Agrifoto

Opinie Jaap Uenk

Er is een oplossing voor crisis op mestmarkt

23 December 2023 - Jaap Uenk - 9 reacties

"Mestmarkt stevent af op acute crisis vanwege strenge regels", kopt het Financiële Dagblad net voor de kerst. Het deed mij denken aan begin jaren '80 toen in vergelijkbare weersomstandigheden er een acuut probleem ontstond met de afzet van kalvergier en hoe deze is opgelost.

De afzetkosten voor mest wijzen al langer op een naderend acuut afzetprobleem. Aanwijsbare oorzaken zijn het slinken van de plaatsingsruimte voor mest in combinatie met het natte weer. Er is een onbalans ontstaan tussen mestaanbod en afzetkanalen. Het onvoorziene natte weer heeft de beroerde situatie op de mestmarkt nog eens versterkt.

40 jaar geleden
Als de nood echt aan de man is, komen er wel oplossingen. Weliswaar niet voor de hand liggend, maar nood breekt wet. Begin jaren '80 van de vorige eeuw was er – zelfs zonder mestregelgeving - een acuut probleem met de afzet van kalvergier op de Veluwe als gevolg van overvloedige regen. De provincie Gelderland heeft toen samen met gemeenten, de kalverhouderijsector en destijds de regionale mestbank Gelderland aangedrongen op een tijdelijke oplossing bij het Zuiveringsschap Veluwe. Tijdelijk zou onbewerkte dunne kalvergier onder voorwaarden rechtstreeks op de locaties van enkele rioolwaterzuiveringsinstallaties gestort kunnen worden. Twee installaties beschikten al over een defosfateringsinstallatie, zodat het Veluwerandmeer niet te zwaar met fosfaat belast zou worden.

Structurele oplossing
Het zuiveringsschap stelde naast betaling van stortkosten, een belangrijke voorwaarde aan deze noodoplossing. Er moest een structurele oplossing komen voor het afzetprobleem van kalvergier op de Veluwe. De betrokken partijen hebben dit voortvarend opgepakt. Het opgestelde plan resulteerde in de bouw van vier centrale kalvergierzuiveringsinstallaties voor jaarlijks zo'n 700.000 ton kalvergier. De volledige investeringskosten namen het rijk, provincie, gemeenten en het productschap voor Veevoer voor hun rekening. De mest-leverende kalverhouders betaalden met een storttarief alleen de directe exploitatiekosten. Al decennia zijn de verwerkingsinstallaties van de Stichting Mestverwerking Gelderland het belangrijkste afzetkanaal voor kalvergier op de Veluwe.

Waterschappen
Bij het ontstaan nu van een acute noodsituatie op de mestmarkt zou de aanpak van destijds soelaas kunnen bieden. Drijfmest scheiden in een dunne en een dikke fractie. De vaste dikke fractie tijdelijk opslaan. De dunne fractie naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie brengen. Waterschappen hebben een direct belang bij de waterkwaliteit. In een acute noodsituatie de helpende hand bieden, dient dan ook hun eigen belang.

Mestvisie
Zeker is dat de komende jaren de plaatsingsruimte voor mest nog verder zal krimpen. Het weer blijft onvoorspelbaar en het resultaat van de uitkoopregelingen en stoppers voor het mestaanbod is nog ongewis. Op korte termijn blijven dit onzekere factoren voor de mestmarkt. Aanvullende afzetkanalen van mest zoals grootschalige industriële biogasinstallaties zijn in de maak. Maar het duurt (te) lang voordat ze operationeel kunnen zijn. Tot die tijd kunnen ook bijgestelde mestregels lucht geven op de mestmarkt. Wat de huidige mestsituatie ook duidelijk maakt, is een urgente behoefte aan een visie op de mestmarkt voor de lange termijn met een plan van aanpak.

Jaap Uenk

Jaap Uenk is eigenaar van adviesbureau Mestem en heeft meer dan 40 jaar ervaring in diverse functies in de Nederlandse mestsector.
Reacties
9 reacties
Abonnee
Boer Jan 23 December 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10907323/er-is-een-oplossing-voor-crisis-op-mestmarkt]Er is een oplossing voor crisis op mestmarkt[/url]
Wezenlijk verschil tussen deze perioden is dat toentertijd overheden meedachten en mee bestuurd werden door agrariërs.
Nu bepalen linkse ambtenaren het beleid en is deze geschoeid op saneren van de boerenstand. Mest probleem is 1 van de sporen naast vergunningen en ontmoedigingsbeleid die met name de veehouderij in de wielen rijdt.
Abonnee
Tijdbom 23 December 2023
Deze week bij landbouwdebat was de Groot als invaller ook aan het woord. Kwam weinig of geen goeds uit zijn mond.Toen Ouwehand haar verhaal had gedaan over de miljoenen te slachten dieren,moest de Groot zonodig het volgende zonodig ook kwijt. Naar geluisterd hebbende zou ik haast zeggen: 1 minuut stilte,maar ja dat gaat van mijn spreektijd af. Ik vind wanneer je 1 minuut stilte moet nemen voor hetzij een overlijden van een persoon,vanwege een ramp,of noem maar op.Goede gewoonte met respect,maar voor een te slachten dier? Wat een onbenullig persoon.Voor u allen,goede feestdagen toegewenst(maar niet teveel kalkoen he)
Abonnee
Zeewind 23 December 2023
Voorde korte termijn, tot zeg 1 maart, zal het de meesten wel lukken om de veroorzaakte reductie op te vangen.
Er is denk ik een paa weken nodig om de feiten op tafel te leggen waar het fout zit in Nederland en waar er GEEN nieuwe maatregelen nodig zijn, ook niet voor de mestafzet op eigen grond! Sterker nog: vervang Kunstmest N door Drijfmest-N of Renure-N, wetenschapoelijk heeft WUR aangetoond dat dan de oppervlakte water belasting afneemt !Als LNV en EU menen te bepalen wat goed en slecht is op 1 minuut voor 12 ,dan is het gerechtvaardig om leugens en malversaties met eerlijk beleid te beantwoorden. Misschien kan de Raad van State, die zijn het meest onbetrouwbaar, hier een uitspraak over doen, zij vragen dan toch eerst aan EU of het…Voorzorgsbeginsel…. toegepast moet worden.
Trouwens: ik verwacht dat LNV een andere kaart had kunnen trekken om te rapporteren..nu is dit de malversatie kaart
Abonnee
Zeestorm 23 December 2023
Waar blijft de inhoudelijke reactie van LTO specialisten? Zijndat wetenschappers? Zijn dat juristen? Hangen die aan het touwtje van Sjaak? Ieder lid van deze club mag toch verwachten dat wat nu is geleverd door LNV niet spoort met de normale rapportage van monsterpunten in de diverse regio’s. Zij moeten ook al lang weten om welke kengetallen/normen het zou gaan en hoe de nieuwste analyses er uit zien. Mocht deze veronderstelling onjuist zijn dan heb ik één advies: HEF LTO op en richt met vak/sector organisaties een nieuwe organisatie op die gelijk op vijf top punten van beleid de onderhandelingen met LNV en decolkega’s in EU voert.
Abonnee
erik 23 December 2023
was het maar zo eenvoudig. Mest is voor mij vaste mest en niet alle dunne diarree die we voorgeschoteld krijgen. Dus zorg als veehouderij sector eens dat je aanbied wat de afnemer wil hebben( wil er zelfs voor betalen als het nodig zou zijn) en tot die tijd stoppen met anderen voor je karretje spannen. de overheid is onbetrouwbaar, reken daar dus niet op.

Verdienmodel draait nog steeds 24 December 2023
Het is een verdienmodel erik, dat mest. Loonwerkers en transporteurs varen al jaren wel bij dat hele mest gebeuren.
En zoals je zegt: die diarree hoeven wij niet voor de kwaliteit aan te halen op onze landerijen, want het is troep. Er is gewoon veel te veel van die zooi. Vaste droge mest is goed voor onze gronden, 75% droge stof minimaal. En die natte shit maar over jullie graslanden verspreiden. En anders krimpen, alle andere landbouwsectoren hebben last van al die negativiteit.
Abonnee
jan 24 December 2023
er is niks mis met rundveedrijfmest
CM 24 December 2023
Het is een combinatie van. Vaste mest voor stabiel org stof ,Dunne mest voor directe voeding ,waarvan varkensmest sneller werkt dan rundveemest maar die weer hogere org stof heeft Prijs en beschikbaarheid is een factor evenals of de bodemomstandigheden het toelaten. Kunstmest om te sturen of als basis om te starten afhankelijk welk gewas je teelt. Het seizoen bepaalt de invulling met de dunne mest Vaste mest jaarlijks bouwplantechnisch invullen.
bblogic 26 December 2023
Er is een simpele oplossing: pas de EU regels aan zodat er meer mest op het land mag. Als de EU hier niet mee akkoord gaat dan kan Nederland al die creatieve oplossingen blokkeren waarmee Zuid Europa aan goedkoop geld geholpen wordt. Zo is het ook ooit met het stabiliteitspact gegaan. Koehandel noemt men dat. De Fransen weten precies hoe dat moet, dus die hebben daar het volste begrip voor. Momenteel lachen ze zich rot hoe Nederland haar sterke landbouw aan het afbreken is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden