Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Deze boer moest leven op donaties van bezoekers

29 Maart 2021 - Boerenbusiness - 8 reacties

Onze boerderij, met Yvon Jaspers. Ik mag deze uitzendingen graag zien. Eindelijk een programma op de televisie, die niet tegen de boeren gericht is. 

Dit keer naar Denemarken. Een boerderij werd bezocht, waar de boer al meer dan 30 jaar lang biologisch dynamisch boerde en boert. Uit vele delen van Europa kwamen mensen bij hem op de boerderij kijken. Om te zien hoe hij boert, maar ook kwamen mensen bij hem om rust te vinden.

Deze boer is een droomvoorbeeld van onze linkse politieke partijen. Goed voor de natuur, veel biodiversiteit, precies zoals Den Haag wenst. Dit denkt en ziet de buitenstaander, die geen weet van landbouw heeft. Een ieder die wel bij de landbouw is betrokken, heeft een heel andere kijk op dit boerenbedrijf. Zijn gebouwen stonden op instorten, zijn machinepark was al bijna bezweken. Je kon overduidelijk zien, dat deze boer geen geld verdiende. Mijn vermoeden werd bevestigd toen aan deze boer werd gevraagd hoe hij aan zijn geld kwam.

10 keer hogere prijs in supermarkt
Deze boer moest leven van de donaties van bezoekers. Als deze boer zijn voedsel moet verkopen voor de prijs die het heeft gekost, moet deze prijs minstens 10 keer zo hoog zijn dan de huidige winkelprijs. Kan jij dat voorstellen, dat je in de supermarkt 10 keer zoveel moet betalen dan je nu betaalt. 9 van de 10 mensen kunnen dat niet eens betalen. Voedsel wordt alleen nog betaalbaar voor mensen die meer dan 2 keer modaal verdienen.

Verder komt er bij ons ook hongersnood, doordat het land veel minder voedsel produceert. Als wij zien wat onze linkse partijen willen, moet op deze manier worden geboerd. Het gevolg is dat ons voedsel 10 x duurder wordt. Of dat onze boeren ook van donaties moeten leven of dat zij failliet gaan. Dit laatste kan wel de bedoeling zijn, want dan kan Den Haag goedkoop land krijgen en zijn de boeren opgeruimd.

Extra aanslag op de natuur
Den Haag vergeet alleen de gevolgen. Wij moeten al het voedsel uit het buitenland halen, waar het voedsel met een veel grotere milieubelasting wordt geteeld. Wereldwijd gaat dit een extra aanslag op de natuur geven. Dit werkt dus juist averechts van wat de linkse politiek denkt.

Elke boer houdt wel 10 mensen aan het werk. Denk aan transport, bouw, mechanisatie, verwerking van voedsel, ambtenaren en ga zo maar door. De economische schade gaat dus heel groot zijn. Nu onderhoudt de boer ook gratis het landschap. Zonder boeren moet de burger het onderhoud betalen. Zeg maar een 1.000.000 ha x €1000 is €1.000.000.000 per jaar extra kosten.

Voor verlies aan biodiversiteit en vogels helpt het niet. Immers, het aantal natuurgebieden is de laatste 20 jaar enorm uitgebreid en tegelijk is de biodiversiteit afgenomen. Dus hier kan je boeren niet de schuld van geven. De weidevogels nemen vooral drastisch af door de enorme toename van roofdieren, zoals ooievaars, marters, vossen en wilde katten. De nesten bij ons in de buurt, waar de wildcamera's bij stonden, zijn allemaal door deze roofdieren leeg gehaald.

Natuurlijke stikstoffen in kringloop
De landbouw produceert alleen maar natuurlijke stikstoffen, die in zijn kringloop na 10 jaar weer opgenomen zijn in de natuur. Heel anders dan de stikstof die vrijkomt bij de verbranding van allerlei grondstoffen. Deze stikstof hoopt zich op in de lucht en het duurt meer dan 1.000 jaar voordat het weer afgebroken is.

Linkse politiek en media, jullie weten echt niet, wat jullie aan het doen zijn. Één ding is zeker: vroeg of laat: de wal keert het schip. Boeren die weg zijn, komen nooit meer terug. Elke boer die in Nederland opgeruimd wordt, betekent in het buitenland minstens 2 keer zoveel natuur ontginnen tot landbouwgrond. Immers, wat er ook gebeurt, de mens heeft elke dag voedsel nodig.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
8 reacties
Abonnee
rh 29 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10891617/deze-boer-moest-leven-op-donaties-van-bezoekers]Deze boer moest leven op donaties van bezoekers[/url]
zeer goed stuk maar dit moet niet op BB maar in de Telegraaf Ad of Volkskrant
Abonnee
zuid west akkerbouw 29 Maart 2021
Inderdaad maar de landelijke media gaan dit nooit overnemen die zijn allemaal hartstikke links
Abonnee
BDS 29 Maart 2021
De Telegraaf links noemen lijkt mij niet helemaal juist.
Hermans 29 Maart 2021
Daar mag ik ook graag naar kijken, in de eerste aflevering ook zo'n voorbeeld daarin vertelde boer Jan dat zijn afnemer meerdere malen adviseerde de productie van zijn melk te verdubbelen want die kon deze afnemer goed gebruiken. Eenmaal geïnvesteerd in de uitbreiding bleek de afnemer toch niet meer zo geïnteresseerd in het af te nemen volume. En dan moet je blij zijn dat ze je product nog voor een appel en een ei op komen halen. Kun je zien met wat voor smerig spelletjes je als boer te maken krijgt, er wordt veel teveel mee-gegeten in de agrarische sector. Verdienmodellen zijn te veel gericht op de bedrijven rondom de boerenbedrijven die klaarblijkelijk ten koste van de boer verdienen.
Abonnee
rollade 29 Maart 2021
Meneer Majoor mag een bokaal voor zijn verhaal. misschien dat hij op de een of andere manier, middels zijn achternaam, ergens kan infiltreren...............desnoods bij willem alexander, die ook al niet zoveel voor ons doet..............
Eric Huizer 30 Maart 2021
Een erg goed stuk. Volledig mee eens. Neem nou eens die geflipte trend van plantaardige vlees vervangers. In de eerste plaats niet te vr.... maar wat belangrijker is de onverantwoorde aanplant van soja en palmolie in derde wereld landen. Wat een verspilling van regenwoud. En dan maar roepen "wees zuinig met het regenwoud", maar die zelfde vegetariër spreekt er wel schande van dat wij eens een stukje vlees eten. Kijk eens in de spiegel. Opgehitst door onkundige linkse politiek heb ik niet zoveel op met dit soort meelopers en korte termijn denkers ( denk aan Jesse Klager).
Flevoboer 30 Maart 2021
Waar is de nuance in dit artikel, en op het forum? Zucht.
Abonnee
Jankievit 30 Maart 2021
D66 wilgraag de minister v landbouw leveren in de nieuwe regering moet dan de dierhouderij van subsidies een normaal bedrijfs inkomen gaan behalen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Nieuws Stikstof

PAS-melders hebben even iets meer ademruimte

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Nieuws Stikstof

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden