Blog: Arjan Ausma

Uien prikkelen emoties, maar blijft u wel zakelijk?

10 November 2017 - Arjan Ausma

Over uien wordt veel gezegd en geschreven: ‘tranentrekkers’, ‘onze buurman is verliefd op zijn uien en heeft ze weer eens te laat verkocht’ of ‘je moet een dikke portemonnee en een diepe sloot hebben als je uien teelt’. De oogst van 2017 is grotendeels achter de rug. Het grootste deel van de uien zit achter de planken. Maar nu komt de tweede vraag: wat gaat de afzet doen?

De Nederlandse uiensector staat er goed voor. Met een relatief kleine teelt, die nog geen 2% van de wereldwijde uienoogst omvat, bedienen Nederlandse telers 15% tot 20% van de wereldhandel. Deze prestatie is het resultaat van een gunstige geografische ligging, sterke logistiek en efficiënte ketenorganisatie van veredeling, productie en handel. Voor volgend jaar worden de vooruitzichten langzaam positiever, maar veel vaart zal er niet inzitten. Wisselende sortering en kwaliteit, maar ook de prijzen staan nog onder druk en bevinden zich onder kostprijsniveau.

Wie verkoopt op het juiste moment tegen de juiste prijs?

Het juiste verkoopmoment
De akkerbouwers hebben de afgelopen jaren, gemiddeld genomen, een hele mooie omzet behaald met de verkoop van zaaiuien. Het grote verschil zit hem in de werkwijze van de telers, de opbrengsten per hectare, de keuze van het verkoopmoment en hun netwerk. Wie heeft kwaliteit en volume geoogst? Wie heeft het beste netwerk aan afnemers? Maar vooral: wie weet de uien op het juiste moment tegen de juiste prijs te verkopen?

Verschil hoog en laag
De hoogste resultaten liggen €5.700 boven het gemiddelde, terwijl de laagste resultaten €4.000 onder het gemiddelde liggen. Dit is een structureel verschil tussen hoog en laag van €9.700 per hectare. Daarbij is een wezenlijk onderdeel van het rendement in de uien het moment van verkoop en de gerealiseerde prijs. De getoonde opbrengsten zijn op bedrijfsniveau en geven aan dat de onderlinge verschillen erg groot zijn.

Mijn conclusie is daarom: prikkel uw zakelijke instinct en laat de emoties even achterwege. Zorg voor een visie op de afzetmarkt en besteed aandacht aan uw risicomanagement en uw netwerk. Ik wens u succes met de verkoop van uw prachtige product.

Deze blog is onlangs verschenen in 'Uienmarkt, De Analyse 2017'. Klik hier om het magazine gratis te ontvangen.

Arjan Ausma spreekt op het Nationaal Economisch Landbouw Congres op 30 november in Bunnik (Utrecht). Daar leidt hij de groepssessie akkerbouw. Op het congres worden de definitieve cijfers uit de Landbouwtelling 2017 bekend gemaakt. Komt u ook? Klik hier voor meer informatie.

Arjan Ausma

Arjan Ausma is senior relatiebeheerder bij Farmers Funding & Advies en hij is rentmeester / makelaar. Daarnaast heeft hij een eigen boerderij.

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden