Nieuws belangenbehartiging

Opkoop bij natuur is voor NMV oorlogsverklaring

26 November 2021 - 2 reacties

Demissionair landbouwminister Carola Schouten gaat met de nieuwe Regeling provinciale aankoop veehouderijbedrijven juridisch gezien ver over de schreef, meent interim-voorzitter Henk Bleker van melkveehoudersvakbond NMV. In de regeling worden volgens de bond van veehouders zaken geëist die van geen enkele burger gevraagd kunnen worden.

Bleker ontwaart een soort 'Berufsverbot' voor veehouders. Hij denkt dat zoiets geen stand zal houden voor de rechter, zeker niet voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De regeling is bedoeld om de stikstofuitstoot nabij natuurgebieden terug te dringen. De NMV denkt allereerst al dat die niet gaat werken, omdat na het opkopen van veebedrijven de gewenste natuur zich niet zoals beoogd vanzelf op de aangewezen plek zal ontwikkelen. Het is een soort symboolpolitiek, meent de bond.

Overheid stelt onwettige eis
De regeling zelf bevat ondertussen een aantal voor boeren onverteerbare onderdelen, zo wordt gesteld. Van uit te kopen boeren wordt 'het definitief beëindigen van de veehouderij-activiteiten' geëist bij natuurgebieden. Daar bovenop wordt nog gevorderd dat een uitgekochte boer niet elders in Nederland een veehouderij mag vestigen of overnemen. De eerste eis is eigenlijk al heel breed en vaag en kan daarmee onbedoelde en ongewenste neveneffecten hebben. De tweede eis is volgens Bleker zelfs onwettig. De NMV heeft nog geen jurist geraadplaagd, maar volgens Bleker is hier sprake van machtsmisbruik en is deze zaak beslist een proefproces waard. "Met de uitkoop is het doel van de regeling als bereikt, met het geëiste verbod op beroepsuitoefening wordt overvraagd."  

Vragen bij gebiedsprocessen
Bleker heeft ook grote vragen bij de gebiedsprocessen, waarbij de uitkoop van bedrijven en nieuwe inrichting van gebieden moet plaatsvinden. "Vroeger waren daar spelregels voor via de landinrichting. dan was er een commissie met een onafhankelijke voorzitter. Straks wordt het wild-west als niet meer regelt dan nu wordt voorgesteld."

"Wij zullen ons als vakbond van melkveehouders hier tegen verzetten met alles wat in ons is," belooft Bleker. Het persbericht van de NMV stelt verder: "Het beroepsverbod is een onmenselijke eist. Het is een stuitend en ongehoord plan van een overheid die totaal de weg kwijt is. Al moeten we er voor naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens… Wie wind zaait zal storm oogsten. Wil de overheid 'oorlog', op dit punt kan de overheid 'oorlog' krijgen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
petatje 26 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10895425/opkoop-bij-natuur-is-voor-nmv-oorlogsverklaring]Opkoop bij natuur is voor NMV oorlogsverklaring[/url]
Deze demissionaire minister met bijbehorend kabinet is ver over de houdbaarheidsdatum. Volledig verrot en bedorven. Stemmers vanuit de landbouw, ooit op een van deze voortetterende partijen verliezen alle haren van hun hoofd.
Kiezersbedrog 26 November 2021
volgende keer gewoon weer rechtsaf en een compromis met links als schuldige voor het weggeven van ons leven, ons land en onze cultuur

met de boer als schietschijf
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Minister van Langverwacht Landbouwakkoord

Nieuws stikstof

België zet deur wél op kier voor latere zaai vanggewas

Achtergrond Stikstofstemming

Paraaf Landbouwakkoord is explosief materiaal

Nieuws Stikstof

Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox