Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Hebben wij nog te eten in 2050?

2 November 2020 - Boerenbusiness - 4 reacties

De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 worden heel belangrijk  voor de toekomst van de land- en tuinbouw. Ik zie 2 scenario's die allebei een enorme impact kunnen hebben.

SCENARIO 1
Komt GroenLinks met D66 en Partij voor de Dieren aan de macht, dan wordt de landbouw uit Nederland verdreven. Ook de Europese Unie onder leiding van Frans Timmermans gaat de Europese Landbouw afbouwen. Omdat de wereld niet groter wordt, maar de bevolking wel groeit, gaan er grote voedseltekorten ontstaan. De boeren die weg zijn, komen immers niet meer terug.

Zo neemt ook de landbouwproductie in de ontwikkelingslanden alleen maar af. Bij ons blijft de bodemvruchtbaarheid door onze boeren nu behouden, maar in de ontwikkelingslanden wordt veel meer roofbouw op de gronden gedaan. De boeren hebben daar te weinig mest, geen geld voor groenbemesters en geen geld voor kunstmest. In het jaar 2050 zijn alle regenwouden wel opgebrand. Door de as van het verbrande oerwoud, ontstaat een vruchtbare bodem voor enkele jaren.

Einde wereld bereikt
Alleen mensen met 5x modaal inkomen of meer, kunnen nog voedsel kopen tegen een heel hoge prijs. Wereldwijd zijn overal oorlogen uitgebroken om voedseltekorten. Omdat de Europese bevolking niet groeit, maar in de ontwikkelingslanden wel, wordt Europa bezet door de ontwikkelingslanden. Om dat beetje voedsel wat Europa nog heeft te bemachtigen. Het einde van de wereld is bereikt. Over klimaat wordt niet meer nagedacht. Honger is het probleem. Alle dieren in het wild en de huisdieren sterven uit, want de dieren worden gevangen en opgegeten.

Immers, een goede natuur kan alleen maar floreren bij een gezonde landbouw. Die zorgt voor voldoende voedsel. Zo niet, dan gaat dit roofbouw van de natuur tot gevolg hebben.

SCENARIO 2
Verliezen de partijen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren, dan verdwijnen de boeren niet uit Nederland. In 2050 is er geen hongersnood. De stikstofuitstoot van de landbouw is compleet weg. De mest van de veestapel is als grondstof zelfs veel geld waard en wordt verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen: fosfaat, kali en stikstof. Deze mest is geld waard, want de mijnen waar fosfaat en kali nu nog worden gewonnen worden, zijn al in 2040 leeg. Voor het verbouwen van voedsel is de mest dus zeer schaars en waardevol geworden.

Herbiciden worden niet meer gebruikt, want het onkruid wordt door robots bestreden. Alleen een ziekte uitbraak, die niet met natuurlijke vijanden kan worden bestreden, wordt nog met behulp van herkenning door de machine pleksgewijs bestreden. Verliezen van mineralen naar het grondwater is tot nul teruggebracht door precisiebemesting.

Net voldoende voedsel
Wij hebben precies genoeg voedsel ondanks dat de bevolking op aarde nu uit 9 miljard mensen bestaat. Gelukkig is ook de welvaart in de ontwikkelingslanden toegenomen en neemt het aantal mensen op aarde niet meer toe, zodat er net voldoende voedsel op aarde blijft om alle mensen te voeden. De prijs voor het voedsel is wel wat duurder geworden, maar iedereen die werkt, kan het betalen.

CO2-uitstoot heeft de landbouw niet. De landbouw is immers de natuurlijke korte kringloop. Wel zijn in een dichtbevolkt gebied als Nederland enkele natuurgebieden weer ontgonnen - voor zover dat nog mogelijk was - voor de landbouw en woningbouw. De landbouw laat hier en daar stroken liggen voor natuur en vruchtwisseling van de gronden. Goed voor de insecten en vogels.

Geen hongersnood meer
Het energieprobleem is opgelost. In de landen waar te weinig water is, maar de zon wel veel meer schijnt dan bij ons, hebben wij zonneparken gemaakt met waterstofproductie. Als tegenprestatie leveren wij die landen voedsel. Daarom is in deze ontwikkelingslanden geen hongersnood meer en blijven de inwoners in hun eigen land. De vluchtelingenstromen zijn dus ook opgelost.

De stikstofuitstoot die wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele grondstoffen, is door de zonneparken ook verdwenen, omdat wij nu alleen maar van groene stroom en waterstof gebruik maken. Dus ook de aarde wordt niet meer opgewarmd. Een ding is zeker. Ik weet op welke partijen ik niet moet stemmen.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
4 reacties
Abonnee
Jan kievit 2 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889893/hebben-wij-nog-te-eten-in-2050]Hebben wij nog te eten in 2050?[/url]
Verkiezingen mrt 2021 als de sp gl en pvdd wordt het einde van de dierhouderij ingeluid want linkse partijen wllen geen verhoging van de voedselprijzen maar gaan 100% voor om overheidslasten te laten stijgen om de tering naar nering te kunnen betalen
Abonnee
Zuidwesten 2 November 2020
Wie weet wordt t wel de beste tijd ooit.
hans 2 November 2020
Hou toch op met deze onzin.

Nederlandse politiek is niks. De ene helft is verkwanseld aan de EU, de andere helft aan de miljardairs van deze Aarde. Geld, nu vooral in de vorm van schuld, bepaalt.

Politici luisteren niet meer naar het volk, de rollen zijn omgedraaid. Via een goed gestuurde msm is en wordt elk weerwoord de kop ingedrukt.
Abonnee
Jan kievit 3 November 2020
Daarom gaan ze vandaag 3nov 2020 inde usa dor hout kiezen trump 75 jaar biden 78jaar
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden