Shutterstock

Opinie Anne Jan Doorn

2019: uitdagingen te over voor akkerbouwers

1 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Er is in 2018 veel op de akkerbouwers afgekomen en droogte heeft daarbij een grote impact gehad. Echter, ondernemers kunnen niet achterblijven, ze moeten vooruit. Het is tijd voor een voorzichtige vooruitblik op 2019.

Ook in 2019 zullen de uitdagingen weer groot zijn; denk bijvoorbeeld aan de watervoorziening in de provincie Zeeland, maar ook het kiezen van de juiste afzetvorm blijft een uitdaging. Wat zullen we nog meer tegenkomen?

De juiste afzetvorm kiezen
Een van de spannendste uitdagingen is naar mijn mening het kiezen van de juiste afzetvorm. Velen zullen zich (met de prijzen van dit seizoen in het hoofd) achter de oren krabben en denken: "Moet ik misschien toch maar eens wat meer vrij gaan afzetten?"

Echter, zij zijn niet alleen. Daarnaast zullen velen van hen proberen vroeg met (veel) product op de markt te komen, voornamelijk om nog even met de huidige prijzen mee te kunnen liften. Al gaat dit vaak ook goed fout. 

Persoonlijk verbaast het mij dat de akkerbouwers zo afhankelijk zijn van enkele fabrieken en exporteurs. Ik weet dat het niet mogelijk is om alles af te zetten in nichemarkten, maar ik zou minstens onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer zijn. En waar mogelijk zou ik mijn krachten bundelen met collega's.

Investeren in trekkers?
De akkerbouwers die wel een goed jaar hadden, zullen het geld wellicht investeren in het machinepark. Maar zijn de bedrijven tegenwoordig niet overgemechaniseerd? Het geld kan misschien beter gebruikt worden voor investeringen in bodemkwaliteit. Het kan nog weleens gevaarlijk zijn om te veel een 'trekkerboer' en te weinig een 'ondernemer en teler' te zijn.

Daarnaast is ook het middelenpakket een serieuze uitdaging. Naast het feit dat de veelbesproken 'toolbox' van de akkerbouwer ingeperkt wordt, staat ook de ontwikkeling van nieuwe stoffen op een laag pitje. Hoe wordt er bijvoorbeeld omgegaan met het gemis van zaadcoating voor bieten en peen? Ook moet er voor 1 januari 2020 voldaan worden aan de drukregistratie van spuitmachines.

Klimaat is robuust
Er zijn nog veel meer uitdagingen; zo moeten we klimaatrobuust werken. Hoe gaat we uitputting van de bodem voorkomen, en zorgen we er direct voor dat de bodem voldoende waterbergende capaciteit heeft? Daarbij zou niet-kerende grondbewerking (NKG) het afgelopen seizoen betere resultaten hebben gegeven. Het is wellicht een idee om een perceel met NKG te proberen.

Tevens zullen velen nadenken over of ze wel of niet moeten investeren in beregeningsinstallaties. Dit terwijl anderen daar niet eens over na kunnen denken; denk daarbij aan de verzilting in Zeeland.

Veel keuzes
Deze uitdagingen zijn niet op een rijtje gezet om de akkerbouwer flink te stangen, maar omdat ik mijn verbaas over welke beslissingen iedere akkerbouwer moet nemen. De gemiddelde burger heeft daar geen idee van. 

Ik denk dat voor velen de hamvraag is: hoe zorg ik ervoor dat mijn bedrijf in de toekomst kan blijven bestaan, terwijl de productprijzen onder druk staan, ik moet investeren in mechanisatie en ik klimaatrobuust moet werken? 

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn werkt sinds januari 2018 als expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden