Shutterstock

Opinie Kees van Ham

Niet te stoppen koersval op energiemarkt

8 April 2020 - 1 reactie

Het coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep, zo ook de energiemarkt. Sinds januari is de olieprijs gezakt van circa $70 per vat naar iets boven de $30 per vat. Dit is het laagste niveau sinds de afgelopen vier jaar. Hoe kunt u als agrarisch ondernemer daar op acteren?

De luchtvaart- en transportsector zijn bijna stil komen te liggen, waardoor de vraag naar brandstoffen minder is. Het één is het gevolg van het ander. Tel daarbij op dat Rusland en de olie-exporterende landen (OPEC) de productie van olie juist hebben verhoogd, in plaats van verlaagd zoals je mag verwachten bij een afgenomen vraag. Het resultaat is duidelijk: een (nog) niet te stoppen koersval.

Gastarieven omlaag
Ook de gastarieven vestigen nieuwe diepterecords. Er zijn de afgelopen maanden veel LNG-schepen naar Europa gekomen, omdat er vanuit China weinig vraag was naar gas. Of de vraag vanuit China nu snel aantrekt, valt te betwijfelen. China is de aanjager van de economie, dus de vraag naar steenkool, gas en olie blijft dan ook in andere landen laag.

Bovendien gaan door alle voorzorgsmaatregelen omtrent corona ook productieprocessen van de industrie in Europa verminderen of stil komen te liggen, waardoor de vraag naar gas lager wordt en het overschot alleen maar groter.

Elektriciteitsmarkt
Naast dat de lagere productie in fabrieken invloed heeft op de gasmarkt, heeft het ook invloed op de elektriciteitsmarkt. Bij een lagere productie zijn immers minder CO2-rechten nodig. Deze rechten gaan daarom goedkoper worden, waardoor de tarieven van elektra dalen.

Intussen doet het voorjaar zijn intrede, waardoor naast windenergie de zonnepanelen weer hun werk gaan doen. Beide gaan druk uitoefenen op de aanbodkant. Door alle bovengenoemde redenen is het juist nu het moment te profiteren van de lage tarieven. Deze periode is het beste moment voor veehouders om energie in te kopen en om de beste garantie op scherpe prijzen te hebben.

Door vooruit te denken, is er voordeel te halen door alvast energie in te kopen voor de komende jaren. Maar in welke situatie u zich ook bevindt, gezondheid blijft het allerbelangrijkste.

Kees van Ham
Adviseur intensief bij DLV Advies

boerenbusiness.nl

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.
Reacties
1 reactie
Berry 8 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10886599/niet-te-stoppen-koersval-op-energiemarkt]Niet te stoppen koersval op energiemarkt[/url]
Waarom juist nu langdurig vastzetten tegen kale prijs van 4-4,5 als de koersval niet te stoppen is. Beter lijkt me een contract op APX-uurprijzen. Dan profiteer je direct van de lage dagmarkt 2,5-3 en kun je tzt altijd nog vastzetten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Analyse Elektriciteit

Verduurzaming is voelbaar in de elektriciteitsprijs

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Analyse Aardgas

Europese gasprijs zakt naar vooroorlogs niveau

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox