Kutsenko Volodymyr / Shutterstock.com

Opinie Henri Middelveld & Wim Kroft

Gaat economisch gewin in oorlog boven het moraal?

2 April 2022 - Boerenbusiness - 9 reacties

Henri Middelveld en Wim Kroft zijn agrarische ondernemer in Polen, terwijl de oorlog in buurland van Oekraïne woedt. Allebei vangen ze Oekraïense vluchtelingen op bij hun thuis en op hun bedrijven en voelen zij de spanning en stress aan den lijve. De boeren zien knarsetandend toe hoe Nederlandse bedrijven nog steeds handel blijven drijven met Rusland. Financieel gewin gaat boven moraal lijkt het. "VOC-mentaliteit in een nieuw jasje", zo omschrijft Kroft het hun onderstaande opinie.

Op school ben ik niet altijd de beste geweest. Er zijn veel momenten geweest dat ik met mijn hoofd niet bij de les was, maar bij mijn konijnenhokken die ik aan het bouwen was. Of andere dingen op de boerderij die mij interesseerden. Wat ik wel onthouden heb, is dat Hollandse handelslieden tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden wapens verkochten aan de vijand. Er moest dan wel belasting worden afgedragen.

Oorlog treft iedere Europeaan
Wat heeft dit historisch feit met de Oekraïne-oorlog te maken? Op dit moment is er een oorlog gaande die qua geweld en verwoesting voor een vernietigend effect zorgt, die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in Europa is gezien. Als West-Europa denkt dat het een 'ver van mijn bed show is', dan hebben ze het goed mis. Wapens worden in dit deel van Europa nog niet gebruikt, maar economisch en sociaal wordt iedereen deelnemer in het conflict. Kosten voor levensonderhoud stijgen snel. Rentes gaan omhoog en een recessie met grote gevolgen is onvermijdelijk.

De enige manier om die gevolgen te verzwakken is om keihard in de tegenaanval te gaan. Oekraïne is hier het beste voorbeeld van op militair gebied. In hoeverre en in wat voor mate ze worden geholpen door andere landen is niet volledig duidelijk, maar ze bieden nog steeds dapper weerstand. Van Nederland en de rest van West-Europa is een keiharde tegenaanval tegen Rusland op zijn plaats. In plaats daarvan wordt er nog steeds lekker door gehandeld met de Russen.

Geen reactie op vragen
Als boeren zijn we uiteraard bekend met de agrarische toelevering en hebben diverse bedrijven benaderd met de vraag of er nog wordt gehandeld met Rusland. De ontvangen reacties lopen uiteen. Sommige bedrijven zeggen dat ze gestopt zijn, andere zeggen dat handel niet verboden is en dat ze dus door handelen. Of je wordt doorverbonden en daarna wordt de telefoon niet meer opgenomen.

Wij hebben daarom een verzoek voor alle Nederlanders. Boeren en burgers: stel zelf de vraag aan bedrijven met wie je samenwerkt. Stop de samenwerking met bedrijven die aan Rusland leveren en koop ook geen producten meer van deze bedrijven. De laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog leven nog. In die tijd hebben veel mensen niet geweten wat er allemaal gebeurde. Nu weten we het wel allemaal.

Predicaat koninklijk
Als laatste hebben we ook een vraag aan onze koning en koningin. Er zijn in Nederland veel bedrijven die pronken en reclame maken met het predicaat Koninklijk. We gaan ze hier niet bij naam noemen, maar ook een deel van deze bedrijven handelt lekker verder met de Russen. Het is bekend dat de koning, net als wij, aan opvang doet. Is het geen goed statement wanneer bij deze bedrijven het predicaat koninklijk wordt geschrapt? Alle kleine beetjes helpen om de vrede zo snel mogelijk terug te brengen in Europa.

'Oorlog kan ook kansen bieden!' Met grote verbazing zag een ieder vrijdag 1 april op Boerderij.nl deze quote uit monde van Agrifirm-CEO Dick Hordijk. Is dat nu een boodschap waar we op zitten te wachten? Inhoudelijk is het artikel best oké, maar dankzij de kop lijkt het een heel misselijke 1 april grap.

Kritisch geluid
Is het niet de journalistieke plicht om kritische kanttekeningen te zetten bij het gedrag van tal van Nederlandse bedrijven op dit moment? Ook in de agrarische sector. Bij deze bedrijven gaat economisch gewin keihard voor moreel gewin. Om een klein voorbeeld te geven:

  • Lely stelt het dierwelzijn van de koeien in de Russische Federatie boven het menselijk leed in Oekraïne door onderdelen te blijven leveren voor de melksystemen.
  • Barenbrug, een koninklijk bedrijf notabene, verkoopt nog steeds zaaizaden aan Rusland.
  • FrieslandCampina – ook met het predicaat koninklijk – verkoopt nog babyvoeding aan de Russen. Daar zijn de baby's blij mee, terwijl sommige van hun vaders op dit moment Marioepol aan het uitmoorden zijn.
  • DMK Group – eigenaar van DOC Kaas – houdt hun fabriek in Rusland open want: 'die mensen hebben ook niet voor deze oorlog gekozen', aldus hun webinar. Alsof de Oekraïners om de raketaanvallen hebben gevraagd?
  • En wat te denken van bekende handelshuizen als HZPC en Agrico die as usual pootgood leveren aan Rusland?

Gaat economisch gewin van de BV Nederland niet boven het moraal?

Nederlanders Henri Middelveld en Wim Kroft hebben allebei een agrarisch bedrijf in het noorden van Polen.

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.

Meer over

Oekraine
Reacties
9 reacties
Abonnee
joop 3 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10897633/gaat-economisch-gewin-in-oorlog-boven-het-moraal]Gaat economisch gewin in oorlog boven het moraal?[/url]
Ja mooi verhaal. Ik denk dat Rusland even de gas kraan moet gaan dichtdraaien. Kunnen jullie even wakker worden en ontwaken uit jullie cancel bubbel. Weet niet waar jullie van leven daar in Polen, maar hier moet geld verdiend worden.
Abonnee
idee 3 April 2022
Ja geld verdienen dat gaat boven alles of heb je gewoon slappe knieen? Van mij mogen ze *** kaal scheren of beter: kom maar een avondje praten met met de ukrainiese die hier in huis zit !!!
Abonnee
ikke 3 April 2022
idee ik hoorde nooit iemand over de balkan syrie de turken die de koerden gewoon uitmoorden dit is oorlog pak de geschiedenis boeken maar eens te voorschijn afrika vergeet ik ook nog daar kunnen ze er ook wat van je moet gewoon zorgen dat je je eigen verdedeging op orde hebt en niet leunen op die amerikanen wij kunnen gewoon niets en dat weet poetin maar al te goed
Abonnee
FB 3 April 2022
Helemaal eens. Direct stoppen met alle handel met Rusland, ook geen gas meer kopen daar. Met ons geld wordt daar de oorlog gefinancierde, we moeten ons diep schamen!
Abonnee
Roy 3 April 2022
heeft toch 2 kanten. Moeten alle russen dan maar verhongeren? Ik zie veel meer in de Oekrainiers echt ondersteunen. Ze mogen dan wel geen lid van de Navo zijn maar vind de hulp minimaal. Vliegtuigen uit Polen of echt oorlogsmateriaal uit Amerika inzetten bijvoorbeeld.
Abonnee
kraai 3 April 2022
Geld en geld daar draait alles om. Maar een goed idee om bij bedrijven te vragen of ze nog handel doen met Rusland.
Abonnee
frog 4 April 2022
Zorgelijk hoe de Nederlandse journalist Dulmers van het Nederlands Dagblad Oekraïene is uitgezet.
Abonnee
fred 4 April 2022
wat Poetin in Oekraïene doet,
doet Den Haag met de boeren(uitroeien).
waarom moet Oekraïene bij de Navo/Europa, omdat ze dan van de boeren af kunnen.
de Europese leiders zijn net zo erg als Poetin, ze pakken het op een andere smerige manier aan!
Abonnee
peter 4 April 2022
Heeft het zin om de gehele Russische bevolking te betrekken in de gekte van pakweg 1000 man in Moskou? Geen enkele handel meer met Rusland bedrijven betekend ook dat na verloop van tijd steeds meer russen de gevolgen gaan ondervinden van de westerse sancties. Dit zal vervolgens door de machtshebbers in Rusland gebruikt worden om het westen nog meer in een kwaad daglicht te zetten waardoor er makkelijker een leger tegen het westen op te bouwen is. (de geschiedenis heeft dat meerdere malen bewezen).
De oplossing weet ik niet maar handelsbeperkingen hebben machtshebbers in oorlogstijd nog nooit tot capitulatie gedwongen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden