Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Niet de boer, maar de mens bedreigt de natuur

24 September 2019 - 14 reacties

Vandaag de dag worden allerlei milieubelastende kwesties in het klimaatdebat genoemd. De kwesties worden doorgaans in de schoenen van de boeren geschoven, want zij zeggen toch niets terug. Maar, daar waar het in werkelijkheid om gaat, hoor ik niemand zeggen.

Wij gebruiken uit de natuur alle grondstoffen die de natuur kan leveren, maar wat geven wij terug aan de natuur? Alleen maar producten die niet afbreekbaar zijn. In de fecaliën zitten zoveel vervuilende stoffen dat het chemisch is verontreinigd. Kortom: er is maar 1 bedreiging voor de natuur en dat is de mens zelf. Willen wij de bedreiging voor de natuur verlichten, dan moeten de onderstaande 3 punten worden nageleefd.

1. Producten die opgenomen kunnen worden
Ten eerste moeten we alleen maar producten maken en toepassen die op een gegeven moment door de natuur kunnen worden opgenomen. Onze geleerden hebben allerlei producten en stoffen uitgevonden, zonder te kijken of dat product weer kan worden teruggegeven aan de natuur. Als de mens alleen maar producten had gebruikt die de natuur kon afbreken, dan was er geen vervuiling ontstaan.

2. Fecaliën verbeteren
Ten tweede moeten we onze fecaliën zo verbeteren dat de nitrieten weer kunnen worden teruggegeven aan de landbouw. Van alle grondstoffen die in ons voedsel zitten, leveren wij (de mens) immers niets terug naar de boer. Kort geleden is bij ons de weg met riolering en nutsvoorzieningen vernieuwd. Er is een dubbel rioleringssysteem (met regenwaterafvoer) en een vuilwaterafvoer gemaakt. Wat jammer. Waarom beginnen wij niet met een dubbel rioleringssysteem met vervuild water en niet-vervuild water?

Ik bedoel met niet-vervuild water: het hemelwater, het water dat gebruikt wordt in de huishouding (100% afbreekbare wasmiddelen) en de fecaliën van mensen die geen medicijnen gebruiken. Hier kunnen de nitrieten via de waterschappen makkelijk worden uitgehaald en terug gegeven worden aan de landbouwsector. Dit is immers niet vervuild met allerlei chemische geneesmiddelen.

Het vuilwater van de mensen die medicijnen gebruiken, moeten we apart houden. Dit omdat dit veel geld kost om te zuiveren. Hiervoor moeten wij in huis 2 aparte wc's plaatsen om deze systemen scheiden. Het vuilwater van de mensen met medicijnen gebruik moeten we zoveel mogelijk verbeteren.

3. Transportbewegingen aanpassen
Als derde punt moeten we onze transportbewegingen aanpassen. Er zijn al diverse alternatieve schone grondstoffen (bijvoorbeeld waterstof). Wij leggen in de woestijn grote zonneparken aan die waterstof maken, en wij leveren voedsel terug. Waterstof is daarbij goed te vervoeren. Dus schone energie is geen probleem.

Tevens ben ik van mening dat we niet verder moeten gaan met 'Lithium Ion-batterijen', omdat die soort batterijen nog niet terug kunnen worden gegeven aan de natuur.

Kringloopwijzer van de mens
Als deze 3 punten zijn opgelost, klopt de kringloopwijzer van de mens en krijg ik weer vertrouwen in de toekomst. In Den Haag is er geen politieke partij die hierover praat. Onbegrijpelijk. Tot mijn grootste verbazing willen zelfs partijen als D66 en GroenLinks de eerste levensbehoefte (voedsel voor de mens) uit Nederland bannen: onze Nederlandse boeren.

Zij produceren ons voedsel met de minste milieubelasting en de grootste efficiëntie. Staan de partijen als D66, GroenLinks en milieuorganisaties er wel bij stil, dat elke hectare grond die in Nederland onttrokken wordt aan de landbouw, er in de wereld minimaal 15 hectare grond onttrokken moet worden aan de natuur om daar landbouw te plegen voor het voeden van de bevolking?

Ik weet trouwens niet eens welk land dat gat kan opvullen. Politiek Den Haag: jullie zitten helemaal op de verkeerde weg en een visie voor ons milieuprobleem (die heel erg groot is) hebben jullie helemaal niet. Van alle problemen op aarde, is maar 1 schuldige en dat zijn wij: de mens.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
14 reacties
Kjol 24 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884102/niet-de-boer-maar-de-mens-bedreigt-de-natuur]Niet de boer, maar de mens bedreigt de natuur[/url]
Jaap je hebt gelijk, maar het interesseert de gemiddelde burger geen zier dat de NL boer verdwijnt.
Alles wat je verder opnoemt is gedoe en lastig voor de consument en gaat dus geen steun krijgen.
De politiek voert gewoon uit wat zijn kiezers horen willen, oftewel de gemiddelde burger wil geen gedoe en lastige dingen dus ruim die boeren eerst maar op dan zien we later wel weer verder.
Ard 24 September 2019
Ik ben het helemaal met je eens Jaap.
Anna T de Boer 24 September 2019
Goed verhaal! Zoek hiervoor een groter podium Na Boer Koekoek is het na 50 jaar tijd voor een nieuwe Boerenpartij met eigentijdse intelligente boeren.
FS 24 September 2019
Nou het intereseerd mij wel dat de boer verdwijnt.
En ja ben het eens dat de mens zelf de natuur verstoord.
Als het zo door gaat gaan de dieren verdwijnen en komen er robot dieren voor in de plaats.
De mens moet is wat meer naar de dieren en natuur luisteren, en niet egoïstisch zijn.
captain gone 24 September 2019
Zolang de consumeer/consument maar elk jaar de nieuwste iPhone heeft en drie maal per jaar op vakantie kan met het vliegtuig interesseert het ze helemaal niets wat er met ons boeren gebeurd.
Alie spronk 24 September 2019
Zeer goed artikel dank voor je steun hoop dat Nederland het gaat snappen
P van Leeuwen 24 September 2019
https://www.youtube.com/watch?v=vbHOvchK7fE

Teken deze petitie tegen de klimaat onzin van dit kabinet !!!!
marie 24 September 2019
Boeren; Nederland is te klein en te dicht bevolkt om goed te kunnen boeren. Er zijn zoveel landen met veel meer mogelijkheden. Ja, er is wel lef voor nodig. Hebben NL-boeren dat nog wel. Ga voor vrijheid i.p.v. depressiviteit.
Jp kievit 25 September 2019
Hr jaap majoor ga dinsdag 1okt naar de grote boeren demonstratie in den haag meldt aan de pers genoeg is genoeg erwordt geen koe geen kip geen varken meer ingeleverd numogen anderesectoren gaan leveren
vanplateringen 25 September 2019
Marie, Nederland is overvol. laat alle buitenlanders maar vertrekken i.p.v. de boeren zoals jij graag zou willen. In Afrika is ruimte zat. Ze zijn alleen te lui en corrupt om er wat van te maken. Ik heb genoeg verhalen en foto's van mijn ouders gezien om te weten hoe arm Nederland nog voor en nog na de oorlog was. Gezinnen met 10 kinderen die b,v maar 1 fiets hadden. Als je pech had moest je gewoon naar school lopen. En uit school gelijk met de hand koeien melken, en al je verdiende dubbeltjes thuis gelijk inleveren. Dit kunnen wij ons niet meer voorstellen , de armoede van toen. Alleen met enorm doorzettingsvermogen en keihard werken heeft Nederland de welvaart gebracht. Die generatie ging ook niet emigreren zoals alle Marokkanen en Turken nu doen en hun hand allen maar ophouden voor steun van de gemeente. Dus, zo ken ik er ook nog wel een paar.
W Bemelmans 25 September 2019
Ben bang dat we tegen de muur praten ,ze horen ons in Den Haag niet aan op dit moment gaat het ze nog te goed,ze hebben weer een mooi potje om te plunderen in het voor uit zicht nl de pensioenen.
Boerenarbeider 26 September 2019
Kamerleden en regering gaan goed voorbeeld geven: ze gaan ter compensatie hun salarissen halveren, mooi hè (ha, ha...)
Rinus Taxi 26 September 2019
De 3 punten kringloopwkjzer van Jaap is een goeie. De intensieve landbouw zoals varkens, geiten en vogels (kip/eend) is een hoofdpijn dossier voor de politiek. Veel te veel productie voor alle Nederlanders. Veel te veel expprt van vleesproducten en import van voerproducten. Veel te veel mest. Veel risico op anti-bioticum resistentie van mensen in Nederland. Veel risico op besmetting door virussen afkomstig van dieren. Wanneer komt de sector zelf met echte oplossingsrichtingen? Niet alles kan! Niet een ander de schuld geven! Nu gaat de politiek hakken omdat de de sector zelf niet in staat is te matigen.
de Bolleboos 3 Oktober 2019
Beste allemaal.
De zogenaamde natuurvriendjes maken er keer op keer een zootje van en geven vervolgens de boeren de schuld.
Het is al begonnen met het mestbeleid; door de grond te laten verarmen verdwijnt het bodemleven en daarmee de weidevogel.
Gehele polders worden onder water gezet- o.a. de Noordwaard - Werkendam- 3000 hectare ; de Blauwe stad - Winschoten - 2000 Ha.
Waterpeilverlagingen waarvan ze nu beseffen dat deze voor extra uitstoot zorgen!!
Tevergeefs wachten ze op de snoeken die moeten gaan zwemmen waar dat door hen bedacht is . Grasland neemt nog altijd 8000 kg stikstof per jaar op uit de lucht en is zelfs onmisbaar voor de groei - water niets. De berekeningen die die lui er op los laten zijn nooit met harde bewijzen te controleren; er zijn ook verschillende cijfers in omloop en in hun visie zou er naast de stal geen gras kunnen groeien. Vele door die malloten aangelegde natuurgebieden veranderen in grote wildernissen of er worden wilde paarden of runderen - hoe schattig - losgelaten die vervolgens tegen de klippen op fokken en vervolgens in de winter doodgaan door de honger. Die terreinen worden overwoekerd door distels, brandnetels riet bramen en andere troep- geld voor onderhoud is er niet - gek hé !!! De agrarische sector krijgt de schuld van dit alles, maar die maffe plannetjes van die malloten blijken niet te werken- de natuur laat zich niet sturen.
Feit is dat het al begint door de boeren geen eerlijke prijzen te betalen voor hun producten waardoor er met schaalvergroting nog een klein inkomentje te behalen valt. Daar bovenop komt dat we nu bezet worden door de misselijkmakende regels van de E U .
Daar komt nog bij dat we een minister hebben die ook alles bij elkaar liegt en geen ruggegraat heeft. - Ik moet mij houden aan de regels uit Brussel - Een mooie afschuiver . Ze heeft de vissers ook laten vallen als een baksteen; en je kan er vergif op innemen dat dit wederom gaat gebeuren met de agrarische sector. In de ons omliggende landen zijn ze er klaar voor onze productie over te nemen.
Welnu kort samengevat: er ligt een grote uitdaging om een kleine groep malloten buiten spel te zetten.!!! Onze producten zelf gaan vermarkten op wereldniveau en weer op normale manier gaan produceren. Laten die stadslui zich bezighouden met parkeerproblemen enzovoort dan zorgen de boeren wel dat de landbouwgronden leefbaar en mooi blijven.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Jaap Majoor

Meten met twee maten in stikstof en privacy

Opinie Jaap Majoor

Van ruilen komt huilen in Nederlandse stikstofcrisis

Opinie Jaap Majoor

Stikstofcrisis wordt steeds onbegrijpelijker

Interview Gerbrand van 't Klooster

'Komt niet goed als we met z'n allen naar rechter gaan'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief