Gevoelsinflatie hoger dan echte inflatie door euro?

2 Januari 2012 - Edin Mujagic - 1 reactie

In de discussie over de invoering van de euro en de inflatie in Nederland worden allerlei dingen geroepen en beweerd die niemand kan weten. Zoals hoe hoog de inflatie in Nederland tussen 2002 en 2011 zou zijn geweest als we de gulden hadden gehad. Er is één onderwerp dat nauw is verbonden is met de eerder genoemde discussie. Het gaat om de zogeheten gevoelsinflatie, dat wil zeggen de inflatie volgens de Nederlandse huishoudens.

Die gevoelsinflatie ligt hoger dan de officiële inflatie en wordt dan ook vaak aangehaald als argument dat de euro alles duurder heeft gemaakt. En dat de werkelijke inflatie hoger is dan de officiële cijfers ons willen doen geloven. Nu ben ik van mening dat de officiële cijfers de werkelijke inflatie inderdaad onderschatten, waarover ik uitgebreid geschreven heb in mijn boek Het inflatiespook.

Maar het feit dat gevoelsinflatie hoger is dande  officiële inflatie gebruiken als argument om te stellen dat de euro alles duurder heeft gemaakt, gaat mijns inziens te ver. Dit heeft niets te maken met de vraag of iemand pro- of anti-euro is. Dit is een kwestie van cijfers. Ik legt het uit.

Kijk even goed naar de grafiek van de gevoelsinflatie en de werkelijke inflatie. Wat valt erin op? Natuurlijk, dat het verschil in 2002 enorm is toegenomen. Maar er zijn twee andere dingen die veel belangrijker zijn.

Ten eerste: het verschil tussen gevoelsinflatie en officiële inflatie is niet ontstaan bij de invoering van de euro. Dat verschil was er daarvoor ook. Dit betekent dat mensen al heel lang menen – en zoals ik zei in mijn ogen terecht – dat de officiële inflatiecijfers de werkelijke inflatie onderschatten. Al heel lang en dus niet sinds de komst van de euro. Anders gezegd: dat de officiële inflatiecijfers de werkelijke geldontwaarding onderschatten, is iets wat al ruim vóór de geboorte van de euro speelde.

Ten tweede: als de invoering van de euro inderdaad de prijzen structureel had verhoogd, dan zou uit de grafiek moeten blijken dat het verschil tussen gevoelsinflatie en officiële inflatie na 2002 aanzienlijk groter is dan het verschil ervoor. Ook dat is echter niet het geval. Er was sprake van een piek in 2002 en 2003 en daarna nam het verschil weer af.

Wanneer vanaf januari 2012 het eigen risico in de zorg omhoog gaat, bepaalde zorgdiensten uit de basispakket verdwijnen, de vergoeding voor een aantal zaken uit de aanvullende verzekering lager uitvallen, de waterschapsbelasting omhoog gaat en allerlei fiscale zaken ongunstig veranderen (lagere toeslagen etc), terwijl de inflatie volgens de officiële cijfers in loop van 2012 gaat dalen, zullen heel veel mensen, terecht, boos worden.

Mijn oproep is alleen: wijs de euro niet aan als schuldige. Het is niet de euro die het eigen risico verhoogt, de waterschapslasten opstuwt en verzekeringspakket (almaar duurder) uitkleedt. De oorzaak daarvan ligt in Den Haag, niet in Frankfurt.

Edin Mujagic
Monetair en macro-econoom en blogger op Inflatieblog

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
1 reactie
Peter de Vries 18 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columns/vaste-colunnisten/item/10768327/Gevoelsinflatie-hoger-dan-echte-inflatie-door-euro-]Gevoelsinflatie hoger dan echte inflatie door euro[/url]
Ik zie geen grafieken die in de tekst worden aangehaald...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden