemakkelijker om over materiële aspecten van de bedrijfsvoering te praten dan over persoonlijke onderwerpen. Persoonlijk functioneren van de medevennoot bespreken, kan bij de ander als een oordeel over disfunctioneren over komen. Of de ene vennoot verwacht dat het zo bij de andere vennoot overkomt.

Met iemand in de hiërarchische lijn het functioneren bespreken, is blijkbaar gemakkelijker dan met iemand die een gelijkwaardig niveau heeft in de organisatie. De motivatie om functioneringsgesprekken met medevennoten te voeren, kan laag zijn. Waarom lastige gesprekken voeren als de financiële resultaten goed zijn en het risico lopen dat het gesprek een negatief effect heeft? Als de resultaten matig zijn, kan al snel een andere verklaring dan het functioneren van de directie worden gevonden worden. Als gesprekken goed worden gevoerd, kunnen ze echter heel veel opleveren.

Hoe functioneringsgesprekken tussen aan te pakken? Uiteraard kunnen tussen vennoten de gesprekken één op één worden gevoerd. Bij meerdere vennoten komt de vraag naar voren wie de leiding in die gesprekken moet voeren. Is dat de voorzitter van het managementteam of is het beter als iemand anders dat doet? Iets minder bedreigend is het functioneren van het totale managementteam aan de orde te stellen. Een onafhankelijke derde partij kan als gespreksleider een zinvolle bijdrage leveren.

Zowel de arbeidsvreugde als arbeids-rendement verbeteren bij beter functionerend team

Deze persoon kan vooraf individuele gesprekken voeren met de vennoten. Hierdoor kunnen blinde vlekken in het functioneren van het managementteam en vennoten zichtbaar worden gemaakt. Op deze hiaten kan dan worden gemanaged, waardoor latente kwaliteiten beter worden benut en het managementteam en daarmee de vennoten beter functioneren. Een beter functionerend managementteam heeft gevolgen voor de totale organisatie. Er is dan sprake van een hefboomeffect en dus van een nóg grotere uitwerking, waarbij positieve resultaten sneller worden gerealiseerd. Zowel de arbeidsvreugde als het arbeidsrendement verbeteren.

Nog enkele tips. Streef ernaar om de inhoud van functioneringsgesprekken vergelijkbaar te maken met andere functioneringsgesprekken binnen de organisatie. Overweeg om die gesprekken te combineren met bespreking van het functioneren van het totale managementteam. Wees bewust van je persoonlijke voorkeuren van communicatiestijl en pas die aan de gewenste stijl van die ander aan. Als wordt gekozen om die gesprekken te voeren, bereid de aanpak goed voor en maak die dan ook af.

Albert Voet
Managementadvies en mediation
contactpersoon van De Bemiddelingsbalie

Albert Voet

Managementadvies en mediation contactpersoon van De Bemiddelingsbalie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden