Shutterstock

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

20 September 2023 - Linda van Eekeres - 3 reacties

Een bedrag van €25 miljard investeren in kweekvlees, precisiefermentatie en plantaardige eiwitten. Daarvoor pleit een groep van meer dan tweehonderd organisaties en personen - waaronder vier oud-eurocommissarissen en drie Nobelprijswinnaars en waarvan ruim een kwart uit Nederland - in een open brief aan voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Daarmee kan de veehouderij volgens de ondertekenaars worden teruggedrongen.

Met name precisiefermentatie wordt als 'bijzonder veelbelovend' genoemd. "Door samen te werken met de microscopische wereld hebben precisiefermentatiebedrijven hier in Europa nu de technische mogelijkheid om diervrije kaas te maken die smelt, ruikt en smaakt zoals de kaas die we vandaag de dag eten", aldus de brief. In de VS zijn met precisiefermentatie gemaakt ijs en melk nu beschikbaar voor consumenten en in Singapore is al kweekvlees op de markt, aldus de brief.

Het is tijd dat Europa het voortouw neemt in de voedselrevolutie, vinden ondertekenden. "Duurzame eiwitproductie kan de meest schadelijke vormen van veehouderij verdringen met een snelheid en schaal die voorheen ondenkbaar was", zo vervolgt de brief. De overstap naar duurzame eiwitten zou de klimaatimpact van vlees met 92% kunnen verminderen en volgens de ondertekenaars wordt er meer CO2-uitstoot teruggedrongen per geïnvesteerde dollar dan bij investeringen in groene energie. Volgens de briefschrijvers is het ook een kwestie van voedselzekerheid voor ons continent. "Duurzame eiwitten zijn bestand tegen de schokken en instabiliteit van de kwetsbare toeleveringsketens van ons huidige voedselsysteem."

'Ook kansen voor de boer'
Een duurzame eiwitsector zou tegen 2050 $1,1 biljoen dollar aan bruto toegevoegde waarde kunnen opleveren en 9,8 miljoen banen wereldwijd. Volgens de schrijvers van de brief liggen er ook belangrijke kansen voor boeren. "Niet alleen op het gebied van de productie van plantaardige ingrediënten en veevoer, maar ook op het gebied van ecosysteemdienst-betalingen voor koolstof die wordt vastgelegd."

Met de voorgestelde door Brussel geleide investering van €25 miljard kunnen volgens de briefschrijvers ook ongewenste gevolgen van de duurzame eiwittransitie onderzocht worden en informatie breed gedeeld worden op een open-source platform, zodat niet alleen bedrijven uit de particuliere sector er profijt van hebben.

"Hier in Europa lijken we vast te zitten in het verleden", aldus de brief. De ondertekenaars wijzen daarbij op Italië, dat kweekvlees wil verbieden en op het gebrek aan overheidsinvesteringen in grote lidstaten (de Nederlandse regering heeft overigens €60 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van kweekvlees). "De eiwitrevolutie zal plaatsvinden met of zonder Europa", aldus de brief. "De enige vraag is nu of we met trots deze transformatie zullen helpen sturen, of dat we passieve toeschouwers zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
jan 20 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906030/lsquo-kweekvlees-en-plantaardig-eiwit-voor-krimp-veestapel]‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'[/url]
hoop dat het mislukt
wie moet die rommel eten
dit zijn dezelfde mensen die zeggen dat bewerkt vlees ongezond is
en wat is dit dan?
brrrrr
Jost 20 September 2023
Jan,. 15;12 uur. Klopt bewerkt voedsel is ongezond. Is wetenschappelijk bewezen.
Vraag de gezondheid zorg er maar op na.

En slecht voor voor ieders leef omgeving door vervuilende industrie
die ja daar voor nodig hebt.

Abonnee
Louis Pascal de Geer 21 September 2023
Vandaag werd bekend dat een van de grootste vleesverwerkers ter wereld het Braziliaanse JBS concern met vestigingen over de hele wereld een Biotechnology Study Center gaat opzetten voor de studies over kweekvlees, duurzame eiwitten etc. Zij willen blijkbaar niet achter het net vissen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Politiek

Parlement stemt voor importverbod kalveren

Nieuws Politiek

Keijzer met stip favoriete premierskandidaat

Nieuws Melk

Ook Nieuw-Zeelandse boer heeft veranderingsmoeheid

Achtergrond Stikstofstemming

Boeren bashen en andere verkiezingsthema’s

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox