Eigen foto

Opinie Frank Steenbreker

De opbrengstprijs volgt de kostprijs, maar wanneer?

7 Juni 2022 - 3 reacties

Een economische regel is dat de opbrengstprijs de kostprijs volgt. Deze directe koppeling lijkt op dit moment niet op te gaan in de varkenshouderij, al zal dit slechts een kwestie van tijd zijn.

Het is lastig te voorspellen hoe lang het duurt voor het evenwicht weer is bereikt. Er is momenteel een uitputtingsslag gaande, met grote gevolgen voor de liquiditeitspositie van varkensbedrijven.
In een normale economische situatie geven schaalvergroting, stijgende productie en een efficiencyslag een lagere kostprijs, die uiteindelijk doorvertaald wordt in een lagere opbrengstprijs. De producent die weet te produceren tegen de laagste kostprijs, bepaalt uiteindelijk de opbrengstprijs voor de gehele markt.

Gestegen kosten
Op dit moment is duidelijk het tegenovergestelde gaande, maar dit is tijdelijk. Voerkosten stijgen met minimaal €12 per big en €35 per geleverd vleesvarken. Energiekosten nemen toe met €2 per big en €2 per geleverd vleesvarken. Een stijgende inflatie wordt ook nog eens gevolgd door stijgende loonkosten. Bouwkosten bereiken zelfs historisch hoge niveaus. Dit alles leidt tot kostprijzen van €70 per big en minimaal €2 per kilogram geslacht gewicht.

De marktprijzen stegen in maart en april tot deze niveaus, om vervolgens weer een grote stap terug te zetten. Op dit moment lijden varkenshouders per big een verlies van minimaal €15 en hetzelfde bedrag per geleverd vleesvarken. Dit, samen met het extra kapitaalbeslag door de gestegen kostprijs, geeft een forse aanslag op de liquiditeitspositie van varkenshouders, tot wel €40 per aanwezig vleesvarken.

Uitputtingsslag
U denkt misschien: wie houdt dit vol? Bedrijven met een lange adem, een resterende buffer uit voorliggende jaren en duidelijk bovengemiddelde resultaten. Maar knellen gaat het nu op steeds meer bedrijven. Dat merken we iedere dag weer. De uitputtingsslag is gaande. Er gaat een nieuw evenwicht ontstaan: een opbrengstprijs in lijn met de kostprijs, beide op een hoger niveau, en daarbij een kleiner aanbod. Het is ook een boodschap aan de slachters en retailers in onze sector. De prijs die in de markt betaald wordt, moet bij de huidige kostprijs structureel fors hoger. Gebeurt dit niet? Dan zal het aanbod binnen afzienbare tijd drastisch dalen.

Liquiditeitspositie
En wat kunt u als varkenshouder doen? De liquiditeitspositie voor het komend jaar strak plannen en volgen, het tekort begroten en de doorvertaling maken of uw bedrijf na deze uitputtingsslag nog voldoende weerbaar is in de nieuwe werkelijkheid, rekening houdend met de uitdagingen voor de toekomst.

In mijn werk wil ik samen met ondernemers de kansen en mogelijkheden zien, wel met de realiteit voor ogen. Die realiteit leert ons dat de opbrengstprijs de kostprijs gaat volgen, linksom of rechtsom, maar dit zal nog even duren. Geen fijne boodschap. Aan u de taak om aan het roer te blijven in een onstuimige markt, zet u schrap. 

boerenbusiness.nl

Frank Steenbreker

Frank Steenbreker is senior Bedrijfsadviseur Varkenshouderij bij ABAB Accountants en Adviseurs. Vanuit een economische bril laat hij in zijn columns regelmatig het licht schijnen op ondernemersdillema’s in de varkenshouderij.
Reacties
3 reacties
Abonnee
martin 7 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10898846/de-opbrengstprijs-volgt-de-kostprijs-maar-wanneer]De opbrengstprijs volgt de kostprijs, maar wanneer?[/url]
de boer in de keten lijkt wel op het vierde big van links op de foto
Abonnee
geert 8 Juni 2022
1e big voerfirma 2e big bank 3e big veearts 4e big boer 5e big fokkerijgroep 6e big adviseur 7e big handel 8e big dierbenodigheden 9e big overheid 10 e big boekhouder en de laatste big hokkenschoonspuiter . Mooie klotetoom
Abonnee
geert 8 Juni 2022
nou weet ik ook waarom we steeds meer biggen moeten fokken simpelweg omdat er meer aan het uier liggen
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Prijsverhogingen Duitse varkens zetten door

Nieuws varkens

Varkenshandel bang voor te positieve stemming

Nieuws Varkens

Stevige daling Russische export van varkensvlees

Nieuws varkens

Duitse slachterijen geven toe aan druk producenten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief