Shutterstock

Nieuws Europa

900 miljoen voor landbouw kandidaat-lidstaten EU

23 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De Europese Commissie trekt meer dan €900 miljoen uit voor de landbouw en plattelandsontwikkeling in Albanië, Noord-Macedonië, Servië en Turkije. Dit gebeurt onder de vlag van het IPARD-programma en wordt besteed in de jaren 2021 tot en met 2027.

De genoemde landen, die in de wachtkamer van de Europese Unie zitten, krijgen achtereenvolgens €112 miljoen, €97 miljoen, €288 miljoen en €430 miljoen aan Europese subsidie.

In de zeven jaren tot en met 2020 kregen de genoemde landen ook al bijna €950 miljoen steun van de EU.

De Commissie noemt de steun met name in de huidige geopolitieke context erg belangrijk. De Europese steun kan, gecombineerd met nationale fondsen uit de betrokken landen en private investeringen, meer dan €2 miljard aan investeringen in totaal opleveren op de westelijke Balkan en in Turkije, zo meent de Commissie.

Versterken concurrentiekracht
De steungelden moeten worden besteed aan versterking van de concurrentiekracht van de agri-food sector in de vier betreffende landen. Ook moeten ze helpen om op een duurzamere wijze gebruik te maken van de landbouw en natuurlijke hulpbronnen, het klimaat versterken en het platteland leefbaar houden. Meer in het algemeen moeten ze ook de Farm-to-Fork-strategie van de EU ondersteunen.

Tot de specifieke aandachtsgebieden behoren onder meer verbetering van het mest- en afvalmanagement, modernisering van productiemiddelen, het moderniseren en verduurzamen van de energieproductie en het stimuleren van de biologische landbouw.

Programma voor besteding gelden
De Europese Commssie geeft de genoemde steungelden niet zomaar, maar verwacht dat de vier landen de gelden inzetten volgens richtlijnen die de EU geeft en dat er tastbare resultaten te zien zullen zijn. Van de landen wordt ook verwacht dat ze een programma voorleggen over hoe ze de aangeboden gelden willen besteden. Kan de Commissie zich daarin vinden, dan volgt daarna de uitkering van de beschikbare gelden. De commissie wil ook daarna nog meekijken, om te bezien of de steun de gewenste resultaten oplevert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden