Shutterstock

Opinie Jaap Haanstra

Geniepig stikstofgevoelige natuur bijgeplust in Aerius

10 November 2020 - Jaap Haanstra - 17 reacties

Wij zien allemaal hoe gigantisch groot de impact is van het stikstofbeleid in Nederland. In dit beleid draait alles om het beschermen van stikstofgevoelige natuur, waarbij rekenmodel Aerius doorslaggevend is. Die stikstofgevoelige natuur is vastgelegd op de natuurkaart in Aerius, in 'hexagonen' (hectares in de vorm van een honingraat). Minister Schouten wil dat de helft van die hexagonen in 2030 niet meer stikstof is overbelast.

Ik kan u nu al zeggen: dat gaat h'm niet worden! Want… Stichting Agri Facts (STAF) is erachter gekomen dat er in het geniep heel veel stikstofgevoelige hexagonen zijn bijgetekend in Aerius. Daar kwamen wij achter bij het testen van de nieuwe update van Aerius - versie 2020 kwam half oktober beschikbaar. Deze versie blijkt hier en daar tot andere uitkomsten te komen dan versie 2019. Bij het zoeken naar de oorzaak stuitten wij op het 'schuiven' met stikstofgevoelige natuur.  

Wij waren verbaasd over het feit dat er veel hexagonen met stikstofgevoelige natuur zijn bijgeplust in de provincie Gelderland. Bij elkaar wel zo'n 4.000 tot 5.000 hectare. Dat is vreemd, voor het aanwijzen van nieuwe stukken stikstofgevoelige natuur gelden procedures, met openbare stukken en inspraakrondes. Die waren onvindbaar. Wij hebben bij diverse overheidsloketten navraag gedaan, maar er kwam niks.

Bijplussen stikstofgevoelige natuur
Landelijk blijkt het areaal stikstofgevoelige natuur in de afgelopen 5 jaar bijna verdubbeld in Aerius. Het gaat tegenwoordig om zo'n 200.000 hectare. Het bijplussen van hectares stikstofgevoelige natuur beperkt zich overigens niet tot Gelderland, ook in Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg gebeurde dit. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

STAF nam contact op met de Provincie Gelderland, over de gevolgde procedure. Het antwoord is ronduit schokkend. Er is geen bestuurlijke procedure gevolgd. Natuurorganisaties zelf actualiseren de natuurkaart in Aerius, de provincie houdt zich daar niet mee bezig. Een tweede provincie bevestigt dat dit soort informatie niet langs het college gaat. STAF stelde ook vragen aan het provincieloket BIJ12. Die zegt bezig te zijn met het uitvoeren van de wet.   

Natuurorganisaties voegen natuur zelf toe
Het intekenen van steeds meer stikstofgevoelige natuur in Aerius, zorgt ervoor dat natuurgebieden in berekeningen steeds gevoeliger worden voor stikstof en er steeds ambitieuzer stikstofbeleid nodig is voor bedrijven in de omgeving. Ik vind het bedenkelijk dat provincies toestaan dat natuurorganisaties zélf stikstofgevoelige natuur toevoegen aan Aerius, buiten het zicht van alle andere belanghebbenden.

De minister heeft beleid geformuleerd met als doel het aantal hexagonen met een stikstofoverbelasting te verminderen. Maar zij staat toe dat natuurorganisaties in rap tempo nieuwe overbelaste hexagonen erbij plussen in Aerius. Hierdoor wordt het berekende stikstofprobleem alleen maar groter, in plaats van kleiner. Nog ernstiger is het volledige gebrek aan transparantie en inspraak in de aanwijzingsprocedure. Dit raakt aan onze democratie, hier worden de spelregels van onze democratie geschonden. Deze geniepige gang van zaken binnen het stikstofbeleid, zouden wij  als Nederland niet mogen accepteren.

Jaap Haanstra

Jaap Haanstra is akkerbouwer in Luttelgeest en voorzitter van Stichting AgriFacts. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen 30 jaar ingezet voor diverse landbouworganisaties. Haanstra schrijft zijn columns op persoonlijke titel.
Reacties
17 reacties
Henk 10 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889992/geniepig-stikstofgevoelige-natuur-bijgeplust-in-aerius]Geniepig stikstofgevoelige natuur bijgeplust in Aerius[/url]
Morgen in alle grote landelijke dagbladen zou ik zeggen!!
Abonnee
huug 10 November 2020
zo gaat het al jaren dat stiekemige gedoe
Abonnee
Narcos 10 November 2020
En zo worden de boeren en burgers bedot,, door de groene leugen.
Mart 10 November 2020
Dit hebben we zelf meegemaakt.
In het verleden lag ons bedrijf buiten de 250 meter zone van de Ecologische Hoofdstructuur.
Twee jaar geleden bleken we plotseling gedeeltelijk in deze 250 meter zone te liggen met de bijkomende gevolgen; o.a. dat niet in aantal stuks vee kon worden uitgebreid.
Volgens onze adviseur kan tegen het opschuiven van de grens geen bezwaar worden gemaakt.
Mart 10 November 2020
Dit is in Gelderland
Abonnee
jk 10 November 2020
schreef:
helemaal mee eens, maar wordt er door staf actief de mainstream media opgezocht om dit geplaatst te krijgen? weet iemand dat?
social media 10 November 2020
oproep: WIL IEDEREEN DIT OP ZIJN SOCIAL MEDIA PLAATSEN / LIKEN / DELEN?!
Het komt namelijk toch niet op NOS.NL, die vinden dit geen belangrijk nieuws (omdat het hun niet past).
Abonnee
Pietermanknecht 10 November 2020
Iets vergelijkbaars https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/10/22/wij-inboerlingen
info 10 November 2020
Zo wordt de agrarische wereld die het voedsel produceert voor alle inwoners van Ned. bedonderd door een stelletje milieu activisten en vergunningen voor bedrijven steeds op de lange baan gezet door dit soort activiteiten, wie is hier nu de crimineel , het ligt er nu bovenop dat de milieu rakker dat is, en NIET de agrarische sector. Deze ontdekking moet groots in de dagbladen het is fraude op het hoogste niveau .
Abonnee
gwoon 11 November 2020
@klopt allemaal in voorgaande berichten maar helaas hebben we een aantal grote dagbladen niet op onze hand....die schrijven ook links..
Abonnee
Jankievit 11 November 2020
Het klimaat verandert en de dierhouderij is inmiddels gezakt niet meer nodig in het politieke ned landschap onder aanvoeriig van paard en min v landbouw schouten dit is 2020
Gijs 11 November 2020
Wat een gemopper elke dag. Ik zou zeggen, aan de rechter voorleggen, liefst met meerdere lotgenoten. We leven tenslotte in een rechtstaat, daar geloof ik nog in.
Abonnee
Kjol 11 November 2020
Dream on, het recht buigt mee met de belangen van de politiek, en als ze niet meebuigt worden de wetten aangepast.
Abonnee
jk 11 November 2020
schreef:
onzin, kijk maar naar de urgenda zaak en de stikstof zaak. was niet in politiek belang.
Boerenverstand 11 November 2020
Narcos schreef:
En zo worden de boeren en burgers bedot,, door de groene leugen.
Wat boeren en burgers geloven is vele malen angstaanjagender als bijgeplussen: dit is nog maar het begin

Fascistoïde gedrag, simplificeren van de waarheid met normen, sterren of nummers zonder je verstand te (hoeven) gebruiken
door intern (rivm) gedragsonderzoek:

Partij van de Onderwerping en Lobbycratie.

Een land van cultuurvluchtelingen met onbetwistbaar geloof (lijkt tolerant maar in feite meedogenloos laffe NSB oplossing voor cultuurproblemen) Verraders die na 1945 weer opstaan: onze honderden lobbyisten die de agenda schrijven met onze staatsmedia.
Harm 11 November 2020
hersenspoeling met nepnieuws

Net als alles heeft globalisering niet alleen positieve gevolgen.

Gedreven door angst word iedereen een slaaf en zijn er kansen voor lobbyisten om onze grondwet te veranderen door VVD'ers.

Ieder probleem van de massa is een verdienmodel van de wolven: banken met landen zonder eigen vermogen die al sinds de laatste crisis alle schepen achter zich verbranden (lobby schuld opbouwen als oplossing voor klimaat, corona, vervuiling zonder luchtvaart..).

In onze hersendode comfortabele, decadente leefwijze sterft onze vrijheid door heidenen en haatculturen totdat alles is weggegeven.
Gijs 14 November 2020
5-10 Procent van het EU-landbouwbudget (350 miljard euro) gaat op aan subsidielobbisten en nog eens 10% aan bureaucratie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden