Opinie Eric de Lijster

STAF steekt angel weer in bijendiscussie

5 Juni 2019 - Eric de Lijster - 7 reacties

Het uitreiken van de petitie vanuit Stichting Agri Facts (STAF) verliep vlekkeloos, met als ludieke actie het uitreiken van de bijenkorven van roggestro aan de 7 aanwezige leden van de Tweede Kamer. Daarbij was er een extra grote korf voor Attje Kuiken (PvdA), de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Landbouw. Wat dat aangaat, heeft STAF haar doel bereikt: het onder de aandacht brengen van haar rapport 'Bijen op boerenland doen het beter.'

Het resultaat van de eigen data-analyse, dat bijen en hommelsoorten in Nederland niet zijn verdwenen als gevolg van neonicotinoïden, heeft ook het parlement bereikt. Daarbij is het bemoedigend dat 7 Kamerleden (van de VVD, het CDA, de SP, de SGP en de PvdA) de petitie, die pleit voor meer en beter onderzoek alsmede het heroverwegen van het verbod op gecoat bietenzaad, in ontvangst wilden nemen.

Met beperkte middelen heeft STAF zich de afgelopen maanden al aardig op de kaart gezet, met name in het corrigeren van landbouwgerelateerde informatie door bedrijven en organisaties. Het aanbieden van de petitie en samenstellen van het rapport is een nieuwe stap voor de organisatie, die claimt voortdurend op zoek te zijn naar de waarheid. Echter, in een zeer complex krachtenveld als de gevoelige bijendiscussie is het bijzonder lastig om de waarheid te claimen. Deze wordt in een mum van tijd weer van diverse kanten aangevallen.

Dat Schouten beweegt, is zeer de vraag
Of STAF beweging krijgt in de huidige koers van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), die tot nu toe de Europese koers via de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) volgt, is nog zeer de vraag. Het eerste succes heeft STAF woensdag 5 juni wel geboekt. In de procedurevergadering van de vaste Kamercommissie kreeg Helma Lodders (VVD) brede steun voor haar verzoek om een officiële reactie van Schouten op het onderzoek van STAF. Ze moest derhalve de conclusies van het onderzoek beoordelen en aangeven of zij aanvullend onderzoek noodzakelijk acht.

De hamvraag is of het uiteindelijke doel van STAF, een ontheffing voor het gebruik van gecoat bietenzaad voor komend oogstjaar 2020, realistisch is. Daarom liggen er politiek gezien nog veel beren op de weg. Het Europees verbod op neonicotinoïden heeft de politiek van een hoofdpijndossier verlost en de kans dat minister Schouten specifiek voor Nederland haar nek uitsteekt voor gecoat bietenzaad is klein.

Daarvoor had STAF 1 jaar terug in de bijendiscussie moeten prikken, maar toen was de stichting nog niet opgericht en hebben de traditionele belangenbehartigers het niet opgepikt. Maar, niet geschoten, is altijd mis. De waarschuwende vinger die STAF opsteekt en zich daarbij profileert als factchecker voor de land- en tuinbouwsector, is in discussies over onder meer gewasbescherming wellicht net zo belangrijk.

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reacties
7 reacties
Jos 7 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882741/staf-steekt-angel-weer-in-bijendiscussie]STAF steekt angel weer in bijendiscussie[/url]
Er is wel degelijk een link tussen neonics en bijenstefte.
Sproei maar eens met een zeer verdund product over een bijenkast!!!!
Totaal verbod, nooit nog productie van dit voor alle insecten dodelijke product.
Kjol 7 Juni 2019
Gaat om zaadcoating Jos, 10mg/ha. Als je imker zou zijn had je wel wijzere praat, bijvoorbeeld in Canada staan alleen al in Alberta nu 60.000 bijenkasten en dit groeit binnen 5 jaar naar 100.000 kasten. Daar spuiten ze zelfs nog steeds Neonics over de koolzaad, klaver etc. Komt de beste honing vandaan en bijen doen het super.
Josje 7 Juni 2019
Josje toch, begin dan maar eens met alle vlooien middelen voor hond en kat!
Josje 7 Juni 2019
En Josje als je benzine over een bijenkast spuit en dat aansteekt is ook slecht voor de bij, ook maar verbieden?
kees 7 Juni 2019
Sinds wanneer spuiten we een middel over een bijenkast?
hommel 7 Juni 2019
1 drupje met een pipetje
Bijen kern gezond zeer weinig uitval en varoamijt geen schijn van kans
rudi 10 Juni 2019
nu nog steeds geen uitval dan? dat is wel bijzonder want alle bietenpercelen worden gespoten met van alles en nog wat om van de luizen af te komen. je zou dus theoretisch minder bijen verwachten ook. maar ik lees dus ook in andere media dat het heel goed gaat met de bijen. zo gek is het natuurlijk niet want wat heeft een bij in een bietenperceel te zoeken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden