Column Herma van den Pol

Voor welke dreiging is de melkveehouder het bangst?

15 Februari 2016 - Herma van den Pol - 15 reacties

We hebben veiligheid nodig om te ontwikkelen en te groeien. Dit geldt nog sterker voor een ondernemer die met zijn bedrijf vooruit wil. Toch heb ik de indruk dat het klimaat in Nederland flink aan het verzuren is. Dierwelzijn, melkprijs, politiek, rente, bank, fosfaat, het weer. Welke van deze bedreigingen jaagt u als melkveehouder het meeste angst aan?

In week 2 van februari kreeg de sector een motie gepresenteerd die stelt dat er iets moet gebeuren om ervoor te zorgen dat een kalfje langer bij de koe blijft. Dit moet het kabinet gaan regelen.  Iets wat aanvoelt als een dolksteek in de rug van een melkveehouder. Niet zo vreemd dat er de laatste dagen heel wat open brieven door melkveehouders worden opgesteld om het werkelijke verhaal achter het houden van kalveren naar buiten te brengen. Andere grijpen naar foto's en video om te laten zien hoe de vork echt in de steel zit. 

Werkelijke verhaal achter het houden van kalveren

De sector was op zijn hoede als het gaat om het onthoornen van kalveren, maar dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Uiteraard moet eerst staatssecretaris Martijn van Dam hier nog mee aan de slag en laat de motie alle mogelijkheden open om het doel te bereiken. Zelfs over de tijd die een kalf bij de koe moet doorbrengen wordt niet gerept. 

Toch is het niet vreemd dat melkveehouders hier met bezorgde ogen naar kijken, want het levert op veel bedrijven praktische problemen op. Hoe voorkom je in een stal dat een kalf wordt dood gedrukt? En hoe wordt omgegaan met de gezondheid van kalf en koe? Nog belangrijker:  Wat komt hierna? 

Een motie over de duur van de tussenkalftijd, een voorstel dat een koe maar maximaal zo vaak mag kalveren, een verplichting dat bevruchting alleen nog door stieren mag en niet meer door kunstmatige inseminatie? De zogenaamde ngo's bewijzen hier een sterke bedreiging te zijn voor de agrarische ondernemer die werkt met dieren. 

Maar uit het veld klinken nog meer geluiden die de politiek aanstippen als een grote bedreiging. De mensen die min of meer door het volk zijn gekozen. Het zijn die mensen die bepalen wat er gebeurt met de onderwerpen die een ngo onder de aandacht brengt. Zo was het de PvdA die de motie kalf bij de koe een meerderheid bezorgde. Van Dam is een PvdA'er en gaf eerder het dringende advies hier niets mee te doen vanwege de problemen rond handhaving. Wat moet een ondernemer hier van denken?

Ook is er Europa die zijn tanden zet in de landbouw. De uitstoot van gassen, vergroening en fosfaat voeren daarin de boventoon. Nederland wilde altijd graag het beste jongetje van de klas zijn, maar als het gaat om fosfaat en dus derogatie staat Nederland schaakmat. Verliezen we de derogatie dan wordt het huidige mestprobleem nog veel groter, maar hoeven ondernemers niet meer te vrezen voor steeds strengere eisen uit Brussel. Je weet wat je hebt. Maar wil Nederland de derogatie behouden dan is de kortste klap invoering van fosfaatrechten en flink korten, zodat het fosfaatplafond niet meer wordt overschreden. 

De sector is het absoluut niet eens met elkaar en zo worden zelfs degene die de belangen behartigen een bedreiging. Zo proberen LTO, NZO en NAJK iets realistisch voor elkaar te krijgen, maar niet het onderste uit de kan. Geven ze daarmee al niet te veel weg? En nog opmerkelijker. LTO Melkveehouderij wil korten in zes jaar, maar LTO Varkenshouderij luidt de noodklok over fosfaatrechten, want het levert een onhoudbare situatie op voor varkenssector. Dit doordat de kosten voor afvoer van mest dan de komende zes jaar hoog blijven. In één keer de mestproductie omlaag past ze beter. 

Wat moet een ondernemer hier van denken?

Met angst en beven volgen de ondernemers de ontwikkelingen rondom fosfaat en zien zij knarsentandend toe hoe de sector er niet uitkomt. Niet alleen kan het korten de ondernemers veel geld kosten, want de regeling ging op 2 juli 2015 in. Maar dan moet er ook nog actie worden ondernomen voor de toekomst. Grote angst is hier voor een koppeling aan grond.  Terecht? Ik denk het wel, want het voorstel moet ook nog door de Tweede Kamer. Motie kalfje laat goed zien hoe de kamer er in staat. Ook moet weidegang niet worden vergeten. De politiek blijft daar op terugkomen.

Varkenshouders kunnen tegelijk door de ontwikkelingen in de melkveehouderij wel vergeten dat de dierrechten verdwijnen. Voor akkerbouwers zitten de problemen eerder op het gebied van gebruiksnormen voor mest. Ook neemt de honger naar grond toe, met alle gevolgen van dien voor de grondprijs. 

Door dit alles worden bijna de lage melkprijzen vergeten. Die komt zoals de zaken er nu voor staan de komende maanden alleen maar verder onder druk te staan. Het heeft er echter alle schijn van dat door al het regelgeweld dit bijna niet door melkveehouders wordt opgemerkt. Om maar niet te spreken over het onderhouden van contacten met de bank, voor het geval dat. Ook voor de banken zijn het onzekere tijden. Het kan daardoor weleens lastiger worden dan in het verleden om extra financiering te krijgen. 

Tenslotte is er nog het weer. De laatste twee jaar was dat de ondernemers goed gezind. Groeizaam weer en redelijke oogstomstandigheden. Maar toch is de meest onvoorspelbare factor het weer, nu bijna een troost geworden. In elk geval hoeven daar geen drastische veranderingen verwacht te worden zoals nu op andere fronten in de sector het geval is. Ik vraag me af hoe lang het geleden is dat er zoveel onzekerheden waren, maar welke jaagt u nu de meeste angst aan? 

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Reacties
15 reacties
Abonnee
Nasser 15 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10868198/Van-welke-dreiging-is-de-melkveehouder-het-bangst?]Van welke dreiging is de melkveehouder het bangst?[/url]
Als je al niet vrolijk was na dit gelezen te hebben wordt je het zeker niet!
Paul 15 Februari 2016
Met stip op nummer 1 staat de politiek, met nog meer regeltjes.
Op 2 de lage melkprijs.
Abonnee
nn 15 Februari 2016
Regels die duidelijk en eerlijk zijn, zijn niet het probleem. Jammer dat die regels er niet zijn.
arie 15 Februari 2016
Gemidelde nemen 1jan. t/m 2 juli 2015
Mest en melkmarkt vaart er wel bij
poldes 15 Februari 2016
we hebben niets anders.
Reinier 15 Februari 2016
Ze moeten eest hun eigen dingen maar af maken wat ze al niet kunnen wat al jaren door zeurd
Voor dat ze zich met management maatregelen bemoeien.
Is nog minder dan een kleuterschool in de kamer
Reinier 15 Februari 2016
Ze moeten eest hun eigen dingen maar af maken wat ze al niet kunnen wat al jaren door zeurd
Voor dat ze zich met management maatregelen bemoeien.
Is nog minder dan een kleuterschool in de kamer
Ton Westgeest 15 Februari 2016
We zijn niet bang, maar de grootste dreiging zijn de eigen melkfabrieken, als je ziet wat zij allemaal al verzonnen hebben...... KOM, KKM, PBB, Bedrijfsgezonheidsplan, Bedrijfsbehandelplan,Biestboekhouding,Workshops, Welzijnsmonitor, Koekompas,Kringloopwijzer, Caring-Dairy, GMP, Hcap, security Food etc. Dertig jaar geleden hadden we nog niets van dit alles maar betere melk, je hoorde niet van zuivelallergie en dat zuivel vergif is. Dit is de grootste dreiging......en hierdoor houden we ook te weinig van de melk over de prijs is niet eens zo verkeerd het zijn al die onzin kosten onder het mom van duurzaamheid! De politiek ach... dat is gewoon een boevenbende kijk maar eens op YOU TUBE barsten in het fosfaat bastion.... https://youtu.be/b0YEotcRAK8 We worden al jaren door de politiek besodemieterd! Tieme wacht gewoon haar kans af, er zijn 6 politici in de kamer...gauw een wetje erdoor douwen. Zo werkt het al jaren.
Ursela 15 Februari 2016
Bedankt Ton Westgeest. https://youtu.be/b0YEotcRAK8 is zeker een aanrader. Een grote maffia is de politiek onderhand.

Een boer die hart voor de zaak heeft zorgt voor top kwaliteit melk en dat kan alleen als hij ook goed op zijn beesten past. Daar hoeft de politiek niet allemaal onzinnige regeltjes voor te bedenken.
Dat Tieme weer eens wat probeert is tot daar aan toe, maar dat al die andere politici daar als een kip zonder kop achter aan hobbelen is bij de beesten af. Ze zijn soms nog dommer dan het achtereind van een.......koe.
Het wordt tijd dat er eens een keer tegengas komt van uit de boeren. De burger mag wel eens weten hoe de politiek met de boeren omgaat.
jan 15 Februari 2016
Ik denk dat we uit protest de koeien maar is een jaar gewoon massaal binnen moeten houden totdat al die onzin van tafel is.
Want het eind is zoek ,over een paar weken is er weer wat verzonnen en de boer moet maar kijken hoe hij er uitkomt.
We moeten nu in actie komen ,en dat binnen houden is makkelijk teregelen en heeft een grote inpact.
Ard Eshuis 15 Februari 2016
@ Ton, Ursula en Jan, zo is het maar net! Wie neemt het voortouw? Ze hebben allemaal het goed wijs verloren, helaas ook wij, omdat we het allemaal maar pikken, met name van onze zuivelfabrieken, die lopen voorop in de regelpolonaise!
martin veehouderi 15 Februari 2016
het wordt tijd, dat de ambtenaren ons werk voor een bepaalde periode eens overnemen en wij toekijken hoe zij alle regels kunnen handteren .ze kunnen dan alle onvolkomenheden van ons eenvoudig herstellen ,zodat we met nieuwe moed de komende beperkingen weer aankunnen. Zo kunnen wij ook eens een keertje uitslapen en achter ons bureautje ook regeltjes voor de ambtenaren gaan bedenken. Theorie en praktijk zijn gewoon anders, zijn niet met elkaar te vergelijken, dat moeten die ambtenaren maar eens aan voelen.

het wordt tijd,dat wij massaal protesteren en tegen alle niet ter zake doende regelgeving ageren door massaal onze eigen koers te varen
hans 16 Februari 2016
Jullie zijn gewoon dom want als je 3 weken geen melk levert staat heel Nederland op zijn kop
maar jullie worden het toch niet eens met elkaar
je hebt het machtigste wapen van de wereld in handen!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oud boertje. 16 Februari 2016
Waarom, laten de boeren hun al deze regeltjes opleggen? Dit moeten ze niet willen. Allemaal extra kosten, wat onnodig is. De melk die uit de tank komt , daar moet je naar beoordeeld worden. Wat al jaren gedaan wordt. Niks meer en niks minder, dat is voldoende. Ik denk dan vaak aan de oorlog. De joden kregen een ster op, en moesten die dragen, wat ze ook deden, vervolgens werden ze op transsport gezet naar de concentratiekampen, hun dood tegemoet. Ook de boeren wordt alles opgelegd, tot hoe ver zal dit gaan, zullen de boeren dit nog lang accepteren?, of worden ook zij de dood ingedreven?
schoenmakers1 16 Februari 2016
Oud boertje. schreef:
Waarom, laten de boeren hun al deze regeltjes opleggen? Dit moeten ze niet willen. Allemaal extra kosten, wat onnodig is. De melk die uit de tank komt , daar moet je naar beoordeeld worden. Wat al jaren gedaan wordt. Niks meer en niks minder, dat is voldoende. Ik denk dan vaak aan de oorlog. De joden kregen een ster op, en moesten die dragen, wat ze ook deden, vervolgens werden ze op transsport gezet naar de concentratiekampen, hun dood tegemoet. Ook de boeren wordt alles opgelegd, tot hoe ver zal dit gaan, zullen de boeren dit nog lang accepteren?, of worden ook zij de dood ingedreven?

de gelijkenis is heel treffend
geert 20 Februari 2016
Het grote gevaar komt van de commissie Nijpels,die gaan de Nederlandse landbouw ondersteboven keren en er veel natuur van maken. Van Dam is op het oorlogspad met deze club
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden