Shutterstock.com

Opinie Geesje Rotgers

Boeren plots 'piekbelaster' door bijgetekende natuur

19 Januari 2021 - Geesje Rotgers - 1 reactie

Met de wijze waarop de provincie Gelderland natuur intekent op haar gebiedskaarten, is wat mis. De grootste misser is dat niemand die kaarten kan inzien. Waarom zijn die natuurkaarten niet gewoon beschikbaar in een gangbaar format, zodat iedereen met een huis-, tuin- en keukencomputer die kan controleren?

Ik heb een GIS-programma op mijn computer geïnstalleerd, een middag gestudeerd in de bijbehorende handleiding, maar dan gaat er ook een wereld voor je open. Zo is op de natuurkaart in stikstofmodel Aerius te zien dat de Provincie Gelderland veel nieuwe natuur aan het intekenen is. Duizenden hectares die op de kaarten geregeld wel heel dicht tegen boerderijen aan liggen. Opvallend is ook dat het om stikstofgevoelige natuur gaat.

Zelf piekbelasting uitrekenen
Dat móet wel consequenties hebben in de stikstofberekeningen voor die bedrijven. De Rijksoverheid heeft gezorgd voor een Aerius Aankoopcalculator. Daarmee kunnen boeren zelf uitrekenen of hun bedrijf piekbelasting veroorzaakt op natuur. Tenminste, ook hier geldt dat wat meer computervaardigheden vereist zijn. Op de natuurkaart in Aerius trof ik aardig wat boerderijen aan in de uiterwaarden van de grote rivieren (de Rijntakken) waar een pol stikstofgevoelig weidevogelgras voor de deur was ingetekend.

Waarmee ik wil aangeven dat het om heel veel kleine stukjes gaat. De situatie is zo: de boerderij staat aan de ene kant van de doorgaande weg, de pol weidevogelgras aan de andere kant. Die pol weidevogelgras staat er in werkelijkheid waarschijnlijk niet (Aerius zegt ook dat de aanwezigheid ervan onzeker is), maar het natuurvlakje staat wel op de virtuele habitatkaart in Aerius.

Bedrijf naar achteren plaatsen
Wat heeft dat voor gevolgen, zo'n pol weidevogelgras zo vlak voor de deur? De Aerius Aankoopcalculator berekent voor deze boerderijen zowat de maximale score voor piekbelasting. Zo blijkt. Helpt het als je de boerderij 100 meter naar achteren verplaatst? Warempel, dit blijkt enorm te helpen. De Aankoopcalculator halveert de berekende piekbelasting. Een veel snellere en goedkopere optie om de piekbelasting te halveren, is de pol stikstofgevoelige weidevogelgras een klein stukje naar achteren zetten.   

Dat de Provincie Gelderland elke hectare wil benutten voor natuuren die natuur tot aan de openbare weg aanlegt, dat valt te begrijpen. Dat de Provincie kiest voor stikstofgevoelige natuur tot aan de openbare weg en op de grens met de boerderijen, dat is een keuze. En wat mij betreft geen juiste keuze, zolang het beleid wordt bepaald op basis van de uitkomsten van rekenmodel Aerius. In de virtuele wereld van Aerius betekent het op deze wijze bijplussen van natuur, een forse vergroting van de stikstofproblematiek doordat piekbelastingen worden gecreëerd.

Geesje Rotgers

Onderzoeksjournalist in de agrarische sector
Reacties
1 reactie
Henk. 20 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10890710/boeren-plots-lsquo-piekbelaster-rsquo-door-bijgetekende-natuur]Boeren plots ‘piekbelaster’ door bijgetekende natuur[/url]
Het feit dat het rekenmodel Aerius zo kan worden gebruikt door iedere willekeurige ambtenaar, geeft toch dubbel en dwars aan dat dit rekenmodel totaal niet goed funktioneerd.!? Dan moeten we toch zowiezo het rekenmodel van de EU gebruiken, want dan is het stikstofprobleem tevens ook al opgelost.! Ik word stapelgek van dit totaal corrupte Nederland.! Steeds weer worden we door onze eigen overheid, samen en vooral met de natuur-ambtenaren bedonderd en bedrogen.! Ik vind het schandalig dat vooral de meest hardwerkende mensen, zo worden genaaid.! Pieter Omtzigt heeft in dit klote land, nog jaren werk.!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden