Federico Guerra Moran / Shutterstock.com

Opinie Eric de Lijster

Boer moet voor groene revolutie kijken naar Ajax

2 Mei 2019 - Eric de Lijster - 13 reacties

Rabobank heeft enkele weken terug de groene revolutie in de land- en tuinbouw afgekondigd, waarbij de bank middels een reeks initiatieven het verduurzamen van de agrarische sector wil versnellen.

De ambitie van de bank voor de agrifoodketen is helder: de C02-emissie halveren, de kringlooplandbouw bevorderen, de biodiversiteit stimuleren, de voedselverspilling halveren en het duurzaam ondernemerschap van de boer aanjagen.

Food Forward
Daartoe ontplooit Rabobank landelijke en regionale initiatieven, waarvan Food Forward enkele weken terug het startschot vormde. De bank streeft ernaar om zo veel mogelijk kennis, kunde en oplossingen bij de agrarisch ondernemer aan te bieden, zodat deze ondernemer de juiste tools heeft om zijn bedrijfsvoering te verduurzamen. Een gezond inkomen (om deze duurzame investeringen te doen) is volgens Carin van Huët, de directeur Food & Agri van Rabobank Nederland, een essentiële voorwaarde. Dat is hetzelfde als dat de consument ook meer voor een duurzaam product wil betalen.

Met ondernemers- en financiële impulsen als een duurzaamheidsmatrix (waarbij punten worden gescoord voor een rentekorting of extra krediet), bedrijfskompas, bodemindex of biodiversiteitsmonitor probeert de bank de boer naar duurzaamheid te prikkelen Ook heeft Rabobank een video laten maken, waarin het historisch perspectief van de ontwikkelingen in de Nederlandse land- en tuinbouw voor de burger treffend wordt toegelicht.

Dat een bank zich verplicht voelt om de rol van duurzame ketenregisseur op zich te nemen, toont wel schrijdend het brevet van onvermogen van de georganiseerde land- en tuinbouw om hier zelf collectief de schouders onder te zetten.

Ajax al inspiratie
Voor een duurzaam succes in eigen land, internationaal gezien geniet de Nederlandse land- en tuinbouw nog steeds groot aanzien, kan de sector zich laten inspireren door het huidige succes van Ajax in de Champions League. Want met de huidige defensieve tactiek wordt de sector constant onderuit geschoffeld. Neem alleen al een greep uit de ontwikkelingen van de laatste weken: het verbod op neonicotinoïden in de akkerbouw en de acties tegen glyfosaat, megastallen, middelengebruik in bloembollen en kalversterfte. Ook landelijke media hebben geen moeite meer om mee te gaan in de retoriek van de activisten. Zij kondigden de saneringsregeling voor varkensbedrijven aan als het einde van de 'stinkende varkenshouderijen'.

Om te voorkomen dat je als agrarische sector te veel tegenspelers tegenkomt die 'de zaag' hanteren en op een grote zak geld zitten, kan je beter de tactiek van Ajax hanteren. Met een combinatie van jong talent, ervaring en fris en verrassend aanvalsspel kan je de groene revolutie in gang zetten. Je kan op het voetbalveld ook zien hoe ver je als team kan komen als je de gebaande paden verlaat en als collectief inzet en lef toont. Hierdoor kan ook de publieke opinie keren, want heel Nederland lijkt zich plots achter Ajax te scharen. Nu nog als FC Agrarisch Nederland een trainer als Erik ten Hag zien te vinden.

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reacties
13 reacties
schoenmakers1 2 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882304/boer-moet-voor-groene-revolutie-kijken-naar-ajax]Boer moet voor groene revolutie kijken naar Ajax[/url]
Beste Eric,

Nu vergeet je wel even dat Ajax de beleidsmakers wel mee heeft, momenteel wordt heel de competitie aan Ajax zijn ritme aangepast, zouden ze dit ook voor de landbouw doen?
schoenmakers1 2 Mei 2019
Volgens mij kun je beter kijken wat er in 40-45 verkeerd ging bij bepaalde bevolkingsgroepen, daar kun je meer van leren als van Ajax, hoe populistisch dit ook klinkt
Bankdeskundige 2 Mei 2019
De Rabobank moet zich nergens mee bemoeien, een bank met achterbakse linkse denkwijzen, straks allemaal biologisch tegen gangbare prijzen. Het woord duurzaam kan ik niet meer aanhoren.
Abonnee
Kjol 2 Mei 2019
Is bespeur geen duurzaamheid in het verbieden van middelen zoals glyfosaat of neonics. Duurzaamheid is ook niet het maken van wetgeving op basis van emotie en framing.
Duurzaamheid is momenteel een woord die te pas en te onpas gebruikt wordt om de zin van bepaalde lieden door te drammen, maar ze als zodanig niet duurzaam zijn.
Duurzaamheid zou wel kunnen zijn dat wetgeving toegepast wordt om import producten aan dezelfde teelteisen te laten voldoen, en niet datgene wat nu gebeurt dat er bijvoorbeeld op de Canadese aardappels alles gespoten mag worden en zelfs de mrl's recent vertienvoudigd zijn voor neonics waarbij Schouten stelt dat dit is om de prijzen voor de EU consument maar laag te houden...en ze niet maalt om de bijen in Canada.
Zuidboer 2 Mei 2019
Niet mijn club, sorry
Abonnee
Gerard 2 Mei 2019
Wat is dan wel je club?? NAC.......ha ha
Abonnee
erik 2 Mei 2019
De bank loopt alleen maar heel hard achter de publieke opinie aan, en komt nu met uitleg en hulp? Dat is wel een beetje laat. De vergelijking met een voetbal clubje gaat ook deels mank, omdat de clubjes op dit niveau rijk gevulde kassen hebben en talenten kunnen kopen. En als de resultaten tegenvallen kun je als trainer snel weer opduvelen, over een lange termijn visie gesproken.
Eric 3 Mei 2019
Dat is dezelfde Rabobank die bij ons aan de keukentafel waar de media niet bij is keihard nee zegt als je wil investeren in zonnepanelen en een houtpalletkachel.
Abonnee
crisis 3 Mei 2019
volgens mij is die groene revolutie een paar jaar geleden begonnen toen ze als bank door het ijs zakte en volledige financiële steun kregen ,het zou ze sieren als dat nu ook eens andersom zou zijn
Bij de redactie bekend 4 Mei 2019
RABO ontplooit niets vaart alleen mee op de politieke golfen. Zit overal aan tafel en kijkt waar het iets kan betekenen om er zelf beter van te worden, en laat de anderen (de politiek) en de sector de kooltjes uit het vuur halen.
De afgelopen15 jaar hebben we met RABO over duurzaam ondernemen in de breedste zin van het woord gediscuteerd en plannen ontwikkeld.
Maar steevast werd ons voorgehouden niet afwijken van de gebruikelijke patronen en focussen op korte termijn geld verdienen. DUURZAAMHEID, ecologisch, milieu technisch, en sociaal economisch op lange termijn met het oog op continuïteit van de onderneming ho maar nee economisch op korte termijn. Nu er energie bij de overheid vrij komt zijn ze er als de kippen bij. Zou zeggen boeren pas op je kippen.
Wat ik bij alle plannenmakerij mis is het verdienmodel bij alle initiatieven, en daar zou ik van RABO verwachten dat ze daaraan iets zouden willen bijdragen.
Alle plannen die er nu liggen klinken mooi maar doorrekening leert ons dat het teeltkosten plaatje tussen de 20 en 25% hoger gaat worden. Wie gaat dat betalen, waar is in de sector de financiële ruimte om dat voor zijn rekening te nemen? O ja de consument staat op de dam om het ontstane gat te dichten, roep even als dat bij u het geval is. Als ik zie welke partijen allemaal de overheid willen helpen de door hun gestelde doelen te verwezenlijken krijg ik kippenvel. Zijn het niet die partijen die vanuit eigen gewin de sector op het verkeerde spoor hebben gezet? Vanuit dat eigengewin (hun product portfolio) gaan zij de oplossing niet brengen.

Onafhankelijke partijen met ecologische kennis vanuit het natuurlijk denken, met kennis hoe ketens en de markt werken zijn in staat structurele veranderingen teweeg te brengen. Een marktpositie zorgt voor een verdienmodel en continuïteit van de voedselproducerende sector. Visie ontwikkelen vanuit kennis wijst de weg naar het ultieme doel en gaat naast continuïteit van de onderneming ook de visie doelstellingen van onze minister op termijn waar maken. Daar heeft RABO weinig mee van doen, met euro tekens in de ogen is geen houdbare visie ontwikkeling mogelijk.
Theon 5 Mei 2019
Wat een onzinverhaal van de Rabo. Kostprijs verlaging is duurzamer dan al die onzinnige bedrijfsvoeringen uit te voeren van programmavlees of melk e.d.! Het voegt niets toe en kost een berg geld.
Geef de producent een goede prijs voor het product van zeer goede kwaliteit. Dit komt ten goede voor producent en consument. Men moet op houden met de mensen voor de gek te houden! Besteed maar meer tijd naar de integerheid van banken en de verwerkende fabrieken. De boeren worden als slaven behandeld. Ik meen dat dit verboden is!
schoenmakers1 6 Mei 2019
in nederland mogen de boeren wel als slaven behandeld worden, ze hebben alleen maar verplichtingen
Jpk 6 Mei 2019
Afschaffen van paard en wagen landbouw van meisje schouten invoeren van gmo nicotines cripr cas en cisgene niet invoeren gaat een productie daling per ha geven van 40 tot 80% aanvragen en toelaten door ctbg weer in ned .klimaat zones werken niet met de opdracht dat een chemisch gbm middel binnen 3jaar wordt toegelaten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden