Column Edin Mujagic

Den Haag moet flutbetoog FNV over AOW negeren

26 Maart 2014 - Edin Mujagic - 1 reactie

"Iedereen snapt toch dat het een buitengewoon slecht idee is om de verhoging van de AOW-leeftijd verder te versnellen als de werkloosheid historisch hoog is en mensen driftig en steeds wanhopiger op zoek zijn naar een baan? Met name jongeren missen het perspectief op een baan". Zo sprak Ton Heerts, voorzitter van vakbond FNV, onlangs op een congres over de voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021.

Tegenspraak kreeg hij ongetwijfeld niet al is het maar omdat hij begon met "iedereen snapt toch dat…". Dat is een sluwe tactiek. Door een stukje betoog zo te beginnen geef je mensen het gevoel dat als ze het níet met je eens zijn, zij het dus niet snappen terwijl het allemaal zó logisch is dat iederéén het ziet. Heel uitgekookt. En toch…

Het argument van FNV is dat als mensen langer moeten blijven werken ze de arbeidsmarkt later verlaten waardoor jongeren lastiger aan een baan kunnen komen en de werkloosheid verder oploopt. Klinkt logisch niet waar? Maar kijk iets beter.

FNV wil dat de geplande verhoging van de AOW-leeftijd over 4 respectievelijk 7 jaar niet doorgaat omdat de werkloosheid nu historisch hoog is. Blijkbaar gaat FNV ervan uit dat de economische situatie tot minstens 2021 geen haar verbetert! Immers, bij verbetering gaat de werkloosheid omláág. Ook het demografische feit dat er over 4 en zeker 7 jaar veel minder jongeren zullen zijn die een baan zoeken, vergeet FNV. Uiteraard, want dat verláágt de werkloosheid en het ging er nou juist om dat de historisch hoge werkloosheid verder zal stijgen. Want het gaat tenslotte erom jongeren perspectief te bieden op een baan.

Nonsense! De oproep van Heerts is niets anders dan een sluwe poging eigen, vergrijsde, achterban te ontzien van wat onvermijdelijk is: langer werken door de vergrijzing anders wordt AOW simpelweg onbetaalbaar. Zijn betoog heeft níets met zorgen voor jongeren te maken. Als het je daar om te doen is, pleit dan niet voor onterecht hoge pensioenuitkeringen gezien de financiële positie van pensioenfondsen waardoor er voor jongeren te weinig in het pot blijft of verminder de ontslagbescherming in vaste dienst om maar iets te noemen. Negeer dat flutbetoog van de FNV en verhoog de AOW-leeftijd zoals gepland Den Haag.

Edin Mujagic*?
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

*Deze column van Edin schrijft hij voor de krant Metro. Deze verscheen op 21 maart 2014.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Edin Mujagic
Reacties
1 reactie
jan4072 26 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/item/10847103/Den-Haag-moet-flutbetoog-van-FNV-over-AOW-negeren]Den Haag moet flutbetoog van FNV over AOW negeren[/url]
Ik ben het helemaal niet eens met Edin. De verhoging van de AOW leeftijd is gewoon een vorm van belasting verhoging. Immers hoeveel % van de mensen tussen 65 en 67 jaar werken nog? Heel heel weinig. De meeste die gewerkt hebben zitten dan in de AOW of in de WW. Ja de AOW zal door deze regeling goedkoper blijven maar de WW en de AOW gaat evenredig omhoog en aangezien de WW uitkeringen en de WAO uitkeringen vaker hoger zijn dan WAO zal het voor de belasting betaler dus nadelig uitpakken.
steef 26 Maart 2014
Helemaal mee eens met dit stuk. Goed dat iemand erop wijst. Jan4072, ik deel je mening niet. WAO is vaak juist hoger of gelijk aan WW hoor. En het gaat niet om zestigers van nu maar mensen van 45 en ouder, die zouden in het voorstel van de vakbond niet langer werken en dat is alleen betaalbaar als de belastingen omhoog gaan dus ik denk dat verhogen van die leeftijd juist goed is voor de belastingbetaler.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden