Opinie Iris Bouwers

De beste stuurlui staan aan wal

2 Augustus 2018 - 21 reacties

Tjeerd de Groot (D66) ging 1 augustus op BNR Nieuwsradio in op de droogte in de landbouw. Mijn redding, want de heer De Groot verschafte mij (na maanden van droogte en een neerslagtekort van inmiddels ruim 260 millimeter) eindelijk informatie over wat we als boeren 'moeten' doen tegen de droogte.

Auteur: Iris Bouwers, vicevoorzitter CEJA (Europese Raad voor Jonge Boeren)

Zo zei hij bijvoorbeeld dat we in Nederland opnieuw moeten kijken naar hoe we voedsel produceren. "Ook moeten boeren kijken wat de markten doen en moeten zij fundamenteel nadenken over methodes die klimaatproof zijn." Beste Tjeerd, daar kan ik niets mee. He-le-maal niets. Je gaf af op de kortetermijnoplossingen, waar LTO Nederland mee kwam. Maar voor mij, als jonge boerin in 2018, is er geen alternatief.

Geen goed jaar
We zijn vandaag (2 augustus) precies 55 dagen achtereen aan het beregenen: 24 uur per dag, 7 dagen per week en met name op (poot-)aardappelen, valeriaan en uien. Een goed jaar wordt het niet meer, dat hoeft ook niet. Ik kies voor dit leven. Ik kies voor de vrijheid van ondernemerschap en voor pieken en dalen in mijn inkomen. Hopelijk kunnen we het volgend jaar enigszins compenseren, of in 2020. Dit is geen klaagzang, maar de realiteit. 

Ik wil heel graag kijken naar hoe we in Nederland voedsel produceren. We doen mee met veldleeuwerik, proberen gezamenlijk teelten te verduurzamen. We investeren in de bodem, die in ons gebied van oudsher arm is. We voeren compost aan, organische mest, verhakselen stro op het land, telen extra granen, investeren in drainage, telen groenbemesters en vanggewassen, alleen maar om die bodem weerbaar te maken.

We hebben een gemengd bedrijf; naast de akkerbouwtak hebben we varkens (met een beter leven ster van de Dierenbescherming). De varkensmest rijden we uit over eigen land en als ik het financieel rond kon rekenen (we hebben weinig varkens) zou ik graag granen verbouwen die onze varkens kunnen eten. We proberen al jaren zoveel mogelijk circulair te werken.

Vaste componenten zijn ook nodig

Wat doen de markten?
Ik wil ook wel kijken wat de markten gaan doen. Maar wij hebben er weinig aan; we telen veelal op contract. Aangezien de prijs van biggen, vleesvarkens en voer fluctueert, is het prettig om een aantal vaste componenten in het inkomen te hebben. De contracten die er liggen, kennen vaste prijzen en/of hoeveelheden. Wanneer we niet kunnen leveren, blijven we in gebreke en betalen we een boete.

We verwachten in zeer beperkte mate te kunnen profiteren van oplevingen in de markten. Waarschijnlijk zijn de boetes hoger dan de extra opbrengsten. De tonnen vallen simpelweg tegen. Boven de 25 graden Celsius groeit een aardappel nauwelijks. Bij verschillende planten verbrand het loof. De millimeters die vallen, natuurlijk of via beregening, zijn zo weer verdampt door de hoge temperaturen.

Milieuvriendelijk werken?
Nadenken over methodes die klimaatproof zijn, doe ik ook graag. We zijn van een traditioneel veenkoloniaal bouwplan met 3 gewassen naar een bouwplan met 6 gewassen gegaan. Dit doen we (opnieuw) voor de bodem, maar natuurlijk ook om het risico te spreiden; met klimaatverandering treden er veranderende en extremere weersomstandigheden op.

We beregenen elektrisch, wat een stuk duurzamer is dan met een dieselpomp. We zaaien bloemenranden, om (nuttige) insecten aan te trekken en de biodiversiteit in ons mooie gebied te bevorderen. Als jonge boer realiseer ik me ontzettend goed dat ik nu en in de toekomst afhankelijk ben van wat de bodem en haar omgeving mij kan geven.

Heb ik geluk?
Wanneer ik boeren elders in het land spreek, realiseer ik me dat we mazzel hebben. Met de elektrische pomp en met het beschikbare water. Anderen hebben te maken met een beregeningsverbod, te zout water of hebben geen bron of haspel. Als akkerbouwer sorteer je (wanneer mogelijk) voor op droogte, als veehouder heb je soms nog minder mogelijkheden. Velen hebben begrijpelijke grote zorgen over ruwvoeropbrengsten en gehalten.

Ik waardeer de oproep van LTO Nederland. Laten we kijken wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld rondom de assurantiebelasting van de Brede Weersverzekering of naar andere mogelijkheden om getroffen boeren ademruimte te geven. De droogte is overmacht, dus er zijn kortetermijnoplossingen nodig. Technische maatregelen en flexibiliteit in regelgeving, juist om ooit circulair te kunnen worden. Ik kan niets met mensen die vanuit Den Haag vertellen dat ik ‘fundamenteel’ moet nadenken.

Tjeerd, alsjeblieft, vertel me niet hoe te boeren.

 

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
21 reacties
Abonnee
rechts georienteerd 2 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879491/de-beste-stuurlui-staan-aan-wal][/url]
En zo is het , amen !
AVR 2 Augustus 2018
Het lijkt me niet meer dan normaal om de gebieden met beregeningverboden te compenseren in hun opbrengsten. Velen hebben geen bredeweersverzekering afgesloten, maar geïnvesteerd in beregening, drainage en organische stof aanvoer. Om de gewassen weerbaarder te maken bij extremen. Wanneer er dan besloten wordt om de flora en fauna m te sparen lijkt het me logisch de rekening te delen. En niet bij de boer op jet bordje te schuiven.
Harry 2 Augustus 2018
Veehouderij kan weer de stront kwijt
kalf 2 Augustus 2018
Brede weersverzekering lost hier niets op.Het neerslag tekort is bijna overal wel gehaald.Maar je hebt de eerste 30 procent eigen risico.Daarna kan onder bepaalde omstandigheden worden uitgekeerd.Dus 60 ton aardappels gemiddeld de laatste jaren,gaat 18 ton af.is 42 ton.Werkelijke opbrengst wordt 35 ton krijg je misschien 7 ton uitbetaald.
Cees Vermeulen 2 Augustus 2018
Met dergelijke opmerkingen weet je een ieder geval wie je vooral NIET moet bellen als er brand is....
Erpeet 2 Augustus 2018
Als je 35 ton oogst heb je nagenoeg geen schade en kun je een mooi prijs maken. In het zuidwesten kunnen velen niet beregenen en kom je niet verder als 20 ton kromme en kriel. Hier kun je niets van af rekenen
Abonnee
betweter 2 Augustus 2018
als we allemaal een brede weersverzekering hadden afgesloten hadden we ook geen geld genoeg gekregen want de premie is lager dan de kosten die we hebben, dan had de verzekering niet uitbetaald.
Zuidboer 2 Augustus 2018
betweter schreef:
als we allemaal een brede weersverzekering hadden afgesloten hadden we ook geen geld genoeg gekregen want de premie is lager dan de kosten die we hebben, dan had de verzekering niet uitbetaald.


Dan lijkt het mij evident dat de overheid alsnog bijspringt in de schade. Je verzekert jezelf natuurlijk niet voor niets.....
Abonnee
nn 2 Augustus 2018
Als er ooit een brede verzekering komt stop ik direct met boeren.
Raymond 2 Augustus 2018
Je strooit zeker ook nog kunstmest en ploegt? Hiermee worden jouw inspanningen om organische stof en humus opbouw te realiseren teniet gedaan......
HvdZ 2 Augustus 2018
Goed verhaal!
We klagen niet over het weer, want dat is prachtig.
Maar de betweters die ,vanachter een buro, uitspraken doen over "hoe het zou moeten", dat zijn de donkere wolken.
Lex 2 Augustus 2018
Heb ook half uur naar dat bnr programma geluisterd. Nou zat er ook een linkse veganist. Die bleef hameren op verhaaltjes van 15000 liter water per kilo vlees enz. Ook aantal luisteraars aan het woord. Wat staan we er als landbouw toch slecht op. Bij sommige opmerkingen voel je jezelf heel klein worden. Veel mensen hebben blijkbaar echt het idee dat we bewust dieren mishandelen en het milieu verontreiniging. Vond het pijnlijk
andre vw 3 Augustus 2018
Ik kijk uit naar de dag dat een particulier komt smeken om een paar liter melk,
omdat er in de winkel geen voedsel meer te koop is.
hans 3 Augustus 2018
Zouden mensen met het hoogste PIB, besteedbaar inkomen, ter wereld voor lege schappen komen te staan? Als dat al gebeurt is het om politieke redenen, de mensen even hun plekje in het kolenhok wijzen. Triest.
wim 3 Augustus 2018
mensen wat een gezeur met de natuur valt niet te spelen,
zelf wonen en boeren we in zuid europa heel vaak heet en droog zeur niet zo nederlanders in nederland
andre vw 3 Augustus 2018
Dag Wim,

Toch ff zeuren, elk land heeft een klimaat met bijbehorend verdien model.
Dit jaar loopt het voor velen aardig uit de hand door extreme de droogte.

Overigens wat teel je in zuid Europa?
schoenmakers1 3 Augustus 2018
wim, je hebt gelijk, we moeten niet zeuren, zolang de overheid het beregenen niet verbied, is alles marktwerking
V. van Zal 4 Augustus 2018
Dit begrijp ik niet:
"De millimeters die vallen, natuurlijk of via beregening, zijn zo weer verdampt door de hoge temperaturen". Waarom dan 24/7 sproeien als van die 24 uur het water dat overdag gesproeid word zo weer verdampt. Dat is in mijn ogen dus zinloos. 's Avonds tussen 19.00 uur en 's morgens 07.00 uur sproeien geeft hetzelfde resultaat en kost dus minder. Ik besproei een deel van mijn weiland ( voor mijn schapen) en mijn gazon en (moes)tuin op deze wijze na eerder ook 24/7 gesproeid te hebben. Nu ik alleen 's avonds sproei gaat het veel beter met de gewassen en ziet alles er frisser uit.
Abonnee
betweter 4 Augustus 2018
dat is niet waar.
als je het al 2 maanden hebt bijgehouden helpt het zeker 24 per dag.
en anders kom je niet rond
Pieter 5 Augustus 2018
Wat betreft brede weersverzekering. Ik verzeker de aardappelen al jaren. twee derde van de premie betaald de overheid hoe mooi is dat. En als er echt schade is wordt deze naar waarheid uitgekeerd. Veel praten altijd maar over tonnen maar je verzekerd je hectare aardappelen voor een vast bedrag. De één doet het wel en de andere niet, eigen keuze!!!
Aaa 5 Augustus 2018
Ik ben wel benieuwd hoe de verzekeraars omgaan met doorwas dit is ook een gevolg van de droogte en de hitte en het heet niet voor niets Breede weers verzekering toch?
Abonnee
Akkerbouwbrabant 9 Augustus 2018
@Aaa, staat toch in de voorwaarden die je thuis hebt liggen. mijn ervaring is dat de taxateurs, die zelf ook teler zijn reeel met de situatie omgaan. heb je kunnen beregenen, en dat gedaan naar vermogen. gewoon beoordelen en uitkeren die hap. je bent verplicht je maximaal in te spannen. is het anders wat beregenen betreft dan wordt het verschil alleen maar groter dus de schadeuitkering ook.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Van der Plas euforisch, De Groot wil minister worden

Nieuws Verkiezingen

Van der Plas euforisch, De Groot wil minister worden

'Sprookjes dat het zonder halvering veestapel kan'

Interview Tjeerd de Groot

'Sprookjes dat het zonder halvering veestapel kan'

D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB

Politiek Peiling

D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB

Historisch jongerenpact geeft signaal af aan politiek

Nieuws Politiek

Historisch jongerenpact geeft signaal af aan politiek

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief